+ Size

Откакто споделих тежките си плажни мисли все търсех една снимка, която преди време видях в едно списание и коментирах колко е красива и естествена жената на нея. Мъжете около мен сбръчкаха нос, като един категорично ме определи като луда.

Днес най-сетне я открих!

Намирам тази жена за изключително красива – лъчезарна, усмихната, уверена в себе си, с мраморна кожа (дано не е благодарение на фотошопа!), леко нацепената кожа на корема, небрежно вдигната коса и лек грим = естествена. И макар да знам, че зад тази небрежна снимка може би стоят часове работа на фотограф, модел, фризьор и гримьор ми харесва. Освен това я харесвам, защото бих могла да съм аз на нея – или която и да е от приятелките ми. Харесва ми тази жена, защото е истинска – напук на наложените стандарти за красота и най- вече – сексапил. Харесват ми големите й бедра, отпуснатия корем и меките плътни ръце. Харесва ми, защото би ми било приятно да прегърна тази жена.

Помня коментара „Ти луда ли си? Тази е гнусна!“ изречен от мъж с посредствена външност и съмнителна лична хигиена, който с гордост заявяваше, че ще спи само с жени, които са достойно за Playboy. Пояснявам „ще“ защото също така се оплакваше постоянно, че никоя жена не му пуска.

Да се върнем на представите за красота в тихото ни ежедневие на жени, майки, домакини, любовници, сестри, приятелки, колеги и случайни минувачи на високи токчета по разбитите софийски улици. Красива си ако отговаряш на определени изисквания, които могат да ти осигурят корица на списание или приличаш на някоя известна личност, защото както знаем известните са модел не само за поведение, но и за подражание – визията, разбираш ли, в днешно време е много важна. Когато някой ми каже „много е важна визията“ търся къде да повърна, честно. Ами ако не отговаряш на тези изисквания? Ако си по-едра, по-висока, по-ниска, с по-малки гърди, с голямо дупе? Тогава какво?

Малко уточнение: има разлика между жена, която полага усилия и се грижи за здравето и външния си вид и тотално отпусната мърла. Еднакво валидно е за дебели и слаби – да спортуваш (или поне да правиш някакви минимални физически усилия), за да си във форма ти дава много – стойка, здраве, подвижност; да си оскубеш космите на краката и да обръснеш тези на мишниците е въпрос на чистоплътност, а да си сложиш поне малко грим е въпрос най-вече на себеуважение.

Има разлика между физически дадености, ген, конструкция и т.н. и откровен мързел. Убедена съм, че и Жизел Бюндхен не би изглеждала така, ако не бяха часовете фитнес и строгите хранителни режими, така че ако ядеш по една цяла торта на ден и прекарваш дните си на дивана и си обясняваш нещата с „ами така съм се родила“, значи имаш проблем. Принципно – воля, мързел, лакомия…

Пак се отплеснах, но тази тема е безконечна, пък и ми е близка до сърцето.

Но да се върна на снимката – толкова много ми харесва, че обмислям сериозно да си направя професионална фотосесия – в цялата си 65+ килограмова прелест, да си рамкирам снимките и да си окича хола с тях. И нека после някой дойде и ми обясни, че съм гнусна.

И понеже някак се чувствам длъжна да завърша с нещо мъдро и позитивно: обичайте се, момичета, такива каквито сте! Обичайте се и се грижете за себе си, носете си новите дрехи, високите токчета и спортувайте поне по 2 часа на седмица. И никога, ама абсолютно никога не правете компромис по отношение на хората, с които правите секс, защото си мислите, че сте дебели и друг не би ви харесал. Амин!

снимка: dailymail.co.uk

20 Comments
 • bemberski
  юли 20, 2012

  Ани, зачекваш болезнена и важна тема. Но се радвам, че го правиш. Ще блогна малко по-натам по повода. Хубав уикенд!

  • Ана
   юли 20, 2012

   Няма как да не я започвам – живеем в свят с двойни стандарти. Освен това, когато денят ми започва с „кога отново ще станеш слаба и хубава, както беше преди да родиш“ винаги ще имам интерес да пиша за това, че красотата не се измерва задължително в 5 или 10 килограма

 • Shishedzhieva (@shishedzhieva)
  юли 20, 2012

  Ана, ти си невероятна жена! Прекрасен текст, удоволствие е да те чете човек. Винаги чакам с нетърпение всеки твой слевдащ пост. Поздрави.

  • Ана
   юли 20, 2012

   Съвсем обикновена жена съм. Но благодаря за толкова милите думи

  • Shishedzhieva (@shishedzhieva)
   юли 20, 2012

   Жена със стил във всяко едно отношение, абсолютен пример и стимул за развитие.

 • alfredpacino
  юли 20, 2012

  Не би трябвало да има двойни стандарти .
  А конкретни правила в зависимост от възрастта.
  Точно в това се опитва да ни убеди Psychologies.
  http://issuu.com/no.copyright/docs/120717093546-190359defba144dcb60904f2fb9abe60

  • Ана
   юли 21, 2012

   Може да има общи правила/насоки как да се обличаш (примерно) на определена възраст, за да изглеждаш добре. Но ми се вижда странно да има правила за човешките възприятия по отношение на красиво и грозно

 • Милен Милев (@fanfolet)
  юли 20, 2012

  Хубава статия на Ели Иванова по въпроса: http://razmisli.wordpress.com/2011/06/30/hamam/

  • Ана
   юли 20, 2012

   много хубава наистина! и изобщо как не съм попадала на този блог до сега…
   благодаря за линка, много!

 • wakeop
  юли 21, 2012

  Кимах в съгласие, докато не стигнах до фразата за грима и самоуважението 🙂
  Не мисля, че е липса на самоуважение да харесваш лицето си (с всичките му недостатъци) без пласт крем и боя, даже напротив.
  Отделно, че това да те намират за най-красива сутрин, още преди да си отворила съвсем очи и нанесла цивилизационния пласт по себе си допринася значително за самохаресването и самоуважението 😀

  Лице без грим е като голото тяло, което си показала в поста – не е перфектно според някакви си там критерии, но си има своя чар и красота, която не всеки вижда. Пък и не е нужно всички да виждаме едно и също в едно тяло и едно лице.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Кратко пояснение: под „гримирайте се“ нямам предвид шпакловка и замаска с 5 ката латекс. Грим може да бъде и спирала на миглите и гланц на устните. Както е ясно от многото мои снимки тук – аз не съм от тези, които позират за снимка САМО с професионален грим, напротив. Същото може да важи и за обувките на високи токчета – ако се харесваш на токове – носи ги, ако се харесваш с гуменки – носи тях. Идеята е да правиш нещата, които ти харесват и ди доставят удоволствие, без да се съобразяваш твърде много с чуждото мнение.
   Пък и разнообразието е солта на живота

 • Plamen Petrov
  юли 21, 2012

  И аз намирам тази жена за изключително красива. Но и прекалено навлечена… 😉

  • Ана
   юли 21, 2012

   На първата снимка, Пламене, е гола.

 • Svetla Encheva
  юли 21, 2012

  Като съм съгласна с по-голямата част от казаното, все пак ще отбележа, че за една жена може да е „въпрос най-вече на себеуважение“ да си сложи грим, за друга (например за мен) може да е „въпрос най-вече на себеуважение“ изобщо да не си слага грим – въпрос на принципи :-). Няма единна отправна система за себеуважението… И ако имам някакви основания да не си слагам грим, това не ме прави мърла :-). Просто има и такива хора.

  Извинявам се за лекия офтопик, но имах нужда да си кажа.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Това с грима е друга тема – може би трябва и по нея да поразсъждавам. Това, което имах предвид с това изречение за грима всъщност по-скоро би трябвало да звучи като нещо от типа на: ако искаш да се гримираш го прави най-вече и първо заради себе си и защото ти така се харесваш и се чувстваш по-добре, а не за да се харесаш на другите или защото се очаква от теб да изглеждаш по определен начин. Не знам дали стана ясно така, надявам се. Може би трябва да пофилософствам и над тази тема. И над темата: разликата между грима като карнавална маска и грима за ежедневна употреба.

  • wakeop
   юли 21, 2012

   Гримът (както и боядисването на побелялата коса, примерно) би трябвало да е въпрос на избор и според мен – ако се разбира по този начин, се съгласявам без никакви спорове 🙂
   Вероятно някой ще възрази, че в такъв случай и обезкосмяването е въпрос на избор, а не критерий доколко се грижиш за хигиената си – и ще е прав. Ние с комплексите, които страдаме, че не сме родени без нито едно косъмче по ръце и крака ще продължаваме да тормозим кожата си, но някак си завиждам на хората, за които това не е важно.

   (Ана, ако ти се философства и на тази тема… ще е интересно 🙂 )

  • Ана
   юли 21, 2012

   Според мен човек трябва да прави нещата, които са му приятни и му доставят удоволствие, но доза естетизъм никога не е убила никого. От коментарите днес се натрупаха доста теми, по които май ще се наложи да пиша. Вече имам заявка за какви са моите разбирания за поддържана жена 🙂

 • Pippilota Mentolka
  юли 21, 2012

  Е, тук направо се стигна и до темата за женския мустак и да го бъде или не! 😀 За краката може и да мисля за задължително да се скубем, ама не давам на никой да посяга на мустака ми 😀

 • Марин
  юли 22, 2012

  Жената на горната снимка е красива, основно заради изражението на лицето и усмивката.
  По офтопика: Гримът по принцип и по същество е начин един мъж да бъде заблуден/привлечен/заитересуван от една жена. От древни времена е използван с тази цел. Дано не се обижда авторката, но обясненията относно ползването на грим са вид художествена литература.

  • Ана
   юли 22, 2012

   След толкова години разказване на повече или по-малко лични истории в интернеДа, авторката вече е прекалено дебелокожа, за да се засяга лесно 🙂
   Иначе за грима – говоря разбира се основно от личен опит, но обикновено грима ми не служи, за да омая някого. Напротив, служи ми да се видя по-свежа след 4 часа сън, да изглеждам по-добре на работна среща или просто защото ми харесва да се забавлявам с определени цветове.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *