Big & Beautiful

От събота, 21 юли 2012 42 Няма етикети Връзка 0

След вчерашната публикация и 5 лични съобщения в Twitter, 7 във Facebook и 3 дълги и много искрени и донякъде тъжни мейла, в които приятелки и непознати жени, които се самоопределят като „дебели“ ми споделиха колко зле се чувстват от факта, че ежедневно им се налага да се борят за чуждото одобрение искам да ви покажа още няколко снимки и да споделя кратка история от тази зима.

Ето тази снимка се появи изведнъж в стрийма ми във Facebook, постната от мъж с коментар от типа „откога китовете станаха на мода“:

Това момиче се казва Тара Лин и е модел, както се досещате plus size model – както е модерно да се наричат моделите, които носят размер по-голям от американски 4, британски 6, европейски 34, италиански 40. Тези снимки на Тара Лин са от фотосесия за френския Elle.

Под тази снимка имаше изсипан около тон помия: колко грозна, тлъста, дебела, грозна, това било гавра, свършиха ли се читавите жени, до брутализми как по-добре да караш на чекии, отколкото да легнеш с такава жена … по-голямата част от коментарите бяха написани от мъже. Откровено грозни такива. Тук-там имаше и гадни коментари от жени – от любопитство разгледах профилите им – повечето с доста посредствена и неподдържана външност, една-две хубавелки, които естествено бяха най-злобни.

Малко уточнение: когато една жена седне в позата от първата снимка, колкото и малко излишни килограми/месо да има по себе си – то всичко се нагъва. Ако ти си мъж, който осъжда жената на тази снимка – моля те, първо погледни себе си и жената, която е до теб в момента, защото има голям шанс Тара всъщност да е около 100-тина пъти по-хубава!

А ето и част от останалите снимки от сесията: колко от вас могат да се припознаят в тях? Да открият силуета и формите на сестри, майки, приятелки…

И още веднъж: обичайте се момичета, защото ако не започнете да се харесвате и да се обичате – то трудно ще намерите друг, който да го направи вместо вас!

снимки: huffingtonpost.com

42 Comments
 • Събина Панайотова
  юли 21, 2012

  На мен на тази снимка ми прилича на пищна версия на Еманиела без зърна и гърди 🙂

  • Ана
   юли 21, 2012

   Защото столът май е същия като на плаката на Емануела. Според мен ефектът е преднамерено търсен 🙂

 • Събина Панайотова
  юли 21, 2012

  замислих се, ще взема и аз да пиша по темата.
  Замислих се за всичката гнус, която пък се изля по Адел, как само дебели жени я харесвали, защото им давала сила.
  замислих се за София Лорен, за Монро, за Анита Екберг – никоя от тях не е 50 кила и всичките са адски секси. Бриджит Бардо за Плейбой, уникално красива.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Пиши – така да не ме замерят само мен с камъни 🙂 шегувам се. Живеем в свят на двойни стандарти и бясно лицемерие. По темата има да се пише още 1 тон

 • Manuelle
  юли 21, 2012

  Модерно е мъжът да се държи и говори така, все едно спи само с жени тип Жизел и нагоре. Всъщност най-вероятно спи с „обикновена“ жена или директно влиза в категорията „(стар) ерген“. Свикнах да приемам грандоманските изказвания как този ми ти знатен левент ще се прежали само за корица на Максим с усмивка, защото осъзнах колко комплекси и ниска интелигентност се крият зад тях.
  Женските нападки са достойни за отделна статия.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Женските нападки са достойни са психоанализа, според мен и тази тема е бездънна яма. Ако я подхвана – отиде ми по дяволите малкото местенце за мода и женски работи 🙂

 • Жоро
  юли 21, 2012

  „непознати жени, които се самоопределят като „дебели“ ми споделиха колко зле се чувстват от факта, че ежедневно им се налага да се борят за чуждото одобрение“
  Значи, когато някой се бори за чуждото одобрение, вместо да си живее живота на спокойствие (отебавайки хейтърите :), тогава си е сам виновен. Ако те самите не се чувстват комфортно в телата си – просто да ядат по-малко и да спортуват повече. Тия истории с метаболизъм и хормони важат при 1-2% от жените с наднормено тегло (на мъжете не им пука просто, особено ако вече са излъгали някоя да ги вземе), за останалите 98% е просто оправдание. Килограми се качват с ядене и се свалят с глад и точка по темата. Как един сомалиец не съм видял с повредени хормони да се ошишка, не знам…
  Та, да не се отклонявам от темата. Ако тези жени просто си живеят живота и не се занимават с хорското мнение, може би ще са много по-щастливи от повечето слаби девойки. Но когато те искат да бъдат приети от това общество, тогава трябва да се придържат към условията, така функционира живота – искаш да влезеш някъде(общество/организация/и т.н.), трябва да играеш по правилата (които то ти поставя). Дали тези правила са редни, коректни, морални, това е съвсем друга бира, но реално няма значение за казуса.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Това за липсата на воля вече го писах, че ако ядеш по 1 торта дневно и си казваш: такъв ми е гена е въпрос на мързел. Но ако спортуваш и се движиш достатъчно и се храниш здравословно и въпреки това си над някакви очаквани килограми – това е друго. Пак – разлика между мърлящина и физически дадености има. Но за някои жени – поради ред причини, най-вече въпрос на възпитание, се налага да търсят чуждото (мъжкото) мнение и одобрение.
   Вече обещах да пиша според мен какви са основните неща, които една жена трябва да прави, за да се поддържа, така че stay tuned.

 • jannii
  юли 21, 2012

  Тъпото е, че кака Тара май отслабна доста…

  • Ана
   юли 21, 2012

   Наскоро много отслабна Кристал Рен – даже в Sports Illustrated се снима по бански 🙂

 • balta__
  юли 21, 2012

  Всъщност (почти) всички мъже харесват закръглени жени. Спомнете си всички антични изображения и скулптури на Богинята-Майка открити в най-различни части на света. Освен това самите закръглени форми на тялото са много по-женствени, отколкото гърди като дъска и изпъкнали кости. Едни от най-големите художници в историята са били почитатели на закръглените женски тела Рубенс, Тициан, Тинторето, Веронезе, Рембранд и т.н. 🙂 Доста правилно е казано, че самите плюещи със сигурност изглеждат в пъти по зле от жената на снимката, която все пак работи като модел! Друго интересно по темата може да се каже, че като олицетворение на човешката красота се гледа най-вече лицето, защото то показва най-добре генетичния произход на човек и структурата ѝ се запазва постоянна през целия живот. Както гласи и една популярна сентенция „Колкото повече голи жени е виждал един мъж в леглото, толкова по-голямо внимание обръща на лицето“.
  За завършек мога да цитирам само още една мисъл: „Съвременният идеал за женска красота е създаден от група хомосексуални мъже, контролиращи модната индустрия“.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Мога да кажа само една единствена дума тук: амин!

  • 7dailysins
   юли 21, 2012

   Винаги съм била с леко поднормено тегло (моята борба е точно обратната, внимавам да ям по 4-5 пъти на ден) – това като предисловие преди вметката, че в този иначе ценен разговор, че всяка жена трябва да успее да се заобича и че общественоприетите стандарти за красота са глупави, твърдението, че „гърди като дъска и изпъкнали кости“ не са секси не седи добре : ) наричали са ме анорексичка и са ми казвали, че никой не желае жени с малки гърди и изпъкнали кости твърде много пъти (въпреки че мерките ми са като от модната индустрия). това е нещо, над което повечето хора не се замислят особено, тъй като поднорменото тегло сякаш е далеч по-рядко срещано. но подигравките в училище са си същото количество, както към пълните деца.
   тъй че нека не отиваме в другата крайност и да се задържим в полето „харесвайте се, защото красотата е в уникалността“, а не в „точно и само това е секси“ : )

   Севда

  • Ана
   юли 21, 2012

   Имах една приятелка в бесните пубертетски години с ееййй такива крака, която носеше само широки панталони и поли дълги до петите, защото твърде дълго момчетата в нейното училище я били наричали щъркел и я беше срам да си покаже краката. После на един купон се престраши да дойде с мини пола и всичко момчета точиха лиги цяла вечер по нея. Дълбоко вярвам, че красотата няма точни пропорции или мерки. И в никакъв случай не искам да прозвуча крайно, че само закръглените жени са хубави. Красотата е строго субективно понятие. Освен това е до време, майка ми навремето ми казваше, че най-нещастните жени на света са застаряващите красавици – ама то и това е друга тема.

  • cipisec
   юли 22, 2012

   Балта, това ни е наследство от турците, да харесваме по-закръглени жени 🙂

  • Ана
   юли 22, 2012

   Не е само от турците 🙂 колкото по-на юг, толкова по пищтно

 • Йоана
  юли 21, 2012

  Повечето мъже, които биха отделили време и усилия да пишат под снимката колко е грозен този модел и как застрашава концепцията за женска красота, са вероятно злобни женомразци, които ги е яд, че контролът над жените и техния външен вид им се изплъзва.

  Не би трябвало да се борим за чуждото одобрение, особено пък що се отнася до външния ни вид. Жените, които се самоопределят като дебели, бих посъветвала да потърсят общности онлайн за мода и красота специално за plus size жени и/или феминистки форуми. Човек започва да се чувства много по-дорбе, когато види, че има хора и марки, които се интересуват и грижат за тяхното самочувстие. Освен това повечето хора са мн интересни и интелигентни. Ако средата ти те кара да се чувстваш като провал, значи трябва да я смениш, според мен.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Според мен е важно не само да можеш да смениш средата, но и при нужда да промениш собствените си вредни навици и най-вече да осъзнаеш, че имаш такива, които ти вредят, които ти пречат да се развиваш или такива, поради които затлъстяваш.

 • kathryn
  юли 21, 2012

  В последно време, ми е най-вече смешно, как хората не си даваме сметка, колко са ни формовани мерките, представите, критериите, мозъци. Достатъчно е да изместиш фокуса с едни 20-30 години и нещата започват да изглеждат по съвсем друг начин. Да не говорим с век.
  Единствената причина да следваш някакви относителни граници в килограмите е здравето. Всичко друго е не толкова суета, колкото глупост човешка и неспособност да видиш по-далеч от носа си.
  А господата, които искат гаджета с размери 90:60:90, си ги заслужават :)) с всички екстри.
  Аз отивам да хапна тортичка :))

  • Ана
   юли 21, 2012

   Ти тортичка, аз вино – всеки със слабостите си 🙂

 • voxy
  юли 21, 2012

  обичайте се и отслабнете, не смятам за правилно да се смесват грозотата с килограмите, първото е нещо субективно и не толкова зависещо от теб както килограмите. Нали не смяташ че ако си красив и привлекателен мъж са ти простени злобните коментари, когато изтъкваш какви типажи са правили коментарите. Факт е че от заболяване са напълнели много малък процент момичета, повечето от глупост, лакомия, лоши навици в храненето все неща които не са особено положителни за образа който си изграждаш за тях. Естествено факт е че всеки може да прави с тялото си каквото иска, никой не ни е длъжен да е привлекателен в нашите очи.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Това, че за първи път в историята на човечеството имаме изключително лесен достъп до такова изобилие от храна и много хора страдат от болезнена лакомия, мързел и липса на контрол до известна степен влияят върху това как масово хората – и жени и мъже се обездвижват, надебеляват и обезформят. Тук въпроса обаче е друг, че има хора – аз разбира се обръщам повече внимание на жените, които не могат да се мерят с мерките 90-60-90 и да се опитват да достигнат 50 килограма като оптимално тегло.
   Иначе ако си говорим само за нездрави практики – до сега в историята не е имало и доброволно умиращи млади жени от глад – какъвто е случая на анорексичките.

  • Marta
   юли 21, 2012

   А не си ли мислиш, вокси, че при положение че толкова много жени са с лошо самочувствие заради фигурата си – в сравнение с мъжете особено – причината може да не е че просто са глупачки, които се ръководят от чуждото мнение, а че става дума за силата на обществен натиск, който ги оценява в такава голяма степен заради фигурата им.

   Винаги съм имала перфектното тяло (слаба тип оса) и въпреки това винаги съм виждала предимно недостатъците в него. И може да не ви се вярва, но дори и при мен „имаше“ за какво да се срамувам. Тесни ми били раменете, прасците май твърде големи, това, онова. Никога няма край. Помислете си, скъпи дами, че дори и професионалните модели поемат големи количества фотошоп на снимките си, така че на съвършенството просто никой не може да му угоди. И си живейте живота. Това има нужда да се казва много често, за да се отхлаби този гореспоменат обществен натиск.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Тук съм много съгласна с теб, Марта. И бих допълнила, че има един такъв момент присъщ на мъжката-балканска психика – колкото „по-перфектна“ е една жена, то толкова повече трябва да бъде критикувана, за да не се била отпускала. Но и това е друга бездънна тема.

 • Емил (@em4o)
  юли 21, 2012

  Абе като гледам какво е дереджето на повечето (слава Богу не всички) български мъже… На 25-30 години, а изглежда като чичка на 45-50. Шкембе, космясал дори по венците, небръснат, потен, лъхащ на чесън/дюнер/пот/нещо гадно, подпетил нéкви смрадливи чехли/джапанки, препасал се с ония идиотски кондукторски чантéта, дето спечелѝл от събиране на точки, които получавал на нéкоя бензиностанция, като зареждáл с газ евро-трошката си седма употреба, купена на кредит. И с интелекта на две салфетки, взети заедно. Ама големите претенции за мода и модели, голéмите рaзбирачи. От тия селски тарикатчета, дето се оглеждат и се пръскат тайно в Duty Free-то на летище София със скъп мъжки парфюм-тестер, ама не щат да се бръкнат 50 евро и да си го купят.

  Предпочитам по-пълна жена, но да е чаровна и интелигентна, с чувство за хумор, отколкото някаква безлична кльощава инфантилна спермоядна цицореста „табуретка“ (цитат на @helixok), нахлупила ония бyкaкe-протектори (a.k.a. очилата тип мухата це-це на ментарски Долчe & Габана, шприцвана със силикон на Баумакс, с акъла на употребен гумен ботуш за риболов, за която море = „оу инкуъзиф на Съунчеф бряг или Зуатни пясъци“, обръща се към теб с „Мечоооо!“ или „Миуооооо!“ и на която постоянно повтаряш „Ти няма да говориш нищо, аз ще говоря!“, като сте сред приятели, щото да не вземе да се хвали пред всички с някакво нейно „постижение“ в спалнята.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Много се смях, до сълзи. Уви това, което си написал е за плач. Много мъка има по този свят, но също така е важно и да знаеш как да се избавиш от нея.

 • Rossitsa Tsanova (@tsanova)
  юли 21, 2012

  Както казва Клариса Пинкола Естес в „Бягащата с вълци“ (препоръчвам горещо) точно във връзка с тази тема – „Да се наслаждаваш на свят, пълен с много видове красота, е радост, на която имат право всички жени“.

  • Ана
   юли 21, 2012

   За да можеш да оцениш красотата във всичките й разновидности обаче трябва да имаш и малко повече фантазия, въображение и да бъдеш принципно по-отворен към света

 • helen
  юли 21, 2012

  За съжаление, това с критикуването се прави за да се подкопае самочувствието на жената за да му е „сигурна“. И на мен ми беше много странно някога как може някой по цял ден да обяснява на жената до него, че е грозна, дебела, стара и тъпа. Но после видях, че се случва често.

  • Ана
   юли 21, 2012

   Това по мои наблюдения е заложено в местната мачиска-балканска психика и особено характерно за тотални лузъри и селски пръчки. Прощавайте за по-острия език, но емоциите т днешния ден ми дойдоха в повечко.
   Нито един нормален мъж, който е ОК със себе си и уважава жената до себе си не би я смазвал, амо то и това е отделна тема: за хората с малки пишки, ниско самочувствие, кофти семейна история…

 • tyrnovo
  юли 21, 2012

  Не обичам дебели жени, и причините за това са много. На първо място – лични. Изпитвам фобия от дебели жени, защото майка ми е с наднормено тегло има редица здравословни проблеми, и само като си помисля, колко страх и нерви ми струва това. Тревожа се за нейното здраве и за това какво ще се случи после.

  И друго, намирам дебелите жени за мързеливи! Едра, стегната жена е едно, жена на която и висят сланините по тялото е друго! Има голяма разлика между това да си с едра структура и това да си дебел. Едното е ген, другото мързел!

  Ако говорим за България и мъжете са същият дол дренки, тъй като, на 25 са дебели с кореми и т.н. И това пка е от мързел!

  Колкото до претенциите, аз съм на 34 години, тренирам четири пъти седмично въпреки работата ми. Залата в която тренирам отваря в 7, ако някой се опитва да се оправдае, че няма кога и няма време!

  • Ана
   юли 22, 2012

   Някъде вече го бях писала – че ако ядеш по 1 торта дневно и лежиш на дивана и се оправдаваш, че такава е структурата ти, то значи имаш друг проблем. Дори и 2 часа седмично спорт или дори гимнастика вкъщи дават най-малкото тонус, който нищо друго не може да даде.

  • Darina Marinova (@gapuHa_)
   ноември 17, 2012

   А защо според теб фитнесът е спорт? Аз лично съм категорично против това нещо и не харесвам мускулите, които стават от него. P.S. правя аеробика вкъщи и не, не съм слаба. Нека фобията ти да започне. Страхувай се! :))

  • Ана
   ноември 20, 2012

   Ами защото разсъжденията за видовете спорт е сложна работа. А и наблюдавам тенденцията за предоставяне на интегрирана услуга и по отношение на фитнес-спортни-комбинирани центрове, в които има всичко: фитенс, гимнастика, аеробика….
   И нито ме е страх, нито някаква фобия предизвикваш.
   Аз пък правя йога с телевизора 🙂

 • Митко
  юли 22, 2012

  Хайде наистина седни, попиши и ни разкажи ти точно къде се вместваш като килограми между имената, които си дала за пример. Мисля, че на всички е ясна разликата между едра/закръглена и дебела жена. Съжалявам, но според мен няма нищо красиво в една жена, от чието тяло струи нежелание да се поддържа. Помията, която се е ляла под снимките е жалка, но жалко е и да ползваш сексапила на баба ти София Лорен като извинение за това, че оставяш тялото ти да приема форма и добива пропорции далеч извън здравословното.

  Ако усилията, които се влагат в борба с противниците на наднорменото тегло, се влагаха в борба с наднорменото тегло, целият този разбор щеше да бъде излишен.

  • Ана
   юли 22, 2012

   От всичките ми снимки тук мисля, че добре си личи къде се вмествам. Освен това – както вече поне 10 пъти казах, аз не се боря с противниците на наднорменото тегло, както и не защитавам привържениците на pro-ana сайтовете, групите и т.н. Това са все крайности. Казвам единствено, че као живееш актвно, здравословно – т.е. движиш се, спортуваш и ядех нормална храна, а не боклуци – и въпреки това имаш няколко килограма отгоре – да не страдаш, а да приемеш себе си и да се радваш на живота си.

 • Христина
  юли 22, 2012

  Съществува един парадокс – хем да си „като хората“, хем „да не си като другите“.
  Да бъдеш различен не е в същността на формата (дали си с наднормено тегло, или с някакво друга видима отлика), а в начина, по който се чувстваш в тази форма. Да си различен е едновременно и дар, и болка, защото в свят на толкова еднаквости и стереотипи буквално ти се приисква да бъдеш като клонинг в роман на Хъксли, само и само да не си тръгват от теб. Затова разбирам това огорчение от отношението към формата. Но тя подлежи на промени, а е хубаво те да са в съзвучие със собственото усещане за комфорт.

  • Ана
   юли 22, 2012

   Според мен най-важното е да бъдеш здрав и да се харсваш. Т.е. нито да умираш от глад, нито да се претъпкваш. Златната среда – един вид. А иначе всеки намира своя начин как да се справя с еднаквостта или различията е сложна битка.

 • alfredpacino
  юли 22, 2012

  Именно . Всичко зависи от храната . Изкуството да бъдеш дебел си е цяла наука .
  http://val.log.bg/article.php?article_id=44656
  Тренирайте. Тенис на корт например .

  • Ана
   юли 22, 2012

   Тенисът е много добър спорт, впрочем. Тази година поднових тичането по корта

 • Nadinka
  юли 23, 2012

  ‘по-добре да караш на чекии, отколкото да легнеш с такава жена …’

  Сигурна съм, че за да напишеш такъв коментар, трябва да си мега комплексар, което ще значи, че едва ли която и да е уважаваща себе си жена би си легнала с такъв мъж. Само може да си мечтаете, уважаеми комплаксари за такъв „кит’, докато се самообслужвате или гледате порно.

  За протокола – 169 см, 50 кг са ми „параметрите“ и не, изобщо не смятам, че измислените еталони за красота имат някакво значение

 • Biliana
  октомври 4, 2012

  Има прекрасно лице. И е хубава, само че е по-надарена с някои форми. Такъв тип жена се приема добре в Турция и в някои арабски държави. Важното е да се обича тя самата и да има някого, който я обича такава, каквато е.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *