Затвори кръга

От петък, 30 септември 2016 0 , , Връзка 0

Затвори кръга, или Close the Loop, е колекция на H&M, частично изработена от рециклирани влакна, т.е. това са нашите (моите, на Ади Б., твоите и т.н. дрехи), които оставяме в контейнерите на магазините на шведската марка.

Close the Loop

Процеса на събиране, рециклиране, преработка и изработване на нови влакна и тъкани се обсъжда още от края на 80-те години, включително на сесии на някои от звената на ООН. За мен, дете 4-5 клас, всичко това, тогава звучеше като научна фантастика и ми се виждаше невероятно как пуловера, който съм носила до вчера един ден може да даде живот на чисто нов пуловер, който ще нося утре. Това беше моментът,  в който открих, че работата на майка ми всъщност е МЕГА вълнуваща и започнах да крънкам да ме води с нея на обиколки по фабрики и т.н. Това беше един от онези моменти, в които осъзнаваш, че модата е много повече от нови дрехи, шикозни магазини и снимки в лъскави списания.

Темата с рециклирането на тъкани през 80-те първоначално започва с акцент върху преработка на вълнените  материи, поради следните причини: има недостиг на вълна (т.е. недостатъчно животни) и защото развъждането на определени животни може да доведе до сериозни еко-кризи и нарушаване на средата, естественият хабитат, надвишаване на допустимите популации и т.н. – това, впрочем в момента се случва в Монголия поради прекомерното отглеждане на кашмирски кози, породено от повишеното търсене на кашмир – в световен мащаб.

Като повечето хора харесвам новите дрехи, като повечето жени следя модните тенденции, като отговорен гражданин обаче искам изборите, които правя и покупките ми да не са безцелни, за това се радвам на подобни проекти и предпочитам да пазарувам именно такива продукти – които има някаква цел, кауза, при изработката им са спестени ресурси и е пощадена поне малко тази клета планета.

Колекцията Close the Loop можете да намерите онлайн тук, както и в магазините.

Тук съм с яке от вълнена смес и обемен суитчър с качулка от колекцията Close the Loop, панталонът и парката – също са H&M, стандартни колекции.

Снимки: Мирослава Дерменджиева

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *