Съзнателна ексклузивност

От всички нашумели, дълго-рекламирани и респективно очаквани с нетърпение от потребителите съвместни и/или капсулни колекции на актуални дизайнери и производители на конфекция, последните години очаквам с най-голям интерес тези на H&M Conscious Exclusive.

Тази колекция намирам не само за по-интересна, но и за изпълнена със смисъл, за разлика от всички останали. Важността не пада върху името на определен дизайнер, не носи задължително някакви отличителни белези на последните модни тенденции, носи нещо повече: посланието, че с органични тъкани и рециклирани материали може да се изработва красива мода, а не дрехи приличащи на хипарски роби. Обикновено рекламното лице на кампанията помага, като след Ванеса Паради и Оливия Уайлд сега е ред на Джулия Рестуан Ройтфелд (на мен ми е най-известна като дъщеря на майка си, но с подобна майка – и аз бих се възползвала от наследствената слава!).

H&M Conscious Exclusive 2016

Тази година някои модели от колекцията са вдъхновени от класически произведения на изкуството – от „Трите грации“ на Ботичели до картини на Гюстав Моро, които намират мястото си върху нежни копринени рокли и принтовете освен цвят и текстура придават и една доста елегантна закачливост. Представянето на колекцията Conscious Exclusive за 2016 г. съвпада с откриването на изложбата „Fashion Forward – 300 years of Fashion“ в Музея на декоративните изкуства в Париж, а H&M са и спонсор на същата.

Когато получих линк със снимките на тазгодишните модели първоначално бях леко скептична, може би защото свикнала да се обличам основно в черно+сиво+бяло ярките тонове ми се строиха като новогодишна заря. Когато насъбрах дрехи за снимки обаче и прекарах няколко часа вкъщи, за да си сглобя аутфитите (ах, как я обичам тази дума!) – т.е. тоалетите в комбинация между моделите от Conscious Exclusive 2016 и моите собствени дрехи забелязах няколко неща:

H&M Conscious Exclusive 2016

1-дрехите от тази колекция, колкото и пъстри и ярки да са – могат да се сглобяват и съчетават една върху друга, като ефектът е по-скоро еклектичен, отколкото кичозен, а усещането, че носиш картина на Ботичели и отгоре сетре, което напомня на барокова рамка – е повече от приятно!

2

2-обикновено всяка колекция си има statement pieces и колкото и емблематични да са те, могат да бъдат и мулти-фукнционални. Като дългата обемна черна пола – която може да се носи като официално вечерно облекло, но същевременно се съчетава и перфектно с маратонки, бяла тениска и рокерско яке и придава женственост и нежност на небрежно-пъкнарското ми ежедневно облекло

H&M Conscious Exclusive 2016

3-дрехите от тази колекция се съчетават божествено с дрехите от предходните Conscious и Conscious Exclusive колекции. Тъмносиният панталон отпреди 2 години се съчетава идеално с пъстрата копринена туника с принт по мотиви от „Юпитер и Семела“ на Гюстав Моро

H&M Conscious Exclusive 2016

Освен, че тази колекция ме грабна заради моделите, кройките, материите и дори принтовете и ексцентричната мултифункционалност и възможността да се напластяват моделите, харесвам и посланието, което носи: за да се прави отговорна мода, не означава, че трябва да се лишаваме от красивата такава!

Смисълът да се изработват дрехи от устойчиви материи не стига само да пестенето на ресурс и рециклирането, а продължава до стимулирането на производство/употреба в индустрията на органични суровини – коноп, памук, вискоза, лен, коприна, вълна. Не е за подценяване и фактът, че когато направиш красива рокля от органични материи или елегантно сако от лиосел или тенсел ставаш участник в една хубава надпревара тип: предай нататък кой какво носи, а когато да носиш дрехи изработени от устойчиви материи се наложи като модна тенденция, значи сме една крачка по-напред към по-осъзнато и не толкова фиксирано върху консумеризма общество.

H&M Conscious Exclusive 2016

В допълнение: тазгодишната колекция включва 3 булчински рокли, които изглеждат разкошно. Освен за сватби – роклите, както и изобщо всичко от колекцията може да се използва успешно за облекло за абитуриентски балове и всякакви официални случаи. Допада ми фактът, че дрехите са свежи – без това задължително да означава твърде младежки и могат успешно да бъдат носени от жени на различна възраст.

H&M Conscious Exclusive 2016

За днес – толкова, но следващите дни ще има още, защото се зарових в информацията за материите и намирам за важно да им се обърне особено внимание – така, чисто информативно, за обща култура. Освен това Мира ми е направила толкова много великолепни снимки, че няма да си намеря място, докато не ги споделя всички!

снимки: Miroslava Dermendjieva Photography & H&M newsroom

Conscious Exclusive ще бъде в магазина на H&M на бул. Витоша 6 от 7-ми април.

 

 

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *