След 40

От вторник, 5 декември 2017 2 , , , , Връзка 0

Модата винаги ми е била интересна, като културен феномен, като индустрия, като отражение на социо-иконимическото развитие на обществото като цяло. Последните няколко години обаче започвам да гледам все по-цинично на нея. Дали, защото навлизам в повече детайли, дали защото покрай блога обикалям повече събития (по-точно обикалях, сега подхождам строго избирателно), дали защото като 40+ годишна жена с претенции, динамичен живот, но уви – без неограничен бюджет „модата“ всяка следваща година ми дава все по-малко възможности за избор. Модните и лайфстайл списания, особено тези на родния пазар, не помагат. Липсва ми адекватност, разнообразие и варианти на избор между моделите на подражание.

Вероятно тези, за които е интересно да следят популярните лица от родната шоу-бизнес, тв и риалити сцена пазарът е ОК. За моя вкус изборът е постен. Като добавим и това, което достига като преводно съдържание или рекламни кампании – положението е доста скучно и трагично.

И така, благодарение на глобалната мрежа – това, което не мога да си набавя на локално вино, си намирам на глобално. Прилагам вдъхновяващи примери:

LYN SLATER – Accidental Icon – https://www.instagram.com/iconaccidental/

 

Ageing Disgracefully – https://www.instagram.com/ageingdisgracefully/

 

That’s Not My Age Alyson Walsh – https://www.instagram.com/thatsnotmyage/

 

Lisa Hale – thesilverstylist – https://www.instagram.com/thesilverstylist/

 

Suzie Richetti – https://www.instagram.com/suzie_richetti/

2 Comments
 • Ангелина Присадашка
  декември 6, 2017

  За съжаление при нас се наблюдава едно копиране на стандартни наложени модели. Липсва смелост. А думата елеганстност е почти неприложима. Имаме повече неща, а изглеждаме по – зле от нашите баба и дядовци.
  Дамите, които си представила са много готини и всяка излъчва различно послание.
  Но едно ще ти кажа (като мома на 41 години с 100% бяла коса, която се боядисва повече от 20 години), българското общество не е готово да приеме визията на готина жена с бяла коса. Веднага те слагат или в групата на занемарената и нещастна женица, или в групата на депресарката, която се опитва да изглежда по – млада.

  • Ана
   декември 6, 2017

   Наскоро водих спор с едни хлапета, дали е по-добре да си модерна или елегантна. Стигнахме до компромисен вариант: елегантна с модерни акценти или аксесоари.
   Относно сивите и белите коси – тук има някаква безумна стигма, която никак не разбирам! Освен това винаги ми е било смешно, когато жени на 45+ си крият възрастта зад ярки цветове на косите и тонове грим. Навремето майка ми казваше, че след една определена възраст, ако жената не внимава, подчертава само всичко, което отдавна вече не е, но й се иска да бъде.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *