Живот като сборна касетка: личен стил revisited

От понеделник, 9 януари 2017 0 Няма етикети Връзка 0

През изминалите почивни дни се отдадох на няколко неща: семейни активности, четене на книги и складирани полезни, интересни и т.н. статии и интервюта от сайтове, до които все не стигах, гледане на филми и поредна доза филтриране, преразглеждане и преподреждане на дрехи и притежания. И така – реших, че е време за пореден пост от поредицата с минимизиране, капсулизиране и изобщо реорганизация на гардероба.

И ето тук синтезирани най-големите ми грешки, които ви съветвам да избягвате на всяка цена:

Шопингът като спорт или начин на разтоварване

Единственото нещо, което разтоварвате е банковата си сметка, нищо друго! Да, забавно е. да, понякога е и интересно. Но дългосрочно определено е вредно и допринася за няколко неща: харчите безсмислено пари, заривате се с вещи/дрехи и като резултата раздавате, изхвърляте и т.н. – т.е. допринасяте за онова омагьосано колело на консумеризма, което в крайна сметка само изразходва ресурси и трупа боклук.

Последните месеци, когато ме обзема импулса да пазарувам започвам да ровя онлайн магазините: ако нещо ужасно много ми допадне го слагам в количката на онлайн магазина, а после (понякога дори след час-два) внимателно и трезво преразглеждам и в по-голямата част от случаите не купувам нищо. Ако купя нещо, то наистина е премислено, както дали имам нужда от него така и дали цената ме устройва.

Купуване на далавера

Това е един от любимите капани от миналото ми, когато купувах неща, които на редовни цени едва ли бих си позволила, но сега, понеже са намалени и как така няма да го купя? Рокля от 1000 на 200 и да я оставя на закачалката? Мдааа – и сега вместо да виси на закачалката в магазина виси на тази в гардероба ми и не съм я обличала нито веднъж!

От около година преди да купя каквото и да си задавам въпроси от типа: ще го облека ли довечера, ще го облека ли утре, бих ли го взела в куфара за следващото ми пътуване? – ако отговорите са ДА, значи нещото вероятно е хубаво, качествено, стои ми добре и ще го нося. От доста време спях да купувам неща, само защото евентуално ще ми потрябват или защото са на УАУ цена.

Дрехите, които са модерни

Има жени, на които всички последни модни тенденции стоят страхотно. Аз не съм от тях. Отне ми твърде много време, за да открия собствения си стил – или по-точно разновидностите на личния си стил, защото колкото и да се чувствам най-добре в черна рокля и балеринки или смокини, черен панталон, шифонена ризи и високи токове – не мога да тичам в този вид по задачи, в парка с детето или из редиците в супермаркета. Та последните години купувам само и единствено дрехи, в които се чувствам 100% себе си – независимо дали са модерни, скучни, класически, черни, сиви или каквото и да е друго. Отдавна не слушам особено много продавачките, защото тяхната цел е да продават, като в повечето случаи не знаят нищо за човека и придобиват идея за стила от дрехите, с които влизаш в магазина.

Дрехи с лоши спомени

Вероятно имате такива, които сте носили на кофти поводи или на неуспешни първи срещи или в деня, в който не сте получили повишени или каквото и да е друго. Имах няколко чудесни рокли, които бяха натоварени с толкова кофти карма, че така и не посмях да ги облека – знам, смешно и може би глупаво е, но в крайна сметка целта на дрехата (освен да то облече и топли, т.е. очевидното) е да ти е удобно, комфортно и в крайна сметка да се чувстваш добре в нея.

Подходящите дрехи

Дълбоко вярвам, че след определена възраст (за всяка жена тази възраст е различна, но най-общо след 35) има дрехи, които показвам само и единствено това, което отдавна вече не си. На 20 носех една сребърна пайетена пола, която комбинирах безумно с едно черно пайетено бюстие. Мисля, че на 40 ако се докаросам така ще приличам на жалко подобие на диско-топка – в кофти смисъл. Има обаче и една друга категория дрехи, които понякога по-големите консерви като мен се изкушават да купуват: твърде подходящите дрехи. Това са онези сигурни и консервативни парчета, които е добре да имаш, принципно и биха могли да ти служат вярно от сега докато станеш на 80. Така де, ама не съм още на 80, мерси!

И тъй като намерих доста яки всъщност неща, които по една или друга причина вече нямат място в моя гардероб – очаквайте ги скоро за продажба в Shedd, а със сумата която събера от тях, планирам единствено кратко пътешествие!

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *