Винена дегустация – Dos & DON’Ts

От четвъртък, 19 ноември 2015 1 Няма етикети Връзка 0

Малко преди старта на тазгодишното издание на DiVino.Taste искам да припомня някои елементарни неща, които е добре да знаеш преди да се запътиш към залата за дегустации или майсторските класове. Това е кратък списък на неща, които са ми правили впечатление през годините, както и такива, които съм попрочела тук-там из дебелите книги по етикет и добри обноски.

Нагласата: отиваш преди всичко, за да се радваш на доброто вино, да откриваш нови вина, сортове, купажи и изби, да се порадваш на живота като цяло и да се запознаеш с нови хора! Не отиваш, за да парадираш със знания, умения или да влизаш в излишни спорове!

Обща кондиция: наспи се добре и хапни преди старта! Също така – не забравяй да пиеш вода по време на дегустацията – когато ти стане топло и ожаднееш – пий вода, не се наливай само с вино!

Времето: уважавай времето на хората – както на организаторите, така и това на изложителите и останалите посетители. Бъди на време на майсторските класове – никой не е длъжен да те чака; не се застоявай прекомерно по масите на изложителите – никой не се интересува от домашното вино на дядо ти, хората ти се усмихват и кимат от любезност.

Отношението: това, че някой не млъква не го прави експерт, както и факта, че някой казва по 5 думи за вино – не значи, че е абсолютен лаик. Избери от кои искаш да бъдеш: винените сноби или винените любители? Искаш да бъдеш симпатичен и приятен събеседник или досаден дървен философ? Това, че според теб точно в това вино има дъб, тамян, кожа и специфични сушени плодове от екзотичен остров, на който никога не си бил – не означава, че останалите трябва да намерят същото в същата чаша.

Чашата: дръж я за столчето, не я омазвай цялата с пръсти, не само защото е грозно, а и защото ще промениш температурата на виното в нея, внимавай да не я счупиш, не я кради и ако ужасно много държиш да я сменяш между различните вина – не го прави на всеки 10 минути, защото все пак някой се грижи тези чаши да бъдат измити и подсушени и надали иска цял ден да работи ексклузивно само за теб!

Облекло & Co: облечи се удобно, носи удобни обувки и в никакъв случай не носи чанта с размер на малък куфар и силен парфюм!

Парфюм: ако искаш да съсипеш деня/дегустацията на всеки, който те доближи – сложи си тежък, силен и натрапчив парфюм! Така ще си гарантираш, че масово хората ще говорят за теб – вярно, има шанс да те ругаят – но поне няма да минеш незабелязан! Ако можеш да си го позволиш – изобщо не слагай парфюм, а само лек дезодорант и неутрална тоалетна вода.

Дрехите: облечи се удобно, освен ако не държиш да показваш цици, крака, задник – и поради тази причина си с вечерна рокля с дълбоко деколте, минижуп или нещо мега-прилепнало. Имай предвид, че след определено количество вино – шанса телесната ти температура да се повиши е голям, за това носи нещо леко, меко, удобно и най-вече, в което няма да се препотиш, спаружиш и задушиш! Аз обикновено залагам на удобни рокли или джинси + тениски/ризи.

0c02968b449bb6067c7fdb2f3dfba831

Обувките: освен ако не си мазохистка, която държи да прекара от 2 до 8 часа права на високи токове – заложи на удобна равна обувка.

Грим & червило: липсата на червило или по-неутрален цвят за дамите е за предпочитане – защото размазаното ярко червено червило, както по ръба на чашата, така и по устните – изглежда меко казано нелепо! Давай по-умерено с грима изобщо – отиваш на винена дегустация, не на нощен бар!

Чанти: ако можеш – натикай всичко нужно в джобовете си, ако ли не – носи малка чанта. Под малка чанта нямам предвид клъч – искаш и 2-те ти ръце да бъдат свободни и да можеш да се движиш с лекота, да се здрависваш с хората, да си държиш чашата, да водиш записки… ако искаш отново всички да те благославят – метни на рамо чанта тип куфар и се бутай смело в тълпата!

Lebanon-0672

Чувство за хумор & самоирония: освен ако нямаш набита точилка в дупето, се отпусни и се забавлявай. Аз, например, на въпроса: любител или професионалист съм, като ме видят колко съсредоточено си водя бележки в тефтерчетата казвам: пЯнде, обикновен вид, което се опитва да понаучи нещо ново всеки ден!

pics: Pinterest & Надежда Чипева

1 Comment
  • Ангелина Присадашка
    ноември 20, 2015

    Чудесна статия,……която доведе до слушането на френски шансони… 🙂
    Следя страницата на DiVino.Taste и изключително много ми харесва професионалното представяне, което правят на българските изби и вина.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *