@Home

От вторник, 17 ноември 2015 3 , , , , Връзка 0

Споделяла ли съм ви, че съм учила дипломатическо и консулско право, дипломатически протокол и церемониал и бизнес етикет? Вероятно не, защото 85% от наученото почти няма приложение в ежедневието, а дори и да го прилагам – си остава неразбрано от 95% от населението.

2

3

 

Но пък това означава, че знам как се сервира маса за официален повод, прием, банкет и т.н. с всички необходими атрибути за 3, 4 или 5 степенно меню, знам как се разполагат приборите за сервиране, реда на поднасяне и вида на ястията, каква е нужната и допустима украса, от коя страна стои салфетката и как се поставят отделните чинии, прибори и чаши и най-вече знам как се използват.

5

И ето тези мои познания ме отведоха на 5-тата годишнина на @Home – верига магазини за дома (сервизи, чаши, домашен текстил, прибори за хранене, кулинарни принадлежности и всякакви други вълшебства). И така в два поредни етапа – във Варна преди две седмици, а миналата и в София отпразнувахме годишнината на @Home и започнахме подготовка за Коледа с Ива Дойчинова и шеф Цветомир Николов: Ива беше водещ на събитието, Цецо готвеше и представяше разкошните съдове на WMF, Нели Русева от Edoardo Miroglio показваше вината на избата, а Марко Балдини, вицепрезидент на Riedel – респективно направи демонстрация защо именно тези чаши са толкова добри. А аз сервирах две маси: една весела, коледна и ежедневна, другата елегантна, празнична и по протокол, като използвах красотите, които се намират в магазина, а по-точно:

6

Текстил за маса: Sander

Чаши: Riedel

Прибори за хранене: WMF и Villeroy & Boch

Сервизи: Lenox и Villeroy & Boch

Ето и малко снимки от събитието, като във Facebook фенстраницата на Кулинарно – в кухнята с Йоана има още цял албум!

Освен, както става ясно, че се видях с Йоана и още няколко познати блогърки и журналисти и се запознах с нови хора получих и най-неочакваното запитване“ водя ли курсове по етикет, сервиране и обноски. Ами не, не водя, защото не мисля, че имам нужните тапии за тази работа – съобщих аз, а дамата, която ми зададе този въпрос ми обясни, че в момента имало „школи“ създадени от хора, които не само нямали тапии, а и показвали/разказвали значително по-малко от мен. е, замислям се!

4

Повече за етикета за подреждане на маса, сервиране на храна и хранене – друг път! За сега – благодаря на @Home за това разкошно изживяване, беше истински празник!

 

 

3 Comments
 • yoannamladenova
  ноември 17, 2015

  Чакам с нетърпение „другия път“ – за подреждане на маса, сервиране и хранене 🙂

 • Йоана Петрова
  ноември 17, 2015

  И аз искам урок по етикет, сервиране и обноски от теб! След урока нищо не ни пречи да си напълним чиниите и чашите и да практикуваме наученото.

  • Ана
   ноември 18, 2015

   да пратим мъжете с децата в парк/зоопарк/друго по-далечно място по избор 🙂 а ние да практикуваме!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *