The man who loved Mata Hari

От вторник, 22 ноември 2011 0 Няма етикети Връзка 0

Това е заглавието на една книга от Дан Шерман, написана средата на 80-те години. И може би именно поради тази причина има една особена романтичност и носталгичност, която на фона на бруталния суров цинизъм на днешното ежедневие ми изглеждаше малко приказна докато прелиствах страниците.

Мата Хари в разцвета на силите и славата си

Книгата е опит за биографична, но авторът откровено си признава, че по-скоро е преразказ по картинки с елементи на разсъждение – как на него би му се искало да бъде, или почти…

В един от костюмите си с индонезийски елементи

Каквато и да е била или да не е била Маргарета Гертруда Зеле – това е истинското име на Мата Хари оставя след себе си легенда. Със сигурност се знае, че е била fame fatale par excellence.

Със сигурност е залагала на театрална пищност и смели аксесоари

Дали е била шпионин, двоен шпионин, предател или агент – остава загадка. Според някои е била вербувана, според други се е отдавала с такава преданост и страст на мъжете, които е обичала, че се е оставила да бъде използвана по най-безпардонен начин.

Често е позирала гола или полу-гола, само с накитите и бижутата от индонезийските и малайските й костюми

След онзи – черно-белият с Грета Гарбо от 1931, бих искала да гледам някой красив, пищен, изящен и най-вече съвременен филм за тази жена – или за легендата, която е оставила след себе си.

Арестувана на 13 февруари 1917 и обвинена, че е немски шпионин

Каквато и да е била в моите представи тя е смела и до колкото това е възможно предвид вечната й финансова зависимост от различни мъже – еманципирана и независима, поне на фона на една консервативна Европа от началото на миналия век. Може и да не е била най-добрата танцьорка на света, но е имала смелост да прикрие липсата на талант с голото си тяло, което е дръзко и скандално дори и днес, но ако тя не е била именно такава каквато е била, сега може би нямаше да имаме бурлеска-звезди и Дита Фон Тийз.

Кадър от разстрелът й в утрото на 15 октомври 1917 година

снимки: biographyonline.net
wikipedia.org
freeinfosociety.com

0 Comments

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *