10, Windows 10 – опит за ревю

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, аз сядам да пиша за технологии, без които всъщност не бих могла да… пиша. И от които всъщност разбирам спорно, но ползвам смело.

Винаги се притеснявам, когато ме попитат дали искам да тествам джаджа или технология и дали мога да напиша ревю за нея, в последствие. За искане – искам, за можене – е леко спорно, защото никога не задълбочавам в техническите характеристики, защото за мен технологиите са важни до толкова, до колкото мога да свърша всичко, което ми е необходимо за работа, блог и хоби или да науча нещо ново, без да трябва да прекарвам часове в четене, цъкане и сравнение кое от кое е по-добро и защо.

Винаги съм ползвала PC и като така винаги съм ползвала операционната система Windows. Спорът Windows VX iOS за мен е ирелевантен, защото привързаността на феновете към продуктите на Apple граничи с фанатизма, а аз съм обикновен практичен човек, който обича удобни машини, лесни за управление, за закупуването на които не е нужно да карам на пост и молитва 2 години. И така въпросът „искаш ли да пишеш за Windows 10 и да тестваш новия HP Spectre“ по-скоро беше реторичен, защото така или иначе работя на Windows 10 на машина с touch screen от миналата година насам. По-интересното беше: как по дяволите мога да напиша аз ревю на операционна система, при положение, че нито мога да я сравня адекватно с предишната (изобщо не помня как изглеждаше предишната, честно! Почвам да ползвам нещо ново, свиквам с него и тотално забравям за предишното). Ето това се казва предизвикателство: кифленско ревю на операционна система или как да опишем предимствата на една операционна система, без да използваме нито един технически термин, честито!

И така – ето описание на Windows 10 за хора, които не искат да навлизат в терминологии, технически подробности и специфична терминология.

Забележка: на личния си компютър ползвам пакета Microsoft® Office 365™ Business, като така получавам автоматично всички актуализации автоматично и от няколко години изобщо не ми се е налагало да се замислям за кое, кога и как следва да бъде обновявано. Изобщо харесва ми факта, че мога да работя на машина, която прави всичко сама и не ме занимава с излишни дейности и не ми губи време с неща, от които не задължително разбирам. Аз съм съвършеният потребител-лемур: искам всичко да ми е УАУ, без да си мърдам пръста за него; да ползвам лесно и бързо, без да се налага да изчета тон обучителни инструкции. Написаното по-долу е смесица от опита ми с Windows 10 на различни машини, а официалният модел за фотосесията е тестовият HP Spectre.

И така – започвам от самото начало – включваш машината и Window Hello, което ти дава възможност за log in чрез пин, парола или разпознаване на лице (аз избирам парола, по навик). Следва Start менюто (Александър каза, че било комбинация между предишни версии + подобрения, аз имам точно 0 спомен как изглеждаха предишните версии, така че се наложи да налазя компютъра на детето), което е супер-интуитивно и дава възможност да следиш какво ново се появява, а с времето Windows ти прави подредба на най-често използваните приложения. Удобно е както за десктоп, така и за тъчскрин – всъщност последната година не мога да спра да работя не някаква комбинация между клавиатура, мишка и екран, като периодично си пипотя по екрана, защото така ми е най-лесно.

Едно от нещата, които напоследък ползвам доста често е Access 2016, откъдето мога да ровя за всевъзможни template-и, от шаблони за картички и покани до примерни бюджети, презентации и дори бизнес-планове, които после могат много лесно да бъдат персонализирани. Особено удобно е за хора, които са откачени на тема планиране и разчет на дейностите и задачите, като мен. Тази седмица с Ади ще направим нов календар за нейните домашни, учебни и спортни задължения и занимания, който да влезне в сила от началото на юни, когато учебната й година ще е към края си и ще има повече свободно време, което трябва да уплътнява със смислени занимания.

Говорейки за шаблони – новият PowerPoint е чудесен и прекрасен, особено за хора, като мен, за които правенето на презентации по един или друг повод е наложително!

Забележка: обичам списъците ми да са на хартия и да отмятам на ръка, но за всеки, който предпочита да залага на дигиталните оптимизации Cortana може да игра ролята на дигитална секретарка. За мен е повече игра, отколкото удобство с изключение на факта, че ми събира инфо за времето и новини, може би трябва да измисля как по-добре да ползвам тази функция като виртуална секретарка.

По отношение на събирани на инфо за времето и новини – Edge върши също добра работа, до известна степен, като трябва да се има предвид, че всичко това e powered by MSN и като така акцентът са американски и световни новини. Edge има и една доста приятна функция split screen, което е удобно ако искаш да сравниш инфо от 2 различни източника. Ползвам го основно, когато търся хотели или стоки и услуги и сравнявам оферти на 2 магазина. Удобното на Edge е, че можеш да си купуваш и книги, особено практично за PC-та, които се превръщат в таблети. Към момента не ползвам тази функция особено много, поради – електронната ми книга е много по-лека. Но пък за сметка на това Александър си чете списания и някакви специализирани литератури именно така.

Използвам често, както и за игра, така и за работа Windows Ink Workspace, като си играя с комбинация между клавиатура и екран.

OneDrive е практически виртуалното ми облачно отражение от години, като ползвам облака както за собствените си файлове, така и за споделяне на работни такива, а и не на последно място за семейни – примерно списъка за пазар. One Drive прави и доста добри албуми, като обединява по дни, а докато сме на тема снимки – има опция за основна редакция на снимки, която е добре дошла за случаите, в които не ти се отваря Photoshop.

Моят личен компютър има 2 камери – предна и задна, като така си имам и една не лоша колекция със снимки, правени в движение. Напоследък използвам функцията на редакция на снимки, включително възможността да рисувам по тях, за да онагледя как искам точно да се преобразят определени пространства вкъщи, защото ми предстои ремонт.

Windows 10 има и разни полезни и занимателни неща, за които не ми остава време, но така или иначе са тук, някой ден може да се науча и да боравя като хората с тях, като 3D Builder, например.

Картата също е добра, аз имам навика да си правя периодични виртуални разходки из места, които съм посещавала в миналото.

Пишейки по-горното си давам сметка, че ако не си професионален автор на текстове с техническа насоченост – в крайна сметка ще опишеш това, което използваш най-често, така че горното е отражение на част от нещата, които аз използвам в ежедневието си – както работното, така и за всичко свързано с хобита и развлечения. Windows 10 се връзва идеално с ежедневието ми на човек, сърфиращ нета, като имам нужда от все по-лесно достигане/зареждане на приложения, които да могат да бъдат използвани на и в движение на touch screen. Положението е work hard, play harder – един вид.

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *