Няма СЕКС

От петък, 7 юни 2013 6 Няма етикети Връзка 0

No Sex

На стена пред бюрото ми имам коркова дъска, на която закачам неща, които не трябва да забравям или неща, които трябва да ме вдъхновяват.

Дъщеря ми периодично ми закача послания на нея: Мамо – Обичам те!; Купи Подарък за рождения ден на Ивана; Направими капкейкчета! и т.н.

Тази сутрин намерих залепени двете бележки по-горе и се смях силно и до сълзи.
Предполагам, че повечето хора (особено родители, а още по-особено тези, които се имат за добри родители) са в откровен шок, поради което ще поясня откъде идва тона „Няма СЕКС“.

От известно време насам хлапето ме разпитва за секса и интимните отношения между мъжете и жените – въпроси провокирани от разговори в училище. След като обясних механиката на половото сношение, хлапето с голямо почуда и откровена погнуса ме попита защо толкова често хората говорят за секс, за секси и сексапилно. Така – сега е момента да кажа, че ако някой има хубав и логичен отговор – моля да ми го сподели.

Това, което аз обясних е, че хората често говорят за секс, защото това е много и личен и интимен израз на любовта между двама души и понеже на много хора им липсва тази любов се чудят как да си я намеря, върнат или да се преструват, че я има и за това все за това се говори.

Преди два дни Ади имаше час при зъболекар – докато чакахме реда си тя започна да разглежда списанията поставени на масата в чакалнята пред кабинета. Женски и клюкарски издания, най-отгоре Cosmopolitan с Майли Сайръс на корицата. Ади пита откъде й е позната, аз й отговарям, че това е актрисата, която игра Хана Монтана. Ади хваща списанието и почва да чете на висок глас заглавията: Веднъж се живее; Яко секс. Прави пауза. Яко секс. Пак пауза. После по-високо: ЯКО СЕКС ли? Тези луди ли са? Пише ли се за такива неща в списанията, а? Кажи ми – пише ли се?

Аз гледам изумено седемгодишната си дъщеря и не смогвам да си събера акъла, за да й отговоря. Напушва ме адски смях и ужасно объркване едновременно.

Тя продължава: това са лични неща, как може такова нещо, това е женско списание, тук трябва да пише за МОДА, разбираш ли ме – за МОДА, за ГРИМОВЕ, за ЖЕНСКИ неща! Не за СЕКС.

Междувременно зъболекаря е свършил с предишната пациентка и ме спасява. Иначе какво трябваше да кажа: ами секса продава, голите снимки продават, хората искат да четат за секс, интересуват се кой с кого прави секс…

Приемам бележките на дъската си като истинско вдъхновение. Това предаване; Няма секс; всичко за жените – дрехи, рокля, пола, клин, къс (най-вероятно става дума за къс клин, т.е. над коляно – основна част от момичешкия гардероб – удобен за каране на колело и за носене под туники, рокли и т.н.), токчета и още нещо аксесоари.

Няма по-велико нещо от децата на този свят!

6 Comments
 • molif
  юни 7, 2013

  Ади е върховна! В децата има повече здрав разум, отколкото във възрастните, все повече се убеждавам в това. :)))

 • Olenika
  юни 7, 2013

  „…секса продава“, кавате вие в реторичния въпрос, който си задавате. Разбира се, че ще продава! А знаете ли защо и докога? Защото е табу и докато тази тема е табу – ще продава и още как. Говори се за сексапил, секси и какви ли не индиректни неща, но не и за същността на секса като акт. То ест темата се заобикаля всячески и се създава илюзия, че всичко говори за секс, но всъщност не говори.
  Колко от двойките според вас открито говорят за секс? Колко от родителите не заобикалят темата за секс с децата си? Защо трябва да се избягва?
  Аз самата имам дъщеря на 7 месеца, за жалост тя още не говори и не ми задава „неудобние“ въпроси за секс.Много ми се ще това да стане един ден, защото за мен секс като тема не е никак неудобна. Секса е удоволствие, той е израз на близост и доверие между двама души, които се обичат. Много жалко, че моята майка не ми е обяснила това на времето, а срамежливо навеждаше поглед при всеки намек или откъсъчна фраза на тази тема. Израстнах с впечатлението, че секса е нещо срамно и отвратително гнусно. Не бих искала дъщеря ми да има същото мнение по въпроса. Сигурно няма да ми е никак лесно да и обясня защо още не може да прави секс със петко от 5Б клас след като го обича, но и за това ще се намерят правилните думи. Убедена съм 🙂

  • Ана
   юни 14, 2013

   Аз имам страхотния късмет да съм израснала в семейство, в което се е говорило винаги свободно за всичко – включително за секс. Винаги съм питала всичко директно и са ми отговаряли честно, после в бесния пубертет си спомням, че се бях въоръжила да чета Анаис Нин и Хенри Милър и веднъж бях дала една книга назаем на една съученичка и майка й се обади на моята, за да й се кара какви развратни книги давам на дъщеря й (която по това време правеше безразборен секс и пиеше като смок, докато аз си седях да си чета книгите, но това е друга тема) а мама й каза, че тези книги тя ми ги е купила и като не й харесват – да не ги чете.
   Т.е. по начина по който съм възпитаване – сексът е нещо нормално, част от живота – както храната и водата и най-вече искрен израз на любов – или поне привличане между двама души.
   За това и аз като мама – подхождам директно и давам конкретни отговори на дъщеря ми.

 • vtasheva
  юни 29, 2013

  много ми хареса 🙂

 • Bo
  август 25, 2014

  Искрено ме разсмя, имаш много готино хлапе.

  • Ана
   август 25, 2014

   Благодаря! Всъщност масово децата са много готини, стига родителите много да не им се месят и да не ги правят по свой образ и подобие 🙂

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *