Лични финанси: краткосрочен заем от Ferratum  

Човек и добре да живее, рано или късно изпада в една от следните ситуации:

-закрил е всичките си кредитни карти, защото си реорганизира банковите карти, принципно и все още не е решил как да подходи към бъдещите си такива

-вложил е спестяванията си в ремонтна дейност, развитие на бизнес, медицински разходи, друго по избор

-не желае да пипа „онези пари за черни дни“

-чака плащания от клиенти, които са отишли на няколко месечна ваканция

Всичко това резултира във факта, че в един прекрасен момент ти трябват пари – спешно, а не искаш да влизаш в схемата заем от приятел, защото този филм вече е игран и рядко завършва с щастлив край.

В общи линии всичко изброено по-горе описва ситуацията, в която бях изпаднала минала седмица, ТОЧНО по време на годишната ни едноседмична почивка – фрустрацията и безпомощното усещане за безсилие беше толкова потискащо, че изобщо не искам да си го припомням и директно продължавам нататък.

Какво правиш в подобен момент? Знам, че ме чака тежка седмица, изпълнена с ангажименти, работни срещи, фотосесии и интервюта, снимки и най-вече: СМЕТКИ. Сумите не са чудовищни, но сякаш докато бях на море, някаква невидима сила беше събрала майстори, които търся от месеци, ВиК специалист, който нямаше дупка в графика си месеци наред, асансьорни техници, които се мотаят с месеци, архитект, който почиваше цяло лято и т.н. на куп и всички искат или аванс или могат да дойдат само и единствено в началото на седмицата, за да свършат нещо, иначе трябва отново да чакам с месеци. И така в рамките на два-три дни се материализираха и започнаха – кой по мейл, кой по телефон да ми изпращат сметки, които се очакваше да платя спешно, веднага щом се върна, още в понеделник.

Защо, когато аз си търся плащанията, не ми се получава с такъв успех – за мен ще си остане мистерия. Както и да е – оказах се във вакуум, вероятно не съм единствената, но онзи момент, в който си казваш: ами сега какво ще правя? – беше болезнено разтърсващ. След кратко обсъждане решихме да потърсим начин за краткосрочно кредитиране: традиционните банкови кредити не бяха опция, защото парите ми трябваха още за рано сутринта в понеделник. На бързите кредити и механизмите – с едно телефонно позвъняване, пък никога не съм имала особено голямо доверие. И така лутайки се между: а сега какво ще правим, трябва да си платя ВиК ремонта, трябват ми няколко неща от IKEA за стаята на Ади, преди да започне учебната година… се сетих, че именно по време на представянето на новия каталог на IKEA, на по чаша лимонада и сладки разговори, обсъждане на обзавеждане, ремонтна дейност и т.н. една приятелка спомена, че си е сменила работата, точно когато е започнала ремонт и освен драматизмите по ремонтния процес ни разказа и как е закъсала за пари и по някакъв начин е открила една супер-човешка компания, предоставяща бързи заеми онлайн.  И така, за да приключа тази прелюдия: писах й, тя ми изпрати линк към Ferratum кредити, аз се свързах с тях и така се сдобих със заветната сума от 600 лв., която спешно ми трябваше, в банковата ми сметка, като използвах продукта заем до заплата, като има и други варианти за разсрочено плащане, според индивидуалните нужди.

Стъпките за кандидатстване са като за малки деца и американци и за да не ви ги описвам аз, ето ги ТУК. Плюсовете, които аз открих в този начин на финансиране са:

-работните часове извън стандартните 9-5, а именно: от 8:30 ди 19:30 в делничните дни и от 10:00 до 18:00 в почивните.

-имат много добре подготвени/обучени хора, които реагират на чата и излизат с лекота от зададените скриптове, така че наистина да ти помогнат, да те насочат и да те обслужат

-приемат извънредни ситуации, като тази, че се намирах в Гърция и нямах скенер под ръка, така че личната ми карта не беше сканирана, а беше снимана с телефона.

-имат денонощна телефонна линия, ако случайно имаш някакво спешно питане, нетът ти се точи като сопол (нещо, което ме побърка тази изминала седмица, защото ни се налагаше да работим и беше адска мъка – нещо, което става за 10 минути се вършеше за половин час. Определено оценявам скоростта на родния нет в момента!) дали всичко, което си изпратил е получено и т.н.

-уебсайта е супер-user-friendly и се навигира с лекота, всичко е по подразбиране, добре описано и можеш да намериш всякаква полезна информация

-имах усещането, че хората са много добре запознати с моя случай, явно имат много добра CRM система – или друго, каквото там ползват, за клиентска база данни.

Безлихвеният кредит, който избрах – заем до заплата е идеалното решение на проблема ми, без да трябва да се занимавам с излишна бюрокрация или искане на пари от приятели. При бърз преглед на условията за кредитиране, става ясно, че ако си върнеш заетите пари до 15 дни – не плащаш никакви лихви, а като цяло ГПР и условията за кредитиране не се различават драстично от тези на банките и стандартните потребителски кредити, а лекотата на кандидатстване и липсата на бюрокрация е несравнима. Аз си пуснах няколко дни буфер от 25 дни, за да съм сигурна, че положението ще бъде „закърпено“ до тогава.

И така – понеделник сутринта си изтеглих парите, разплатих се с майсторите, платих авансово на когото каквото трябваше и си взех нещата, които ми трябваха от IKEA, така че детето да може да започне спокойно учебната година.

Изводът от тази ситуация? Много лесно: никога не се отпускайте и не разчитайте на останалите да се съобразяват с вашите нужди, гонете си интересите – особено финансовите. А при спешни нужди от краткосрочни заеми – избирайте много внимателно компанията, от която да вземете заем, проучете добре условията и четете дребните текстове. Естествено е по-добре да разчитате на по-голяма, особено международна компания, каквато е Ferratum, отколкото на кварталния офис, тип лавка, с надпис: бързи кредити.

p.s. снимки – Ади, явно моментът и вълнението са били електризиращи, защото трябваше да се увековечи: как от кълбо нерви се поуспокоявам и отново заприличвам на човек, напускам образа на Горгона Медуза и дишам относително спокойно.

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *