Един черен панталон

От петък, 1 април 2011 2 , Връзка 0

Може и да са няколко, не само един. Черният панталон е една от задължителните дрехи за гардероба на всяка жена. С черен панталон може да се появим навсякъде и никога няма да сбъркаме. Черният панталон може да бъде елегантен или спортен, зимен или летен, супер модерен или ултра ретро. Черният панталон е еквивалента с крачоли на малката черна рокля, но за нея друг път.

Ето моите 10 правила за избор на идеалния черен панталон:
1. Кройката – както винаги тя е най-важна. Сега се носят от много тесните панталони до клош с висока талия. Избира се този панталон, който подхожда най-много на фигурата, а не този, който изглежда най-модерно.
2. Размерът – отново има значение. Избираме панталон, а не клин или потури. Искаме нещо, в което да сме елегантни и което си личи че е наше, а не изглежда взето на заем от гардероба на по-голямата/по-малката ни сестра.
3. Цветът – колкото по-наситено черно, толкова по-добре.
4. Материята – задължително естествена! Ако панталонът е с по-тясна кройка е добре да има някакъв процент еластан, ликра или подобно, което прави движенията значително по-лесни.
5. Качеството – за предпочитане пред количеството (отново!). Компромисът и елегантността не винаги се побират в едно и също изречение. Като допълнение черното има навика да избелява с времето/носенето/прането, за това е добре да се избират наистина качествени материи.
6. Съчетанията – да се внимава, когато се обуват черни панталони с други черни дрехи. Любителките на черен панталон+черно сако, най-добре да се сдобият с цял черен костюм, за да се избегне наслояването на различни нюанси. Черните панталони се съчетават фантастично с всякакви лъскави, блестящи, обсипани с ламе, пайети и брокат материи, сатен и кадифе.
7. Бялото – черен панталон и бяла риза е класическа комбинация. Също така е и униформата на много сервитьори. Черно-бялата комбинация може да се разнообрази с ярки обувки или чанта, широк/тесен колан на талията върху ризата, интересни бижута или шал.
8. Дължината – отново най-важното е да се подбира това, което стои най-добре.
9. Поддръжка – освен ако не става дума за джинси/дънки или други спортни панталони, химическото чистене е за предпочитане.
10. Подръчни средства – черното има навика да „привлича“ всякакви дребни нишки, косъмчета, прашинки и какво ли още не. За това е практично в дамската чанта или в някое чекмедже на бюрото в офиса да се държи специална четка за дрехи или ролка с лепенка, която обира прашинките.

Обикновено черните панталони са присъщи повече на есенно-зимните колекции и се срещат значително по-малко в пролетно-летните. Тези тук ми харесаха от дефилетата пролет-лято 2011

Всички снимки от: style.com

2 Comments
 • Събина
  април 1, 2011

  в летните колекции от време на време има ленени черни, но като цяло аз смятам, че в България се носят твърде много тъмни цветове. зимата е каро парад на депресията, та лятото е добре, че има повече цветове. но се отклонявам от темата!

  имам един графитен и един черен с ръб. като опре до много, много официални случаи предпочитам графита. последно слагах черния на погребение и по-скоро бих го изгорила. не съм де. стои някъде в гардероба.

  слава богу, скоро не ми се е налагало. вече дори на официални случаи мога да мина с дънки, толкова са официални. 😉

 • Ана
  април 6, 2011

  дънките могат да бъдат и много официални – в зависимост с какво ги носиш
  а за черното – прекалено много харесвам черни дрехи. светлите ги нося много рядко

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *