Слънцезащита – подробно

След известно обикаляне по аптеки, разпитване, консултации и изпробване на малко мостри и повече това, кото ми дадоха приятелки, ето много набързо какви слънцезащитни кремове изпробвах и какво мисля за тях:

La Roche-Posey – ANTHELIOS – така се нарича цялата слънцежащитна серия. Много логично име.
Anthelios XL SPF 50+ Extreme Fluid
ANTHELIOS XL SPF 50+ Extreme Tinted Fluid
Втория има лек цвят и може да се използва вместо фон дьо тен, което го преви особено практичен когато не ти се слага и такъв над крема. И двата флуида се разнасят лесно, носят се доста приятно, не лъщят и не ми натежаха на лицето. И двата флакона са малки и могат да се носят в дамска чанта.
Anthelios SPF 50+ Lip Stick – изрових го от шкафа, явно купен минала година. Имам спомен да беше приятен и лек.

Vichi
Мляко за деца и възрастни с SPF30 – удобната и голяма опаковка от 300 мл. ме привлече, признавам. По-пдходящ за тяло отколкото за лице, защото е по-плътен и натежава.

Bioderma
Photoderm KID Couloured milk SPF 50+ – втора поредна година го купувам за хлапето и съм много доволна. Единственото неудобство е, че се разнася малко по-трудно защото е доста плътен. До сега детето не е изгаряло с този крем и не е имала пъпчици по кожата, което се е случвало след употреба на по-плътни кремове.
Photoderm MAX Tinted cream SPF 50+ – лек, покривен с лек цвят, който може да се слага вместо фон дьо тен. Разнася се бързо и попива ного добре. Седи леко и не лъщи. Флакона е малък и става за дамска чанта.
Photoderm MAX Fluid SPF 50+ – този фуид е много приятен: лек на кожата и след като попие лицето има доста естествен вид, което не е често за слънцежащитните кремове. Разнася се бързо и попива бързо. Много удобен за еведневен крем. Пак става за дамска чанта.
Тези кремове не съм тествала, но ми се иска да кажа няколко думи и за тях, защото са за специфични нужди:
Photoderm SPOT SPF 50+ / UVA 35 – е подходящ за кожа третирана с лазер или склонна към пигментация. Единственият специфичен за след лазерни епилации например, който намерих по аптеките.
Photoderm AR SPF 50+ / UVA 33 – е подходящ за чувствителна кожа, която се зачервява лесно. Този крем също има лек цвят и матира лицето. Въпреки, че не съм го пробвала мисля да избера него за градски условия, защото последните няколко години кожата ми се зачервява изключиелно лесно на слънце.
Photoderm MINERAL SPF 50+ – UVA 22 – това е крем подходящ за хора, които не понасят или са алергични към химичните филтри в слънцезащитните кремове.

Nuxe
Защитен флуид SPF 30 – кадифено мек и фин крем с прекрасен аромат. Много лесно и бързо се нанася и се носи много приятно. Идеален за градски условия поради по-ниския фактор.

Piz Buin – използвам кремовете за тяло на Piz Buin от години и съм много доволна, ето двете неща, които нося на море със себе си всяко лято:
In Sun Lipsticks – за мен това е идеалният балсам за устни за слънце. Ползвам го от години.
Moisturising Sun Lotion – обикновено избирам фактор 10 или 15 за много ранни/късни часове, когато успявам да се пека на морето и задължително след като вече съм събрала малко слънце с крем с по-висок фактор и имам някакъв тен за основа.

Поради липса на тестери и факта, че с повечето ми приятелки използваме едни и същи кремове, проучването ми спира до тук. Като цяло от кремовете за лице на Bioderma намерих най-голям избор, според вида кожа и евентуални кожни специфики имат особено добри решения. Също така докато подготвях този текст забелязах, че сайта на марката е много добре организиран и във версия на български и дава много подробна информация за висчки продукти.

И за финал – слънчевият загар може да е секси, но ракът на кожата не е. Излагайте се умерено на слънце и независимо от това каква е марката на слънцезащитния крем избирате – мажете се!

7 Comments
 • Nadinka
  май 31, 2011

  Ех, всичките препоръки са за F50+ и само 1-2 с 30ти. Не може да става дума за придобиване на какъвто и да е тен, ако се мажа с такива мазила. Освен ако не прекарам цяло лято на Хавайте, ама цяло 😀

  • Ана
   май 31, 2011

   малко пояснение: на мен ми трябва крем с висока защита и за това разказах повече за високите фактори 🙂

 • Eli
  юни 2, 2011

  Здравейте! Исках да Ви благодаря за съдържателната публикация – отдавна се чудех какъв слънцезащитен продукт да избера и все не успявах да намеря най-подходящия за мен, тъй като ми трябват качествени продукти с висок фактор на защита. Благодарение на Вашата публикация вчера си купих Photoderm AR SPF 50+ / UVA 33 и останах много доволна 🙂 Смятам да пробвам и серията за тяло 🙂 Поздрави!

 • Диди
  юни 2, 2011

  Ани, сподели къде намираш продукти на Piz Buin, защото аз от две-три години имам голям проблем с това начинание.

  • Ана
   юни 5, 2011

   има в Ремедиум на Шишман

  • Диди
   юни 5, 2011

   Много благодаря! Спаси ми лятото 🙂

 • Лита
  август 6, 2011

  От 2 години ползвам базови масла за предпазване – моят фаворит е масло от карите 🙂 а какаовото масло позлвам за по-бързо почерняване;
  писах тука как го правя, може да ви е интересно 🙂
  последните години нямам доврие на бялата козметика, колкото и скъпа и реномирана да е тя

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *