Рокли за Хелоуин

От петък, 10 октомври 2014 1 Няма етикети Връзка 0

Въпреки, че Хелоуин не е български празник, аз имам особена слабост към него. Да знам, имаме си местни обичаи, като кукери и т.н., но има една особена очарователност да можеш да се облечеш като вещица и това да е съвсем в реда на нещата, поне за един ден!

Добрата новина е, че и Ади Б. обожава този ден и всяка година и двете сме много развълнувани как ще се маскира, защото в нейното училище децата ходят маскирани и имат голямо парти и аз намирам това за чудесно!

За това днес реших да направя кратка ретроспекция на предходните костюми.

Малък дявол

Този костюм носи в предучилищна група, като липсват рогата, опашката и жезъла. Рогата и опашката бяха купешки – черна диадема с прикачени две червени кадифени рогца и кадифена опашка, която прикачих от вътрешната страна на туниката.

Тази черна туника също е купешка – ако не се лъжа беше Zara, като аз я разших и на ръка я преших отново – намалих подгъва, за да стане по-дълга и я стесних и вталих значително. После на ръка заших всички тюлове – над ръкавите и драперията на полата. Под роклята беше с много плътен памучен черен чорапогащник, почти като кин и черни обувки – беше страхотна!

Първи клас е единствения път, когато Ади беше с костюм под наем – избран от нея и майка ми, аз просто не бях налична, тогава беше фея.

Малка вещичка

Втори клас беше малка вещичка – като роклята е купешка, XS – така че й става върху черна тениска и черен чорапогащник. Миналата година й стигаше малко над глезените – като така тя помоли да скъся предната част, за да не се спъва. Изрязах я като арка, но отгоре оставих тюла и така се носи по-лесно, и изглежда доста призрачно. Скъсих презрамките, като ги подгънах на ръка, заших на ръка сивите волани от тюл и апликирах и избродирах паяците и бръмбарите.

В допълнение на тази рокля приготвих макабрени сладкиши за училище – ковчег от шоколад, тематични шоколадови бонбони, къпкейкове с черепи и буболечки и тематични бисквити като духове, тикви, черни котки и вещици.

Елза

Тази година госпожица Ади иска да бъде Елза (от Замръзналото кралство) – следователно задачата ми е още по-сложна. Лошата новина е, че шевната ми машина се счупи, а голяма част от костюма трябва да е от трико и с еластичен шев, сега търся шивачка, която да може да се справи добре и в срок.

Това, което аз направих е макета за роклята, защото нямам кройка – използвах горнището на една стара пижама, за да оформя точния размер на блузата, после скроих един чаршаф, от който оформих горната част, нещо като бюстие и полата. Сега трябва да разшия този макет и по него да извадя хартиени кройки, по които шивачката да скрои частите на роклята.

Имаме и платове: всичко в светлосини нюанси, разбира се – светлосин тюл за влачещия се плащ (само от някъде трябва да намеря сребристи снежинки, за да апликирам), светлосиньо трико за долната част, която практически ще бъде нещо като туника – хем да носи конструкцията, хем да служи за подплата и да топли, после един лъскав плат за горната част/бюстие, а опаковата му страна за пола.

Междувременно по време на пробата на роклята „макет“ Ади си я хареса и след като приключим с кроенето и шиенето на истинската рокля – този макет ще бъде завършен, като махнем пижамата и ще остане лятна принцеска рокля с презрамки на палми!

Стискайте ми палци да се справя!

1 Comment
  • рокли online
    октомври 15, 2014

    Много интересни идей !!!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *