Новият календар на Pirelli

От вторник, 1 декември 2015 5 Няма етикети Връзка 0

Не, не очаквайте да ви покажа снимки – има ги в какви ли не сайтове – къде подбрани кадри, къде всички – използвайте Google подобаващо.

Искам да обърна внимание на социо-културното влияние, което този календар оказва от 1964 година насам и радва окото на естета със своята softcore естетика, придружена от leitmotif за сексуалната революция и освободеността във всичките й измерения, както и неразделния елемент на парче история и изкуство, запечатващо на хартия някои от най-емблематичните модели, актриси и хубавици, заснети от най-добрите фотографи на планетата.

Та, тази именно година календарът обръща посоката. Рязко. Официалната версия е, че са представени дами, които оказват силно влияния върху съвременната култура, бизнес, икономика – с една дума: живот. Прави ми впечатление, че тези дами изключително представляват Северна Америка и изобщо ако това е снимка на действителността днес, то тя е доста илюзорно-позитивна. Да – известни са, да – популярни са, да –на много хора ще бъдат чужди (ние сме в провинциалната зона на Европа, където дете като Тави Гевинсон не само няма да има никакъв шанс да покаже таланта си, но вероятно ще бъде смачкана от всички проекто-знаменитости с по 1 име по пътя си).

От снощи си мисля за този календар и знам, че това, че аз си мисля за него нито вълнува Ани Лейбовиц (която вече е снимала един календар, през 2000-та година), нито хората от Pirelli, а още по-малко около 20-те хиляди знаменитости, специални клиенти и богопомазани, които ще получат този календар като подарък. И да, знам, че аз освен жител на планетата съм най-вече жител на София, България и моята действителност е тотално различна от тази на хората, които създават и ползват този календар и това, което аз си мисля вероятно няма никакво значение, но аз все пак искам да го кажа.

Фактът, че Ейми Шумър е най-разголената жена в този календар и посланието на тази снимка – мисля, че е ясно за по-голямата част от мислещите хора. За останалите – това е поредната снимка на пълна американка, която не ги дърви – блажени са нисшите духом! – казвам, отмятам коса и подминавам нататък.

Друго, струва ми се, е важното тук. Защо точно сега излиза този календар, а не преди няколко години, когато щеше наистина да е пионер в това начинание? Защо, след като дори Playboy обявиха, че ще намалят/премахнат голите жени от страниците на изданието? Какво ще се случи догодина, когато друг фотограф получи свободата да твои и създава история от името на Pirelli?Ще продължи ли тенденцията с представяне на личности – или ще направи завой на 180 градуса и ще показва отново тела? Използва се добре току-що открехналата се ниша на shero = she + hero – или жените, които вдъхновяват, могат да бъдат показвани за пример, лидери от световен ранг са или просто са изключително прозорливи, талантливи и работохолици, чиито многочасов упорит труд, усилия и лишения са възнаградили с доза слава, добри заплати и някое и друго отличие.

И ако показваме жени за пример – трябва ли да гравитираме в приятелския кръг на Холивуд, защото тези дами може за нас да не означават много и да не са добре разпознаваеми физиономии, но в Америка са. И защо не са Европейски лица? И в частност Италиански? Или мисля тесногръдо, защото си представям, че щом бранда е италиански – то следва именно промяната да тръгне от там – с италианските жени за пример. Или може би Италия последните години е по-известна с малолетните любовници на Берлускони, отколкото с епохална женска фигура. Питам – не се заяждам, наистина не знам – нямам време да се съсредоточа достатъчно върху съвременната поп-култура на Апенинския полуостров и нямам никакво впечатление, които са силните лица на деня. Е, освен Моника Белучи, но тя е вече в графа класическа икона.

И да се върна на календара – ако в края на 60-те години признак на еманципация е било да се покажеш гола, то в днешно време е ли признак на още по-голяма еманципация да се покажеш с дрехи? Ако да заснемеш фотосесия с голи модели, чиито дупета са покрити в пясъчни следи от гуми е било иновативно и разтърсващо моралните устои на католическото западно общество, то в днешно време явно да покажеш жени, за които можеш да употребиш описания като вдъхновител, образована, филантроп, артист и творец е покоряване на пореден връх на съвременния феминизъм.

Радвам се, че жената вече не е показана само като сексуален обект. Радвам се на физиономията на Ейми Шумър, която леко праща по дяволите всички, които ще погледат с неразбиране и неодобрение нейния кадър и календара като цяло.

Ето и всички дами, включени в календара за 2016-та и заснет от Ани Лейбовиц + линкове за справка:

Yao Chen

Natalia Vodianova

Kathleen Kennedy

Agnes Gund + Sadie Rain Hope-Gund

Serena Williams

Fran Lebowitz

Mellody Hobson

Ava Duvernay

Tavi Gevinson

Shirin Neshat

Yoko Ono

Patti Smith

Amy Schumer

Продължавам да си задавам хаотични въпроси, на ум. Също така продължавам вътрешно да се гриза, защото само един единствен път са ми подарявали календар на Pirelli, а много би ми с искало това да бъде ежегодна практика.

 

 

 

 

5 Comments
 • Ангелина Присадашка
  декември 1, 2015

  Не мисля, че това чак толкова голяма „промяна“. Все пак голотата се износи. Голи снимки на известни хора и модели може да намериш в интерне по всяко време. Според мен календара е доста едностранчив. Да, тези дами са образовани, интелегентни, постигнали много и т.н., но представят много малка част от планетата.

  Ето една алтернатива от Вог, но пък тя няма да донесе печалби. http://www.vogue.com/projects/13373340/climate-change-summit-women-cop21-warriors-global-warming/

  • Ана
   декември 1, 2015

   ужасно едностранчив и америко-центриран е този календар. иначе печалби – не носи, щото се подарява. носи селебритетност 🙂
   на Vogue кампаниите са доста добри – жалко, че не ги тиражират толкова, колкото задниците на клана Кардашян, примерно

 • asktisho
  декември 1, 2015

  Спомням си за един пилот на самолет над Алпите, който „смени посоката рязко“.

  Надолу…

  Постът ти е издържан перфектно от гледна точка на „политическата коректност“, но аз се радвам на тихите съмнения и на лекия бунт, които усещам в него. Поправи ме, ако греша.

  Та, послушах съвета ти и „използвах Google подобаващо“.

  Това, което открих е, че в мейнстрийм медиите навсякъде календарът е посрещнат с ръкопляскания.

  Но мейнстрийм медиите са за хора, които нямат собствено мнение, затова се порових допълнително и „изкопах“ от мрежата изказвания на обикновени потребители, които нямат причината да бъдат повлиявани от всеобщата зараза на „политическата коректност“ и, поради все още относителната свобода на словото в интернет, могат спокойно да изразяват истинското си мнение. За календара. Ще публикувам само някои от тях тук (Изт: reddit):

  I see it as another instance of invasion of male space by feminists and an attempt to redefine what an attractive and successful woman looks like. Lessons learned: things will have to get a lot worse before they get better.

  The free market punishes companies that sabotage themselves in the name of „ethics“. No one will buy this calendar and it will be remembered as an embarrassment.

  I hope their old customers don’t put up with this crap, stop buying calendars and let them know exactly why.

  What in the name of Hades are those creatures? Here, take a downvote for showing us erection killing monsters.

  Oh dear fucking lord. If this doesn’t signal the decline, I have no idea what does.

  I lost it at Yoko Ono.

  Reminds me of an IT Crowd episode, where they made a beta-male calendar.

  Pirelli really should just give up on calendars.

  Annie Leibovitz is a good photographer, but boy is she the wrong choice for Pirelli. And that vision of hers, if true, is going to produce the shittiest version ever.

  В заключение: според мен календарът е успешен маркетингов продукт и ще има много добър PR, заради търсения скандал и призивите към „модернизъм“ в него. Ако така изглежда модернизмът, обаче, fuck it!
  Или пък феминизмът. Все тая. Нямам нищо против „Плейбой“ да облича моделите си и в хиджаб, ако пожелае, просто никога не бих отделил и 50 стотинки от бюджета си, за да подкрепя подобен проект. Надявам се, че избралите да станат „прогресивни“ медии си имат достатъчно „прогресивни“ фондации и правителствени програми, които да наливат достатъчно пари от данъкоплатеца в техния social justice narrative, защото с този рязък завой (надолу) определено не могат да разчитат на доходи от традиционната си аудитория. Което не е мой проблем, разбира се. Просто споделям мнение. Благодаря ти, че обърна внимание на този плашещ с „естетиката“ си, но важен тренд от нашето съвремие. В крайна сметка, колкото и да сме далеч от САЩ, „ако Америка пръ*не, Европа се на*ира“, т.е прокарването на такива тенденции е неизбежно и в нашата реалност, въпрос на време е само. Герунтофилите, естествено, са в еуфория. Надявам се само никога да не дойде ред на педофилите…

  • Ана
   декември 1, 2015

   Почвам отзад-напред: педофилите точат лиги и плакнат очи по всичкото Мис-конкурси, малки миски, джуниър миски тиара енд ненамкво си риалитита… както апропо и по кажи-речи всяко 3-то ревю, ама там особено се обръща внимание на аудиторията педофили-харесвачи-на-Лолитки-страдащи-от-анорексия

   иначе за календара: коментарите са леко не в час, щото тоя календар не се продава, а се подарява и Пирели ги бОли дали ние ще го харесме или не, а леля ти Ани Лейбовиц през 2000-та е снимала вече един много гол календар. И в крайна сметка няма никакво значени с дрехи ли са или без, жените на него – а по-скоро ако ще пращат глобално послани: какво е аджеба то? аз нямам нищо против феминизма, щото става въпрос за човешки права, в крайна сметка. имам против обаче културно-социално-политическото нагаждачество. липсва ми фокус, липсва ми тема. примерно да бяха събрали най-силните комедийни актриси – тЕ ти тогава Ейми Шумър идеална, даже за корица – аз много й се радвам, освен това с тая гола снимка с кафето е толкова – ай донт гив а фак уот ю тинк, че в нейна чест няма да правя гимнастика днес! впечатлена съм и от краката на 82-годишната Йоко Оно – определено изглеждат по-добре от моите! ама целия филантропо-лидерско-криейтив миш-маш, строго америко-центриран при това – не ми е ясен.
   виж Пати Смит – за нея искам пиедестал. ама можеше да я съберат с Джони Мичъл и още 10-тина именити и гласовити лели и да стане баси якия музиаклно-ретро-рок-вдъхновен календар.

   имам ужасното усещане, че тук положението е: да търсим провокация, ама да сме умерени!

   щото миналата година провокацията беше, че за първи път има + сайз модел, т.е. моделка, различна от 1,75 на 45 кила – Кандис Хъфайн – ето тук малко снимки, от Google – http://bit.ly/1Im9EpO аз обаче нищо + не й намерих, щото така като гледам има-няма съм баш тоя размер.

   нищо де, чешем си езиците – а на чичаците от Пирели им пука, даже много се радват, щото им правим бъзз около календара 🙂

 • asktisho
  декември 1, 2015

  P.S Извинявам се за печатната грешка! Пише се „геронтофил“…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *