Коледни подаръци: Drinkova edition

От петък, 4 декември 2020 2 Няма етикети Връзка 0

Няма нито един линк, но пък текстът съдържа доста практични насоки, честна дума!

Случвало ли ви се е да се събутите сутрин и в главата ви да кънти смесица от спомени, усещания и на всичкото отгоре на музикален фон? Точно така се събудих тази сутрин, като в главата ми кънтеше с пълна сила песента Mi ritorni in mente на Lucio Battisti, бях убедена, че усещам ароматът на току що изпечен хляб, за вниманието ми се бореха спомени от последното ми пътуване в Ню Йорк и лутането ми в един от любимите ми магазини там, чуденето с какво още да украся дома и хола за по-мащабно усещане за коледни празници, хаотичен спомен от многото заглавия на тема коледни подаръци, които видях тези дни и екзистенциалният въпрос: а защо, по дяволите, трябва да си правим коледни подаръци?

Тази година прилагам 2 максими:

  1. Нищо не бива да бъде на всяка цена
  2. Стойността на всичко се определя от времето и емоционалната цена, които ти костват изпълнението и реализацията

Въпросът с цената и стойността на нещата е почти метафизичен, ще го оставя за друг път, а сега по същество – Коледа, прилежащите подаръци и малко от моите безкрайно практични и рационални насоки + такива от етикета.

Възможност VS нужда

Моето категорично мнение е, че в по-сложни или тежки времена най-важното нещо, на което трябва да се обърне внимание е реалната възможност, а от там и нуждата и потребността от харченето на пари. (Здравей, Чичо Скруч, ти ли си? Не, просто езикът на здравия разум се обади, АЛЕЛУЯ!). Ето въпросите, които си зададох тази сутрин по отношение на подаръците:

  1. Каква възможност имам да правя подаръци тази година и какъв ресурс мога да отделя за същите?
  2. Кой от семейството ми има реална нужда от подарък (нещо конкретно или емоционална нужда да получи подарък като жест, изрази на обич, грижа, внимание)?
  3. Кой от приятелския ми кръг има нужда от подарък, под каквато и да е форма (може да е бутилка вино, може да е домашен сладкиш, може да е разходка навън или да предложа да гледам децата им за няколко часа)?
  4. Кой реално ще оцени малкото, което мога да предложа тази година?

Друг въпрос, който много често виждам засегнат напоследък е апелът да се пазаруват български стоки, от малки производители и търговци, да се подкрепят занаятчиите и артистите. Позволете ми да дам една малко по-различна гледна точка с този абсолютно измислени примери: кого е по-добре да подкрепим, избирайки да пазаруваме от магазина им – малък бутик, който всъщност е собственост на дама със заможен съпруг, за която това дали ще продаде 1 или 10 рокли няма значение или да пазаруваме от супермаркета, на чиито каси работи самотна многодетна майка, чиято заплата зависи от оборота на магазина?

Последните години се опитвам да намаля консумацията на бързооборотни стоки от всякакъв характер, но точно в момента трябваше да направя избор: да купя 1 нещо, описано като sustainable или няколко от онлайн магазин за младежка бързооборотна мода за 15-ти рожден ден на дъщеря ми, която расте като гъба и реално има нужда не от един чифт деним тип  statement piece, бил той и много устойчив, а от няколко панталона и няколко суетшърта. Така че отново се връщаме към комбинацията адекватност + възможност.

Това са моите въпроси, предполагам, че за всеки те могат да се адаптират и е въпрос на индивидуалната ситуация, в която всеки от нас се намира. Ако имате късмет животът ви да е ОК, доходите ви да са непокътнати и като цяло да можете да доставяте радост на семейство, приятели или просто хора, които много държите да зарадвате, ето няколко въпроса и за вас:

  1. Какъв бюджет мога да отделя за семейството?
  2. Какви са нещата, които най-много ще трогнат и зарадват хората от семейството ми?
  3. Какъв е бюджетът, който мога да отделя за приятели?
  4. Какви са нещата, които най-много ще зарадват приятелите ми и има ли такива, които са им необходими, но те никога няма да си признаят и мога да ги маскирам като подаръци?

В правилата на етикета темата с подаръците е много дълга и е пълна с изключения, което я прави една от най-интересните ми, като тук ще ви изброя както няколко принципни правила, така и моите насоки.

Основното правило при правене на подаръци е, че трябва да са съобразени на първо място с получателя, на второ място с повода. Адекватността на подаръка е едно от най-най-НАЙ-важните условия. Факт е, че днес, в това масово презадоволено консуматорско общество реално всеки от нас има доволно над 100% от нещата, които са желани, нужни и потребни. Крилатите фрази тип „никоя жена няма достатъчно обувки, независимо от 100-те чифта в дрешника“ са абсолютна лигавщина, нека бъдем честни.

Така че фокусът на подаръка не бива да е нуждата на получателя, а по-скоро подаръкът трябва да е свързан с него самият: какво харесва, какво ще го трогне и зарадва, какво ще го разсмее? Поредна вратовръзка за мъжете, и пореден шал за жените е просто „поредното“ нещо. Но една плоча за меломана или един фото-албум за любителката на пътешествия е по-добра идея.

Двете неща, които винаги съм харесвала най-много като израз на обич и приятелство, облечени като подарък са тези, които включват внимание и имат добавена стойност – винаги на първо място това са книгите, после се нареждат билети за концерти, театър, опера и т.н. и дори домашно приготвените сладкиши, сладка, печива от най-различен характер. Нещата, които показват, че е помислено и е отделено време. В днешната реалност на пандемия билетите за културни събития са някаква химера, нещо, което не знаем кога и в какви условия ще се случва. Но винаги има опцията за виртуални преживявания. В преживяванията се нареждат и виртуалните курсове и обучения от всякакъв характер.

Друг много важен аспект от адекватността на подаръка е цената. Един от най-често задаваните въпроси по време на обученията ми по основи на социалния етикет е „Какъв подарък да направя на шефа?“, задаван винаги от подчинени, чиито заплати са значително по-малки от тези на въпросния шеф и се притесняват, че ако подарят нещо като бутилка вино ще бъде прекалено малко. В подобни ситуации винаги препоръчвам груповите подаръци и то само за реални заслуги, например екип, който наистина цени шефа си като лидер, може да го изненада с коледна кошница със сладкиши, вино, свещи… Друг вариант е просто да се организира коледна томбола, в която се разменят подаръци, които задължително се вместват в предварително уточнен бюджет.

Та цената и стойността на подаръка: как се ориентираме и какво ни води – нашите възможности или тези на получателя? Разбира се, че нашите възможности. Също така, ако възможностите ви значително надвишават тези на човека, на когото правите подарък – внимавайте да не подарите нещо, което ще го накара  да се почувства неловко и след това ще се чувства задължен да върне жеста на всяка цена. От една страна щедростта може да бъде хубава, особено по Коледа, мнозина изпитват желание да показват доброта именно бидейки щедри, но все пак внимавайте да не попаднете в деликатна и дори неприятната ситуация като засрамите някого с абсурдно скъп подарък.

Относно адекватността на подаръците пък има един куп правила, които последните години не се спазват, благодарение на маркетинговите подходи на търговците. Едно от тези правила е, че козметика не се подарява, а парфюм се подарява само на любим човек. Като под „любим“ тук се разбира интимно любим – любовник/ца, гадже, съпруг/а – който както го формулира и с каквото разполага към момента. Но пък днес едно от най-лесните неща е да се влезне в някой козметичен магазин и да се избере красив gift pack, който включва палитри гримове и четки, всякакво аксесоари или комбинация лосиони, парфюми, душ гелове. Ако заложите на тези подаръци – силно ви съветвам да се поинтересувате от това точно какво харесва получателят, иначе фалът може да бъде голям.

Относно парфюмите и козметиката, особено по-високия ценови клас нишови или специални такива, моето лично мнение е, че сегашната ситуация, която ни извади от усещането за комфорт и спокойствие около празниците, могат да внесат доза усещане за комфорт, красота, а защо не и щипка лукс в нечие ежедневие. Например – ако имате приятелка, която знаете, че обожава хубавите парфюми, а в момента не може да си ги позволи – изненадайте я с парфюмът, за който си мечтае. Но задължително само с него, а не с този, който на вас ви харесва.

Също така не забравяйте, че вкусовете на хората в годините се променят. Например моят партньор преди години ми подаряваше парфюми, след като предварително беше запомнил, че ги харесвам, които бяха по-нежни и флорални и аз се чувствах комфортно, носейки и усещайки тези миризми. Последният парфюм, който ми подари в подобна гама обаче, се оказа, че не само не ми допада, но и буквално ми се гадеше от него. Разбира се, че оцених жеста и подаръка, както и факта, че е искал да ме зарадва, но обонянието не е нещо, което може да бъде излъгано, а сетивата ни няма как да бъдат притъпени, в желанието си да не нараним нечии чувства, като не носим парфюмът, който са ни подарили.

Ароматите като цяло са едно от нещата, които най-силно изпълват сетивата ни, за това и ароматните свещи станаха така популярни и се радват на огромен успех. Тук имате много голям избор, включително и от български брандове. Но отново напомням: най-важното е да се съобразите с личния вкус на получателя, дори това да развали изненадата. Много по-добре е някой да знае предварително, че ще получи ароматизирани свещи (можете да си спестите информацията относно бранда, размера и бройката) в харесван аромат, отколкото да бъде изненадат със същата в аромат, който не понася.

Коледните дреболии, сувенири и всякакви други тематични домашни потреби в характерните златно, сребърно, червено и бяло не винаги са добро решение, макар и лесно! Тук отново се връщам към темата устойчивост и бързооборотност в комбинацията възможност и реална нужда: имам ли нужда от коледни калъфки за възглавниците, които ще използвам само 1 месец в годината? Имам ли нужда от пластмасови декорации? И най-вече: тези пластмасови и предобрени с коледните елементи декорации, покривки и т.н. доставят ли ми удоволствие, естетическа наслада и правят ли помещенията по-уютни? В моят конкретен случай отговорът е  категорично НЕ. Предпочитам да има много свещи, малко златни елементи, малко украсена зеленина, малко комбинация на текстил за маста, който принципно притежавам, но с правилната подредба може да донесе много настроение.

Разбира се, това са моите строго индивидуални предпочитания, които в никакъв случай не са валидни.

Бих ви препоръчала горещо, по отношение на украсата, да последвате в Instagram профили на творци, интериорни списания, дизайнери, които отговарят на или се доближават до вашето усещане за красота и естетика. Освен, че някои от тях произвеждат и продават малки количества декорации и украси, така че можете да ги подкрепите на принципа да се купува от малки, независими твори, можете и да почерпите вдъхновение да твоите и създавате сами. Умението да се поддържа и украсява един дом е безценно, особено в това време, в което сме 24/7 вкъщи!

По отношение на украсата – ако сте особено сръчни и творенето ви се отдава – това също е вариант за коледни подаръци за роднини и приятели, при това не само за Коледа, а принципно. Ето ви и пример: преди време една приятелка, която се самоопределя като с „вързани ръце“ по отношение на подредба и аранжиране на масата, както и в готвенето, ме помоли да за помощ за организиране на изненада на мъжа й – беше поканила приятели на вечеря и искаше. Бяха женени от скоро и това беше нейното първо представяне като доменния в една особено взискателна компания. И така запретнахме ръкави и започнахме с подготовката: избрахме менюто и вината към него, като една част от нещата бяха сготвени домашно, другите поръчани, помогнах й да си купи нещата, които й липсваха – текстил за маса (покривка + платнени салфетки), хартиени салфетки в тон и подбрахме сервиз, прибори и чаши, които ще подхождат на менюто и атмосферата, която целяхме да постигнем. Последната стъпка беше избор на цветя и клони за аранжиране не само на масата, но на целия дом и свещи. Силно ви препоръчвам свещите на и около масата да не са ароматизирани, особено ако сте се постарали с менюто и виното, защото ще заглушат ароматите и ще притъпят обонянието на гостите и накратко: язък ви за старанието!

Надявам се тези насоки да са ви били полезни и да са внесли доза спокойствие в неписаната надпревара кой е по-по-най сред подаряващите по празниците!

p.s. за подаръците на децата също имам доста какво да кажа, в друг пост, за да не става роман все пак

2 Comments
  • Ава
    декември 7, 2020

    Една малка добавка за подаряването на козметика – да, по принцип не е прието да се подарява, НО. Аз лично подарявам на близки и много много обичам да ми подаряват ваучери за козметични магазини. Не си позволявам редовно скъпа козметика, защото имам по-важни разходи, но когато ми подарят ваучер истиснки се радвам. Особено предвид факта, че мога да го използвам веднага след нова година, когато ударно започват намаленията.

    Същото е и с ваучерите за книжарници. След няколко години опити от страна на свекърша ми да ме обличча сзм забранила да ми се подаряват дрехи. Виж, ваучери за Кос и Масимо Дути приемам с голям кеф.

    • Ана Динкова
      декември 9, 2020

      Много благодаря за този коментар 😊
      Пропуснала съм ги, а ваучерите са чудесен подарък, всъщност, макар, че за някои може да са леко на ръба на мързела. Но вместо да се направи гаф с дреха, размер, цвят или парфюм, който да не се хареса – ваучер е супер смислено и сигурно решение.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *