Домашното облекло или да живее Athleisure

Athleisure, официален анцуг или униформата на 2020, от където и да го погледнем. По повод текста ми за коледните подаръци и практическите съвети и насоки получих молба да спретна и нещо в този дух за домашното облекло, особено предвид факта, че мнозина сме home office и хем сме вкъщи със семейството си – и е добре да сме спретнати за пред тях, хем понякога се налага ва влизаме във виртуални срещи и да се виждаме с други хора, колеги и т.н.

Погледнах си униформата: клин + тениска + вълнена жилетка и леко въздъхнах и си помислих, че единственото, което ме интересува последните месеци е дрехите ми да ми бъдат удобни. При втори поглед в огледалото установих, че съм успяла именно с тази комбинация (при това цветово сполучлива), да придам силует на фигурата си, защото сивият клин прибира и издължава, бялата тениска придава свежест на лицето ми, а зеленикавата дълга жилетка над коляно също прибира и издължава силуета, а единственото голямо копче на талията е чуден акцент.

По отношение на домашното облекло са валидни правилата от социалния етикет и те до известна степен приличат на правилата за облеклото за свободното време: съчетание на комфорт, удобство, спретнатост и адекватност. От много ранна възраст започнах да поставям под въпрос защото вкъщи трябва да се стои с гадни дрехи, които не понасяш и да износваш това, което някой някога ти е подарил, например, само и само да не го изхвърлиш, нищо, че се чувстваш ужасно и приличаш на палячо. За мен е важно домашните дрехи да са ми не само удобни, но и да ми харесват, да се чувствам ОК в тях. Обикновено въпросът „бих ли излязла облечена така навън?“  дава достатъчно добра насока дали се чувстваме комфортно и добре в дадени дрехи и ако отговорът е НЕ, защо седим с тях вкъщи?

Парадоксално в нашата балканска култура сякаш е заложено, че от домашното облекло трябва да се пести и да се износва старото, защото хубавите и скъпите дрехи са за навън, за пред другите. А всъщност вкъщи прекарваме времето си с най-милите и скъпите си хора. Всъщност можем да се обличаме добре дори и икономично, ако положим малко усилия, а с качеството на домашните дрехи не бих направила компромис, все пак тези тъкани стоят до кожата ми доста дълго време, а напоследък – целодневно.

Има и още един аспект, който е особено важен за хората с партньори и деца – примера, който даваме и начина, по който се представяме. Колкото и да знаеш, че жена ти има най-яките вечерни рокли, скини джините, в които задникът й е ТОП, флоралните бохо летни рокли и т.н. и т.н., ако вкъщи се облича като повелкана, рано или късно ще ти писне да я гледаш така. Колкото и хубави костюми да има мъжа ти, колкото и добре да изглежда в чино панталони с карирани ризи, ако седи облечен като клошар с анцуг с дупки и накапана със супа фланелка – рано или късно ще ти стане лошо да го гледаш. Помислете и за примера, който даваме на децата си, защото как се обличаме и как се държим вкъщи е не по-малко важно от това, как се обличаме и какво поведение имаме навън. Не може вкъщи да си простак, а навън граф – някак двете са несъвместими.

Подобно на дрехите за сън (аз например спя само с тениски, защото всичко друго ме „спъва“, докато се въртя нощем) в домашните си дрехи прекарваме (особено тази година) доста голяма част от ежедневието си и е важно както да осигуряваме комфорт на телата си, така и да не правим компромис с усещането си за естетика и да бъдем най-малкото спретнати.

Бих добавила, че както и във всеки друг случай е добре дрехите, дори домашните такива, да бъдат адекватни – както към нас самите и телата ни, така и към обстановката, атмосферата и сезона. Много искам да си нося копринените халати и джапанките, но ще бъде леко нелепо точно в това студено време.

Насоката ми за адекватно домашно облекло не означава на всяка цена да се юрнем на пазар за нови дрехи, а по-скоро да преразгледаме това, което притежаваме с едно критично око и да намерим нови комбинации. Например спортно долнище/клин + жилетка или пуловер или замяна на обемистите пуловери/полари с тънко, но топло елече/яке без ръкави. Имате симпатични гуменки, удобни slip on маратонки, които можете да почистите и да заместят износените пантофи – направете го!

Относно виртуалните работни срещи – не забравяйте, че колкото и да предполагат старание, все пак сте вкъщи, така че няма нужда да се престаравате и да слагате сако, което в повечето случаи изглежда нелепо. Пуловер и риза, жилетка и риза или дори тениска и спортна риза е предостатъчно – не забравяйте само да сте спретнати и дрехите да са добре изгладени.

Бих добавила, че общият външен вид е също толкова важен, колкото и облеклото – както за Zoom срещите, така и в ежедневието, което споделяме с близките си. Дезодорантите и парфюмите не са само за офиса, улицата и баровете, добре поддържаните ръце, почистените и изрязаните нокти е нещо, което можем спокойно да правим и сами, вкъщи. А измитата и сресана коса е израз на уважение на първо място към нас самите. Към общия вид спадат и аксесоарите и тяхната адекватност, в зависимост от индивидуалните навици – също.

Нещо важно, което трябва да имаме предвид, когато избираме домашното облекло са материите на дрехите, като естествените са за предпочитане – памук, вискоза и вълна, в това число кашмир, но в някои случаи – например при плетивата, комбинацията синтетика + вълна дава по-добра структура на дрехата, а малко еластан в панталоните, клиновете и спортните долнища им помага да запазят форма и да се избегне образуването на „колене“ и „дупета“. Внимавайте обаче с чисто синтетичните дрехи, например поларите – те доста бързо стават на топчета, наелектризират се лесно и полепят всякакви прашинки, власинки и косми – както от собствената ви коса, така и от домашните любимци, ако имате такива. Тези дрехи са ОК само за спорт и планина, вкъщи започват да придобиват изключително бързо много тъжен и жалък вид и в крайна сметка често човек изглежда така, сякаш е надянал микрофибърния парцал за прах.

Не забравяйте да се грижите и да поддържате дрехите си за дома също толкова добре, колкото и тези за „навън“. Перете и сушете според указанията, не пропускайте гладенето и при нужда – отстранявайте топчетата от пуловерите, например, ще видите колко по-спретвано ще изглеждат.

Предполагам, че очаквате от мен и конкретни насоки от къде и какво да си купувате, но ми се иска първо да ви помоля да прегледате собствения си гардероб и наистина критично да помислите кои от дрехите, които вече притежавате можете да носите вкъщи, преди да бръкнете в портмонетата. Що се касае до шопинга за домашни дрехи – първо гледам в магазините втора ръка за качествени пуловери, намирала съм 100% кашмир за 10-тина лева, а това са най-меките и топли дрехи, които издържат с години. На второ място са магазините за спортни дрехи – особено в намаленията има страхотни попадения.  

Почвам с моя опит и насоки от моето ежедневие, отдолу нагоре, за разнообразие, малко като контрапункт на илюстрацията от корицата на The New Yorker на Adrian Tomine “Love life” – вместо спретната блуза, за мен е също толкова важно да са ми спретнати краката:

Не подценявайте краката си!

Когато се говори за домашно облекло в повечето случаи се обръща внимание на дрехите и аксесоарите, но никъде не съм виждала някой да казва колко са важно пантофите и домашните обувки. Като изключим седенето на бюрото пред компютъра, вкъщи всъщност навъртаме не малък километраж, а част от домакинската работа, например готвенето, е свързана със стоене дълго време прави, на крак. Т.е. комфортът на краката/ходилата е задължителен. Аз нося едно ортопедично сабо на словенската марка Kopitarna, купено от един магазин за ортопедични обувки и пантофи, преди доста години. Обмислям когато се разпадне съвсем да го заменя с дървено сабо или някои от ортопедичните чехли на Scholl. Когато ми се насъбира повече „ходене“ вкъщи, особено когато чистя, предпочитам да нося маратонки, за да избягвам спъване, подхлъзване и т.н. За целта си имам маратонки, които също така използвам и за домашен спорт – Mizuno, купени от SLS.

Сега се сещам, че имам още едни домашни обувки – пак от SLS, Freddy – хибрид между цвички и гуменки, чудно удобни, особено на босо. Лятото, както и когато си лакирам ноктите на краката и чакам да изсъхне лакът, шляпам с джапанки.

Ненавиждам да ми е студено на краката, за това сабо или маратонки или друг вид затворени обувки е любимият ми вариант за домашна обувка за зиамта. Наскоро една приятелка, която живее в Италия от 20+ години, ми прати линкове към едни фантастични традиционни кадифени обувки, le friulane – кръстени на регионът Friuli Venezia Giulia, от където произлизат – разкош! В някакъв момент, когато успея да се добера до Италия и имам възможност за шопинг бих си купила, много ми допадат, освен това стават съвсем спокойно и за носене навън, предполагам че ще се усещат като Toms – които обожавам и нося цяло лято. Сега пишейки това за Toms си давам сметка, че и те могат да са идеална домашна обувка.

В този ред на мисли, вероятно всякакъв тип обувка slip on може да свърши работа, примерно Sketchers имат чудесни модели, които са даже с гел стелки и не набиват краката.

Чисти чорапи всеки ден

Вкъщи нося само памучни чорапи, като от известно време насам обмислям да си купя и някой и друг чифт от мериносова вълна, за много студените дни, защото както казах ненавиждам да ми е студено на краката, това мога да опиша само като ужасяващо изтезание. Приемам съвети и насоки за добри вълнени, по възможност по-фини, чорапи – благодаря предварително!

Панталон VS клин

Определено ми е по-удобно да съм с клин, през лятото нося срязани шорти от стари дънки или копринено долнище на пижама – това е единственият вид широк панталон, който мога да понеса да ми се мотае в глезените вкъщи. Ако можех да понасям да ми е хладно или студено и през зимата бих стояла с тези долнища – уви, не е това случая. Полите и роклите ми се мотат в краката и това ме побърква. Пробвах известно време дебел чорапогащник + рокля + жилетка – става, за малко и от време на време, но определено не ми е комфортно.

Тениски и блузи

Както вече стана ясно не понасям нещо да ме стяга и да ми стиска, за това вкъщи нося само тениски, в зависимост от горната ми дреха и колко ми е студено – с къс или дълъг ръкав. 100% памук е за предпочитане, ежедневната смяна – също.

Да живее жителката!

Имам една жилетка, която забърсах миналата година в намалението от Benetton и първоначално идеята ми беше да я нося върху тънки и копринени рокли през зимата, но сега се превърна в идеалната домашна дреха, защото е мека, топли и се обгръщам в нея като в халат.  Имам няколко меки и топли обемни пуловери, кашмир 100% от second hand магазини, които също съм нарочила за домашни. В по-топлите дни – суетшърти и худита или памучни жилетки.

За много, много студените дни, в които имам да седя на бюрото по-дълго време и не се движа често, имам един много голям и хубав вълнен шал, който тази година преквалифицирах в домашна наметка и си завивам раменете и врата. Здравей, лельо Ана, как си? – е положението, но както казах вече – ненавиждам да ми е студено, мозъкът ми блокира.

Както винаги припомням, че ще се радвам да получа вашите коментари и да ми спорелите всичко, което намирате за важно по темата.

1 Comment
  • Свилен
    август 10, 2021

    Официален анцуг!,как звучи само.
    Факт е че когато човек си е вкъщи износва всякакви дрипи.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *