Етикет: Св. Валентин и как да се държим прилично на среща – част 1

От петък, 12 февруари 2016 1 Няма етикети Връзка 0

Супер измислени са ми този тип празници, за които е много важно да декларираш любов и обич с показност и публичен израз на чувства. Някакси винаги съм считала, че ако държиш на някого ще се стараеш да си бръснеш краката редовно, а няма да се юрнеш на 13-ти февруари да си записваш час за кола маска. Или ако смяташ, че точно тая мацка си струва ще я водиш по ресторанти и ще й подаряваш лъскави бижутца и без повод, а не само на 14-ти.

Но понеже знам, че една голяма част от вас ще се втурнете да празнувате по заведения, ето ви малко насоки как да се държите като дами и джентълмени и да не се изложите безобразно много.

Вино и алкохол:

Това, че по нашите ширини на същия ден се празнува и Трифон Зарезан не е причина да се отрежете като кирки! За това имайте предвид да пиете умерено и да поръчвате с мярка.

За оптимално удоволствие от вечерята – се постарайте да поръчате вино, което отговаря на храната, която ще консумирате. Ето ви тук 2 схеми (от Pinterest са, не мрънкайте, може да има и на български – аз не намерих!)

1

2

Допълване на чаша

Следете чашата на половинката си (основно за господата се отнася това тук) и доливайте, когато видите, че е празна или почти празна. Не е добре да си сипвате, преди да сте сипали на дамата си. Също така не е особено любезно да си доливате по-често, отколкото сипвате на човекът, с когото сте на вечеря – освен ако тя/той изрично не е казал, че ще пие само 1 чаша вино, примерно.

Алкохол и шофиране: моля, не забравяйте, че не сте безсмъртни! Ако планирате да пиете, просто отидете с такси до ресторанта/заведението или използвайте на връщане/прибиране услугите на някоя Drink & Drive фирма.

Храна – поръчка:

Когато седнете на масата и ви връчат менюто изберете какво ще ядете, като можете спокойно да обсъдите с партньора (кавалер/дама) си какъв е вашият избор, за да можете оптимално да изберете виното, така че да отговаря на избора и на двама ви – освен, ако не искате да поръчвате различни бутилки, което е странно.

Когато дойде келнер/сервитьор, за да вземе поръчката ви – господа, бъдете джентълмени и подскажете, че първо дамата трябва да поръча. Едно простичко „дамата ще поръча първа“ или „моля, вземете първо поръчката на дамата“ е достатъчно.

Добре е да си поръчате толкова ястия, колкото и дамата/кавалера. Ако единия стои само на салата, а другият изяде 5-степенно меню – никак не е добре! Също така – гостенинът (обикновено дамата) не е добре да прекалява с поръчките на принципа – нали няма да плащам аз сметката!

Храна – цена:

Ако сте решили да поканите половинката си в по-скъп ресторант, от тези, които посещавате обикновено се уверете, че имате достатъчно пари за сметката! Защото „Милоо, може ли да ми услужиш със 100 кинта“ в края на вечеря, която сте организирали, инициирали и сте избрали ресторанта вие – е леко несериозно. Не е добър знак, когато домакинът си избере само най-евтината салата от менюто и нищо друго. Също не е добре гостът да се изхвърли поръчвайки най-скъпото ястие.

Хранене: маниери и обноски

Не мляскайте, не дъвчете с отворена уста, не говорете докато дъвчете, не се тъпчете бързо и не лягайте на масата, докато се храните, както и не се разплувайте прекалено в стола си.

Седнете с изправен гръб, а ръцете поставяйте леко на масата – в предмишницата (между лакътя и китката), не си облягайте лактите твърде много на масата и запомнете: поднасяте хапката към устата, не се навеждате към чинията (като малко теленце на паша)

Споделяне на храна

ОК е да отсипете малко от ястието си на половинката си в чинийката за хляб, преди да започнете да се храните. Дори е ОК да си подадете и по една хапка набодена на вилица. Но е тотално погрешно да се храните взаимно, все пак сте големи хора, а не бебета!

Ако сте в суши ресторант и храната е сервирана в общо плато – то тогава нещата стоят по съвсем различен начин и можете спокойно да се храните от общата чиния, като разбира се е за предпочитане да премествате това, което ще изядете от общото плато в личната си чиния, която е поставена пред вас.

Лични вещи на масата

Освен ако не очаквате изключително важно телефонно обаждане, за което сте си направили труда да предупредите половинката си, телефонът ви няма място на масата! Дори е най-добре да бъде с намален или изцяло изключен звук. Същото се отнася за портфейл, ключове, очила…

Нежност/интимност

Отишли сте на ресторант, за да вечеряте, не да се изядете един друг на масата, пред всички останали гости/клиенти на ресторанта. Внимателно с прегръдките, целувките, попиванията и пощипванията под масата. Дръжте се прилични и пестете натрупаното привличане/сексуално напрежение за после.

„Миличко, имаш доматено сосче на устичката, наведи се, за да ти го избърша със салфетчицата“ също не е ОК. Ако забележите, че дамата/кавалерът ви има храна по устни, лице, дреха, зъби и т.н. намерете най-любезния и деликатен начин, за да го отбележите, така че да се погрижи да премахне храната/петното.

pix: Pinterest

 

 

 

 

 

1 Comment
  • Гери
    февруари 12, 2016

    „Не мляскайте, не дъвчете с отворена уста, не говорете докато дъвчете, не се тъпчете бързо и не лягайте на масата, докато се храните, както и не се разплувайте прекалено в стола си.“ Е то какво остана, никакъв кеф значи… 😀

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *