Живот като сборна касетка: хаос

От сряда, 10 февруари 2016 5 Няма етикети Връзка 0

От години живея в компанията на тефтери, excel-ски таблици, Google keep списъци, OneDrive споделени файлове, в които животът ми е описан, прошнурован и подчертан. Времето ми е разграфено, срещите ми са подредени, личния ми социален живот е планиран поне с месец напред, като календарът ми е достъпен от всички устройства, които ползвам, за да мога бързо да имам достъп до информацията: кога съм заета и кога свободна. Всичко, което притежавам е подредено, сгънато, сложено в кутии, а кутиите сложени в шкафове, на рафтове, в дрешника… тогава защо понякога животът ми е хаос и нямам време за нищо?

Искам някой да ми да де готова рецепта, но понеже надали има такава, както и надали има човек, който може да разбере по-добре от мен самата моите лични нужди от ре-организация, пре-подредба и подобряване на иначе оптималните ми планове – пиша тук този пост с ясното съзнание, че си говоря сама със стената.

Имам например един списък за почистване и подреждане на дома, в който щателно са изброени всички места, които е нужно да бъдат почистени – на дневна, на седмична и на месечна база – така, с надеждата, че всеки ден ще правя п о нещо, вместо да убивам по половин ден през уикенда в тягостно домакинстване, вместо да съм навън, на въздух, с детето ми или с приятели.

Ето, да видите какъв списък имам:

Daily-Task copy

Първите дни & седмици се разхождах с него от стая в стая, за да не пропусна нещо. После свикнах и почнах да се движа като робот: слагам си слушалките, пускам си музика и ставам машина (тотално откачена работа).

Сега обаче ми предстои натоварен уикенд: 2 бр. компании трябва да посрещна на гости вкъщи и не знам кое по-напред да подхвана и в допълнение, за да ми бъде още по-забавно подхванах разтоварване от дрехи/предмети, които не съм ползвала повече от 2 години. Трябва да пазарувам, готвя, подреждам и чистя преди гостите, както вероятно и след тях, защото една голяма част от тях ще пристигнат с деца. Здравей, аз съм Шива! ще бъде положението, явно, пак.

Имам си една папка, в която си складирам снимки на интериори, които да ми послужат за вдъхновение за всички подобрения на пространствата вкъщи, които ми предстоят и с любопитство забелязвам, че с времето съм махнала всички твърде шарени снимки или тези на стаи препълнени с мебели и вещи. Дали това е решението? Опростяване на живота, освобождаване от всички ненужно? Дали наистина е философия на живот или тенденция, която ни залива от списанията и сайтовете за интериорен дизайн? Ето тук няколко от тези пространства, които са ми отправна точка в процеса на „разтоварване“:

И сега, докато седя и чакам за среща, която закъснява, запълвам свободните минути пишейки този текст и тайно се надявам това да ми помогне да преподредя хаоса, който имам усещането, че ме заобикаля и си задавам  куп въпроси, като например: как са се справяли майките и бабите ни? Дали факта, че нямам нормирано работно време смачква всеки опит за организация? Дали все пак да не се пречупя и да приема, че не съм супер-уоман и да послушам съветите на (доста вече на брой) приятелки, които имат домашни помощнички, които идват на седмина, месечна или според както са се уговорили база, за да им помагат и по този начин те да имат повече свободно време?

Да, знам – някои от вас ще скочат, че има много по-важни неща и теми, но за мен липсата на свободно време и сън се превръща в сериозен проблем, а работохоликът и перфекционистът в мен се опитват да намерят решение на този проблем.

 

Ако някой има готови рецепти и смислени съвети – моля, споделете!

pix: Pinterest

5 Comments
 • Ангелина Присадашка
  февруари 11, 2016

  И това си е важна тема, и то доста важна тема. Само като погледна списъка ти, който почти се покрива с моя и ми призлява. И после се чудя защо съм все съм в ролята на Зевс Гръмовержеца.
  Домашната помощница е добър вариант. Намалява умората и страса, а оттам подобрява микроклимата в къщи. Нали знаеш …. доволна жена …. щастливо семйство. Все пак аз се отказах от годежен пръстен в полза на съдомиялна…. и съм много доволна от избора си.
  Ето ти един жокер – http://www.irobot.bg/produkty.html
  Ние имаме такова в къщи от Нова Година и много си го обичаме. Пускам го на всеки два дена и така намалих значително събирането на прах по мебелите.
  Успех.

  • Ана
   февруари 11, 2016

   ако ми махнат съдомиялната, пералнята или нещо друго, което ми прави живота по-лесен – вероятно ще има адска драма! за Румба си мислим от известно време, трябва само бюджетно да я наместим някъде

 • Tatyana
  февруари 11, 2016

  Домът ми е много по-голям от твоя + че имам и градина от 1 дка. Успявам да почиствам и се справям с всичко. Работя и имам дете и домашен любимец. Тук нямам домашна помощница, но имам много неща улесняващи ежедневието ми (румба имам от около 4 години, по същото време се сдобих и с миеща румба). Нямам и списък, но от години имам изградена рутина. Всичко съм свършила през седмицата, събота и неделя са ми свободни дни. Доста често имаме и гости и смея да твърдя, че се справям повече от добре. Готвя всеки ден, помагам на детето в училище, понякога покривам и част от извънучилищните му занимания. Има начин, но всеки трябва да си го открие сам.

  • Ана
   февруари 11, 2016

   Рутината е супер важно нещо, така си мисля. Нещо като ти стане условен рефлекс и не го мислиш – става много по-бързо, отколкото като го планираш. Но нещо последните години не ми се получава – може би, защото нямам фиксирано работно време и има дни, в които работя от 5 сутрин до 11 вечер, а готвенето, домакинстването и гледането на дете върша на прибежки, което е ужасно. За това – като машинка, сега със списъци, докато си изградя нови и по-добри навици. Пък да видим.

 • Maria Zednik
  февруари 11, 2016

  Liebe Ana,

  как ме е яд 4е нямам бг клавиатура. Мога цял роман да ти нап6иа по темата.

  Май и ти като мен не може6 да казва6 НЕ или по-то4но казано не иска6.

  Сега се у4а то4но това да правя, казвам Не на гостуването у дома, на оставане до късно в офиса, на перфекционизма…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *