Добрите обноски при плащане на вечеря: как, кога и какво да правим

Човек и добре да живее – рано или късно попада в объркваща ситуация, като да бъде поканен на екстравагантен рожден ден, в края на който домакинът да сложи сметката на масата и да зададе въпроса: какво правим сега – делим по равно или всеки ще се смята сам?

Започваме с факта, че когато си отправил покана към някого, изрично да бъде твой гост – се предполага, че с организацията, изборът на храна и напитки, както и с плащането – се заемаш ти. Ако искаш да направиш така, че хем да поканиш гости, хем да имаш парти, хем всеки да си плати собствената сметка – подходът трябва да е съвсем различен, но това с поканите е друга тема. В този ред на мисли – в последният брой на сп. Икономист акцентът в рубриката ми Бизнес етикет, е точно за поканите.

И така, връщаме се към етикет и пари: кой и кога плаща, как и най-вече: какво не бива да правим, освен ако не искаме да покажем колко ниска финансова и лична култура имаме.

Разделяне на сметката или плащане на това, което сме консумирали?

На обяд с приятелка поръчвате салата и чаша вино, а тя е консумирала кралски скариди, десерт и три чаши вино – как подхождате в този случай? Плащате това, което сте консумирали и оставяте колкото прецените за бакшиш. В случаите, в които сметката се дели по равно се предполага, че всеки е консумирал храна и напитки в сходни количества и на сходни цени.

Кой плаща сметката на среща?

Излизате на романтична среща с потенциалния мъж на живота ви и неизменно очаквате той да бъде кавалер и да ви заведе на романтично място, да поръча френско вино, да вечеряте на свещи, да се държите за ръце… (импровизирам, моля за търпение, не съм ходила на срещи от доста време – нямам идея тези неща дали все още вълнуват 20-тина годишните или са отживелица, подобно на черно-белите филми), както и да плати сметката. Тук обаче има няколко особености, които трябва да имате предвид:

Който кани на среща, той/тя плаща: ако дамата е настоявала за среща и за вечеря в конкретен ресторант, направила е резервация и е поканила мъжа – значи плаща тя. Предполага се, че и двамата сте равнопоставен възрастни, които могат да се издържат сами и няма нищо лошо в това да платите една вечеря. Ако след това на вашия кавалер му стане навик все вие да плащате – значи има нещо, което не е ОК и трябва или да си поговорите добре или да продължите напред, оставяйки стиснатия човек за някой друг – явно не е точно за вас.

Първа среща след онлайн флирт, запознанство на парти и т.н.: ако сте се запознали онлайн или в някое приложение, примерно Tinder, на рожден ден на общ приятел или в бар/дискотека, а първата ви среща не започва с покана тип: искам да те поканя на романтична вечеря, а е по скоро: ще се радвам да се видим и да се опознаем, то независимо кой инициира срещата, е добре сметката да бъде разделена.

И в двата горепосочени случаи, ако мъжът настои  да плати – оставете го. Да спорите дълго за сметката не е проява на финансова независимост, а ненужно упорство.

Ясна покана за вечеря: това са класическите случаи, точно като по филмите – той кани нея на вечеря, взима я от дома й, предварително е избрал и резервирал ресторант, плаща сметката и после я изпраща до вкъщи (и се качва за едно кафе, примерно). Това са случаите, в които кавалерът плаща, като ако иска да бъде истински вежлив трябва да плати така, че дамата да не разбере каква е сумата, която плаща. Защото варианта „ей това френското вино много скъпо, бе, сметката ни сега е ДВЕСТАЛЕВА, я дай да си я разделим“, както и броене на банкноти на покривката не са прояви нито на зряло, още по-малко на галантно поведение.

В този смисъл плащането с карта е най-добрият вариант, като плащането с безконтактна карта е и най-лесно. Лично аз ползвам безконтактна VISA, която предлага улеснението да не се налага да въвеждам ПИН код за суми по-малки от 25 лв., т.е. плащането става супер-бързо! В този ред на мисли – ако сте се срещнали в кафене, а не сте на тежка среща в ресторант – този начин на плащане е подходящ, защото става лесно, бързо, не чакате ресто, не се фокусирате върху сумата за плащане, а върху самата среща, разговора и човека срещу вас.

Ако трябва да се върнем на сценария с вечерята и плащането: след като кавалерът поиска сметката, види каква е сумата и реши да остави бакшиш, трябва да уведоми сервитьора за начина на плащане – кеш или с карта (пак казвам, карта е по-дискретно), може да помоли за химикалка и да напише дискретно сумата с включен бакшиш, която би искал да заплати.

В случай, че ще плаща в брой е добре да извади портфейла си под нивото на масата и дискретно да извади банкнотите, които да сложи в предназначената малка папка за сметка.

При всички случаи е добре да се оставя бакшиш, особено ако сме доволни и сме били обслужени внимателно. Като ако платим сметката с карта, можем да оставим бакшиша в брой.

Винаги е добре да се осведомите дали мястото, в което сте направили резервация приема банкови карти или само плащане в брой.

Ако се вълнувате от темата етикет за хранене и винен етикет, можете да хвърлите едно око тук: Добрите обноски на вечеря с приятели: винен етикет и етикет на хранене – останали са няколко свободни места!

p.s. в текста има както продуктово позициониране – VISA, така и представяне на новия ми самостоятелен работен проект: Добри обноски

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *