Кекс с праскови или нектарини

От сряда, 16 септември 2020 0 Няма етикети Връзка 0

След poll в профила в Instagram дали има нужда да давам рецепта на този кекс, в който отговорът ДА надделя значително, ето я.
Знам, че се забавих много, но: а). реших да направя триптих с рецепти и се чудех след кекса кои други 2 да сложа (измислих ги, предстоят ?) и б). исках да направя по-добра снимка от тази – оказа се невъзможно, народът (понякога и котката се пробва) вкъщи умита кекса твърде бързо, а трохичките не са особено фотогенични.


Тази рецепта е модификация на такава за плодов кекс, която така и не запомних, а още по-лошо – не помня къде прочетох, за това импровизирах последните месеци и на принципа проба/грешка ето какво „работи“ безотказно всеки път:

Необходими продукти

  • 2 нектарини/праскови, нарязани на ситни кубчета
  • 1/2 чаена чаша зехтин
  • 1/2 чаена чаша кафява захар (ако обичате много сладки кексове – можете да сложите ¾ чаша захар)
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 2 яйца
  • щипка сол
  • 1/2 чаена лъжичка сода за хляб + 1 чаена лъжичка бакпулвер (ако използвате брашно за кекс, в което има набухвател – можете да прескочите содата + бакпулвера)
  • около 1 и 1/2 чаена чаша брашно по избор, като аз често смесвам ръжено/пълнозърнесто + бяло

Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 градуса
2. Намокрете лист хартия за печене, така че да стане по-мек и го поставете в продълговата форма за кекс
3. Смесете яйцата, зехтина, ванилиената захар, захарта, щипката сол и плодовете – размесете много добре и оставете за няколко минути. По този начин парченцата плод отпускат течност/сок и после течните съставки по-добре поемат сухите – брашно + сода + бакпулвер
4. Добавете брашното + сода и бакпулвер, като тук имам важна забележка: открих, че в зависимост от това колко е сочен/зрял плода, който използвам, количеството брашно никога не е еднакво – веднъж ми стига чаша, друг път ми трябват чаша и половина/две. Също така зависи и какво брашно използвате – за това най-точното количество е „колкото поеме“ – добавяйте по малко, разбърквайте добре, докато достигнете класическата консистенция на тесто за кекс.
5. Оставете готовото тесто с консистенция за кекс за няколко минути – понякога плодовете отпускат още сок и има нужда от още мъничко брашно, за да не стане прекомерно мокро и като така резултатът да е глетав кекс. При нужда добавете още малко брашно, размесете много добре и изсипете в покритата с хартия за печене форма за кекс.
6. Сложете формата с кекса в предварително загрятата фурна, като веднага намалите градусите на 180 и печете 40-45 минути. След това проверете кекса с клечка за зъби/шишче и ако по тях остава тесто – печете още, като проверявате за готовност на всеки 5 минути.

Когато кексът не оставя тесто по клечка/шишче при набождане – е готов. Извадете го от фурната, хванете хартията за печене, за да го извадите по-лесно от формата и го поставете на решетка, за да се охлади, като преди това развиете хартията, за да не се овлажнява кекса.

След като се охлади (поне малко!), нарежете на парчета и сервирайте.

Аз добавям малко квасена сметана за контраст на сладкия вкус на кекса, като може да добавите и топка ванилов сладолед или да залеете с домашно приготвен плодов сос/сок/пресен и топъл компот.
Ще се радвам да ми споделите коментари, мнения и  снимки – вероятно най-лесно ще е в Instagram, когато пригответе този кекс ?

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *