Кекс с домашно сладко от райски ябълки и чийзкейк глазура

Ако ме следвате в Instagram, сте видели снимките на кекс с домашно сладко от райски ябълки и чийзкейк глазура и кростата с домашно сладко от райски ябълки и квасена сметана, за които бях обещала да напиша рецептите, но се отплеснах, защото първоначално планирах да ги изпека отново и да им направя по-добри снимки. Това с плановете е страшна грешка, 2020 би трябвало да ме е научила да не се надявам на силна корелация между планове и реализация, ама нА!

Сладко от райски ябълки

Необходими продукти:

  • 500 гр. от меката част на райските ябълки, без семките и корите
  • 180 гр. захар
  • Сокът на 1 лимон

Начин на приготвяне:

Райските ябълки се накълцват на много ситно или се пасират, смесват се със захарта и се слагат да кипнат в съд с широко дъно, за да може по-бързо да изври водата. След 10-15 минути се добавя сокът от лимон, вари се до желаната гъстота.

Забележки: тъй като има различни сортове райски ябълки за това сладко аз използвам големите и кръгли, които омекват до слузесто. Малките по-плоски са по-стипчиви и искат повече захар и пасиране, за това тях или ям сурови или използвам за украса на сладкишите, след като ги нарежа на тънки филии.

Обичайната пропорция на плодове и захар за направата на сладко, която съм срещала е 1:0,5, т.е. 1 кг. плод + 500 гр. захар, което значи, че в този случай трябва да се използва 500 гр. плод + 250 гр. захар. На мен тази пропорция ми е прекалено сладка, освен това в самото тесто на сладкишите също се добавя захар, меласа, мед, така че резултатът ще стане прекалено сладък за моя вкус, за това намалих количеството на захарта, с която сварих сладкото. Ако сте фенове на захарните бомби – карайте по традиционния начин 1 част плод към половин  част захар.

Чийзкейк глазура/топинг за кекс или мъфини:

Необходими продукти:

  • 200 гр. крема сирене
  • 1 яйце
  • ванилова захар на вкус
  • 1 чаена лъжичка царевично нишесте – по желание и в зависимост от консистенцията на крема сиренето

Начин на приготвяне:

Всички съставки с разбъркват до напълно хомогенна смес, която се използва като заливка върху тестото на кекс, мъфини и др.

Кекс с домашно сладко от райски ябълки и чийзкейк глазура

Необходими продукти за кекса:

  • ½ чаша масло на стайна температура, но не разтопено
  • 1 чаша захар
  • 3 яйца
  • 1 и ½ чаша брашно за кекс
  • 1 пакетче ванилова захар

Начин на приготвяне:

Смесете много добре мекото масло със захарта, прибавете солта и ванилията, после яйцата и накрая брашното. Когато тестото е напълно готово сипете и разбъркайте леко около 150 – 200 гр. (най-вече се водете от собствения си вкус) сладкото от райски ябълки, като не разбърквате до пълна хомогенност, а оставите да си личат ивици от тестото и сладкото. Изсипете в предварително намаслена и набрашнена форма за печене. Върху готовата смес изсипете и чийзкейк глазурата. Печете на 170 градуса за около 50 минути, като след 40-тата минута проверявайте с шишче или клечка за зъби. След като кексът е готов го оставете да изстине върху решетка.

Можете да поднасяте с разбита сметана, сладолед, леко поръсен с пудра захар или с допълнително сладко от райски ябълки и квасена сметана.

Забележки: мисля, че всеки, който обича да пече си има една-две основни и любими рецепти за кекс, около които се върти и към тях добавя плодове, съставки, подправки… тук съм дала една базова рецепта за кекс, която използвам доста често, като в повечето случаи действам абсолютно на око с пропорциите, но основните са тези по-горе. Понякога залагам нарязани плодове, които пускат сок и тогава се налага да добавя още малко брашно. Темата за основните рецепти за кекс ще оставя за друг път.

2 Comments
  • К
    декември 11, 2020

    О, благодаря! Чаках я с нетърпение 😋А сладкото може ли да се сложи в бурканчета и да се извари, за да се запази по-дълго (като консерва)?

    • Ана Динкова
      декември 15, 2020

      Предполагам, че може, но не съм пробвала – свършва за няколко дни, дори да приготвя по-голяма доза, държа го в хладилника. Имам само предположение, че за консервиране ще трябва да се добави повече захар, за да не се развали.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *