Яна

Помня точно кога се запознах с Яна – в обедната почивка на Форум Храна на Горичка.

Бях супер притеснена и нямах точна идея какво да й кажа, но тогава в съзнанието ми плуваха няколко хаотични мисли: че много харесах начина, по който говори за храната и виното и как вкусът към тези неща се възпитава, че много харесвам СкараБар и е едно от любимите ми места за хранене в София и не на последно място, че си търсим място за месечните #tbb.

#tbb е съкращение от twitter blogger beer – една инициатива, която Събина започна преди почти 3 години, като набързо идеята е следната: виртуалните контакти и познанства да се пренесат off-line на по бира. Обикновено никога не се знае колко точно човека ще се отзоват на месечната сбирка – може да са 20, но може и да са 50, поради което резервациите са особено трудни – да не кажа невъзможни. За Събина обаче ще пиша следващия път, защото и с нея интересно се запознах, пък и си струва (ако случайно не я познавате) да ви зпозная!

И така събирам кураж и отивам при Яна с нещо като: Добър ден, аз съм Ана много харесах лекцията Ви, освен това съм и голям фен на СкараБара-а, а пък ние сме една група блогъри, които месечно се събираме и си търсим място, защото никъде не ни правя резервации и така реших да попитам дали може в Скарата…

И така. До колкото си спомням – от мъглата на лекото ми притеснение, се бях спекла до неузнаваемост и се бях изчервила като домат!

Според мен Яна изобщо не разбра първоначално защо по дяволите я заговарям. Постепенно обаче си възвърнах самообладанието и успях да разкажа по-подробно. Разменихме си телефоните, после декемврийската #tbb беше там, после последваха други…

С времето с Яна продължихме да поддържаме контакт, а тази зима ходих на курс – Основи на дегустацията в Българската винена академия и горещо препоръчвам всеки, който има някакъв интерес към виното да отиде на курс при нея, защото тя така говори за вино, че всичко се разбира и искаш да ти каже и още и още… Яна работи с виното – дегустира го, пие го, пише за него, води курсове, продава го. Освен блога си, тя пише и тук: Vinoto.com и DiVino.

И така, днес ви представям Яна, една от прекрасните жени, с които съм се запознала отчасти благодарение и на факта, че пиша блог и съм активна в социалните мрежи. А наскоро имах и удоволствието да я интервюирам за рубриката ми в jobtiger.tv – ето и цялото интервю на Яна Петкова за виното като култура.

6 Comments
 • Йоана
  май 2, 2012

  Яна е завладяваща от първият момент, в който я видиш и чуеш как говори за виното!
  Браво за рубриката, Ана! Много ми харесва идеята. Следя с интерес.

  • Ана
   май 2, 2012

   На същото място и с теб се запознах 🙂 Седеше на стълбите и си спомням, че пак бях леко притеснена. А после дойде на едно #tbb – именно в СкараБар 🙂

 • Андреана
  май 3, 2012

  Здравей, Ана,

  Чак сега успявам да стигна до рубриката ти в JobTiger.tv. Поздравявам те! Време беше някой (в България) да заговори открито за равенството между половете – за съжаление то все още не съществува. Вече очаквам следващите ти гости и теми!

  • Ана
   май 3, 2012

   Благодаря! 🙂
   На мен лично ми липсва позитивния пример – в повечето случаи, когато ми представят успели жени – ми ги показват с количествени измервания – управлява банка, печели много, има яхти, управлява верига хотели…
   А аз искам да видя жената, професионалиста – хубавите и трудните моменти – разказани по един човешки начин.

 • Андреана
  май 5, 2012

  Като се замисля, трудностите са особено важни. Успяват хората, които съумяват да ги преодолеят и да продължат напред. Историите за падането и ставането могат да бъдат чудесен стимул в моменти на „Това само на мен се случва!“.

  • Ана
   май 5, 2012

   Така е. А ми прави впечатление, че често с еобръща твърде много внимание на лъскавата страна на живота/нещата

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *