WTF?

От сряда, 15 октомври 2014 4 Няма етикети Връзка 0

Точно когато си мислиш, че си прочела последното тъпо заглавие в женско списание виждаш това: Can you be a feminist and still take your husband’s name?

Какво общо има феминизма с това да се омъжиш и да вземеш фамилията на съпруга си?

И понеже след панела Women in tech на Start UP конференцията миналия петък съм много чувствителна на тема феминизъм (очаквайте скоро по-подробно по темата), искам да припомня, че феминизмът в неговата същност представлява чисто и просто борба за равни права за жените – т.е. право на свободен избор (включително гласуване), право на труд и равно заплащане и т.н.

2

Изборът на една жена да се омъжи или не и да приеме или не фамилията на съпруга си не е феминизъм – това е обикновено човешко право и въпрос на личен избор!

 

4 Comments
 • Марто
  октомври 15, 2014

  Не знам кой е писал статията, но сигурно и той, едва ли би имал нещо против, да вземе фамилията Клуни 🙂
  Иначе сега съм зачел една книжка за тотеми и табута. Та в началото жените не са взимали фамилиите на мъжете си, ( то тогава фамилията им била тотемното животно, растение, природна стихия и т.н. на клана към който принадлежат.) а са я запазвали и след брака. Нещо повече, освен че жената си запазвала фамилията, децата също я получавали, вместо тази на бащата, както става впоследствие. Тогава не е било въпрос на феминизъм, а просто за да се избягва определен вид кръвосмешение, но това е друга тема.

  • Ана
   октомври 15, 2014

   Ако книгата е Тотем и Табу на Фройд – много е добра! И нека не забравяме, че повечето древни общества са били матриархат – докато сега живеем в патриархални такива, баси!

  • Марто
   октомври 16, 2014

   Тя е 🙂 Вчера се зачудих, как се е стигнало до нещо подобно на матриархата, баси 🙂 … и днес чета в същата книга, че в самота начало било бащина орда, това по Дарвин, като при горилите 🙂 Бащата имал няколко женски, естествено имало и деца. С дъщерите нямало проблем, май и с тях общувал полово 🙂 . С мъжките обаче, работата не била ОК, така че в един момент им раздавал шамарите и ги пращал да си ходят, за да не му развалят рахатлъка 🙂 По някое време прогонените мъжки придобили смелост ( нещо се случило, вероятно изнамерили някое ново оръжие) та хванали и го убили. Взели женските, но с тях дошли и проблемите 🙂 Бащата ( общият враг) е обединителна фигура, докато жените ( всеки ги иска за себе си) ги разединяват. Стигнало се до там, че трябвало всички да се откажат, от мацките 🙂 „…които така силно желали и заради които отстранили баща си, вероятно след преодоляването на доста тежки инциденти. По този начин се спасила организацията ( вече братски клан ) , която ги е направила силни и която се е крепяла на хомосексуални чувства и практики 🙂 установили се при тях вероятно по времето, когато са били прогонени. Може би това е и ситуацията, от която се зараждат описаните от Баховен институции на матриархата, който по- късно са заменили от патриархалния семеен род“

   Е и аз стигнах до същия извод, били са хомота 🙂

 • inni4ka
  октомври 16, 2014

  Много съм съгласна! И за мен е от изключителна важност борбата за социално, професионално и политическо равноправие, но авангардът на феминисткото движение на Запад (може би защото там най-основните принципи на равенство до голяма степен са постигнати) започва да изражда феминизма в абсолютно ненужни посоки.

  Наскоро четох, че Обама е сексист, защото е похвалил жена си, че го е научила на един куп неща с търпението и характера си, както и за изказването, че като баща на две дъщери осъжда домашното насилието над жените. Думите му бяха интерпретирани от феминситките среди като възползване от жените в семейната среда (жената е там, за да научи мъжете какви да бъдат=сексизъм) и грозно лицемерие (че е против насилието, защото той е баща на две жени, което пак е сексизъм)…. За мен такова безкрайно изкривяване на действителността и търсене на дискриминация дори там където има проявено уважение към жените е напълно безумно.

  Колкото до страхотната Амал, доста ми хареса ето тази статия. След като всички се възхищават че някой най-накрая се жени за Клуни, от The Cut казват колко яко е за самия него да го хареса такава жена, не обратно 🙂 http://nymag.com/thecut/2014/04/what-is-this-goddess-doing-with-george-clooney.html?mid=outbrainrc

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *