Vive le Beaujolais!

Покрай #Giveaway на тема божоле, който реших да направя, а ти можеш да се включиш ТУК, не е лоша идея и да драсна няколко общообразователни реда за Божолето. (а можеш и да ме последваш в Instagram, защото предстоят още винени награди!)

Божоле нуво или Beaujolais Nouveau е младо червено вино, което се произвежда от сорт грозде гаме във френския регион Божоле, който пък се намира в Бургундия.

Божолето се пуска на пазара едва шест седмици след края на гроздобера, като неговият „специален“ ден е винаги третия четвъртък на ноември – тази година това се пада 15  ноември, т.е. утре! В този трети четвъртък всички винени любители скандират (който както се справя с произношението) Le Beaujolais Nouveau est arrivé! или иначе казано – Новото божоле пристигна!

Божолето се отличава с леко виолетовия си цвят и силно изразен плодов аромат (боровинки или изобщо червени горски плодове, ябълки и който може да ги открие – виолетки). Именно поради този характерен свеж и млад вкус се поднася и леко охладено – съветът за идеална температура е около 13 градуса.

Божолето, подобно на всички млади вина, е предназначено за бързо консумиране и не се предвижда опция за отлежаване, така че ни си правете труда да си криете бутилките, а си ги пийте веднага!

Има спор относно това колко наистина е добро божолето, което може да се пренесе като твърдение за всички млади вина, защото бидейки съвсем младо то практически отразява качеството на реколтата и не може да се подобрява посредством купажиране или отлежаване в бъчви. Именно защото показва как лятото се е отразило на гроздето в зависимост колко топла, слънчева и суха или пък напротив – студена, дъждовна и влажна е била годината, всяка година божолето е с различен аромат и вкус, което само по себе си е забавно преживяване за дегустаторите.

Някои казват, че божолето е гениален маркетингов трик на Франция, за да продаде бързо, на целия свят едно младо вино, което не би следвало да има чак такива забележителни заслуги. Трик или не – факт е, че особено на някои места, като пазара в Япония, посрещането на божолето е направо празник и се чества по особено вакханален начин – от бохемски вечери със засукано меню до пълнене на вани и групово плуване в божоле…

Това, което виждате на снимките, освен котката ми Атина, която реши да вземе активно участие в заснемането на кадрите, са две бутилки на Georges Duboeuf: Жорж Дюбьоф Божоле Нуво 2018 и Жорж Дюбьоф Божоле ВИЛАЖ Нуво 2018. Можете да си ги поръчате и онлайн, редом и с Дюбьоф Божоле РОЗЕ Нуво 2018 от Winebox, онлайн ето то тук: http://www.winebox.bg/bg/wines

Можете и да се присъедините към някои от груповите събития по посрещането и отпразнуването на божолето в София, като:

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! – в Portrait

Да отворим заедно първата бутилка Beaujolais Nouveau – в Lavanda

KOTO Beaujolais Brunch – в KOTO

Както и да наминете утре през Grape Central сами, с приятели или както дойде

 

 

 

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *