Tour de Зарезан

Наскоро ме попитаха „ти нали пишеше за мода, защо сега пишеш толкова много за вино?“

Ами защото, генерално погледнато, за разлика от българската мода, българското вино е факт и винена индустрия – реално съществува.

За това събития насочени към популяризирането на родните изби са ми особено на сърце. На 3 февруари, събота, ще се проведе за първи път Софийски квартален Tour de Зарезан, организиран от Българската Асоциация на Независимите Лозаро- винари (БАНЛВ), съвместно с 4-те домакина на събитието:

 1. Магазин само за Българско вино Vino Orenda Wine Shop- пл. Руски паметник, бул. Македония 50А /вход от към бул.Скобелев/
 2. Винен бар Grape Central – ул. Цар Самуил 45
 3. Магазин за български сирена, деликатеси и вина Купаж- ул. Солунска 42
 4. Ресторант Бистрело- ул. княз Борис I №66

Всички желаещи да направят този винен тур, имат на разположение 5 часа, между 14:00 и 19:00 часа да обиколят магазините и заведенията описани по-горе, да дегустират вина, да понаучат нещо за тях и за избите, от които идват, да съберат печати и да участват в томбола за награди. Има quest елемент, което е яко!

 

Избите, които ще участват в събитието – т.е. чиито вина ще можете да дегустирате – БЕЗПЛАТНО са (по азбучен ред):

Биовинарна Орбелус

Вила Басареа

Вила Мелник

Вила Терес

Винарна Братанови

Винарна Марян

Винарна Рупел

Винарска изба Манастира

Винарска изба Мараш

Винарска изба Присое

Винен проект Виа Верде

Винен проект Мелвино

Златен  Рожен

Иво Върбанов

Изба Боровица

Шато Коларово

В случай, че искате да направите този Tour de Зарезан, препоръчвам следното:

 • Обуйте си удобни обувки – зарежете токчетата и кокетниченето и без друго има шанс да тръгнете на зиг-заг, ако не внимавате!
 • Забравете за огромните ежедневни работни чанти тип куфар – ще ви пречат и с тях ще побутвате доста напратено околните. заложете на малка чантичка през рамо – k.a. елегантна диагоналка, за да бъдат ръцете ви свободни и да не ви пречи.
 • Забравете за силните парфюми! Едно от най-неприятните неща, което може да те сполети по време на дегустация е докато се опиташ да хванеш носа на някое елегантно и нежно вино, в ноздрите ти да нахлуе тежък парфюм на несъобразителна кифла!
 • Бъдете сдържани и се дръжте възпитано и любезно!
 • Социализирайте се – разпитвайте хората от магазините и заведенията, представителите на избите и такива, които явно разбират повече от вас.
 • Не бъдете винени сноби и не вменявайте и не натрапвайте мнението си на околните
 • Бъдете социални, което звучи по-добре, ако го напиша така: be social и споделяйте снимки, впечатления и т.н. в социалните мрежи, като за да можете да следите и четете коментарите на другите винени ентусиасти – организаторите са създали и този закачлив хаштаг: #tourdezarezan

Можете да следите инфо за Tour de Зарезан и във Facebook събитието 

Ако се чудите каква е и за какво се бори, ето ви и малко инфо за Българската Асоциация на Независимите лозаро-винари: това е млада и активна организация с нестопанска цел, обединяваща лозаро-винари (предимно семейни предприятия) от различни райони на България, които правят всичко от А до Я: грижат се за лозето, берат гроздето, произвеждат виното, продават бутилките под собствено име/марка. Асоциацията е член на Европейската конфедерация на независимите лозари – CEVI

 

 

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *