Testing: NESCAFÉ ® Dolce Gusto

Започвам, съвсем политически коректно, с обяснението, че тази машина ми беше предоставена за тестване от ПР агенция.

Така – в началото бях леко песимистично настроена, ако трябва да съм честна, защото бях убедена, че машината е повече маркетинг (нали, Mini винаги продава) и дизайн, отколкото удобство.

DSC_0154

Исках да пробвам различни капсули, като за да съм убедена, че вътре има кафе, а не разтворими прахове – разпорих по 1 капсула от всеки вид. Вътре има кафе. Точка. Само млякото е на прах, но някакси май няма как да е по друг начин.

Тъй като домашната кафе-машина от известно време е на ниво полу-професионална, реших да тествам NESCAFÉ® Dolce Gusto® GENIO® MINI Limitted Edition еспресо кафемашината в офиса. Комплект с машината бяха и няколко вида капсули, като така първоначално прескочихме момента с избора и многото четене кое кафе да изберем, а напоследък Billa предлагат опаковките с капсулите на промо-цена, така че се заредихме с нови разновидности, защото кафетата се пият на конвейер в нашата скромна компания. До тук съм пробвала:

Espresso Barista

Grande Caffé Crema

Espresso Ristretto

Espresso Intenso

Latte Macchiato

Cappuccino

Cortado Espresso Macchiato

Няма да ги степенувам и описвам, защото всичко е толкова въпрос на вкус и настроение, че мисията ще бъде сложна, скучна и най-вече невъзможна. Но като цяло най-много ми допадат или тези + малко мляко или чистите, късите и силни кафета.

И сега, за да съм поне малко полезна – започвам с кратко и стегнато описание и впечатления. Като неочаквано (както казах и по-горе, в началото бях скептична) нямам никакви забележки.

Сега плюсовете: този тип машини са идеални за малки пространства, офиси и мини-кухни; заемат малко място и се поддържат/обслужват/почистват за секунди; правят лесно и бързо добро кафе и най-важно: дуракоустойчива е тази машина, т.е. взимаш я, включваш я и правиш кафе – без тежко и трудно сглобяване, без сложни процедури. Усилие 0. Сипваш вода в контейнер, слагаш контейнера на машината, включваш и изчакваш има-няма минута, за да загрее, нагласяш скалата за продължителност на водната струя и нагласяш на режим топла или студена вода. За допълнително улеснение на всяка капсула, според вида кафе – е показана препоръчителната скала с колко дълго трябва да се остави водната струя. Естествено може да се наглася според личното желание.

DSC_0167

Още нещо, което ми направи добро впечатление: бях много скептична относно това колко наистина са различни различните вкусове и видове кафе, може би защото всичко идва еднакво: в кутии и капсули и някак си само цветовете и имената не ми бяха достатъчни. Е, различно са и то разликата е осезателна. Т.е. ако искаш да имаш една машина, която да ти прави от капучино до кортадо – определено моделите на Dolce Gusto вършат тази работа чудесно в домашни или както е в моя случай офисни условия, без да заема много място и без да имаш познанията на бариста, за да си направиш чаша кафе.

DSC_0166

Единствено искам да спомена, защото Илия ми обърна внимание и мисля, че наистина е важно да се говори за опазването на околната среда ежедневно: би било добре да се помисли за по-екологична алтернатива на капсулите – например нещо бързо-разградимо, знам ли – тип хартиено пликче за чай.

За такива като мен, които пият по 2-3 кафета сутрин – е идеална да си я държиш под ръка – примерно тук, на тези снимки е на масата в стаята ни за срещи – т.е. ако липсата на време е отчайваща – протягаш ръка, включваш машината, слагаш си чашата + капсулата = имаш кафе.

DSC_0165

Да, знам – малко е крайно, но има моменти, в които наистина предпочитам всичко да ми е на една ръка разстояние и да пестя дори секундите.

Ако имате много сложни въпроси – много моля директно към екипа на NESCAFÉ® Dolce Gusto® – ето тук да ги задавате. Аз мога да коментирам само в ролята си на краен потребител – пристрастно и лаически.

6 Comments
 • Margarita Musakova
  юли 1, 2015

  Аз имам Nescafe Dolce Gusto GENIO Billy The Artist и съм очарована от кафето, което прави (за месец и половина успях да пробвам 11 вида капсули, просто ми е любопитно и искам да намеря моето кафе). Доколкото разбрах, когато машината пробие капсулата (ако си забелязала, капсулите не са пробити в средата, а малко встрани), тя започва да се пълни с вода под високо налягане и едва когато се напълни, капсулата се „пука“ отдолу и тогава започва да изтича кафето. Идеята е да се упражни правилното налягане за да се постигне този невероятния вкус, който кафето притежава 🙂 Да си я ползваш със здраве и нека кафето и да те зарежда за прекрасни дни и незабравими преживявания 🙂

  • Ана
   юли 2, 2015

   изобщо нямах търпение да се задълбочавам в толкова подробно разучаване на машината 🙂

 • Panayot P. Panayotov
  юли 1, 2015

  Един път да си честна, но пък ревюто е пълен отврат от ПР-щина в комбинация с дребнаво подлизурство.

  • Ана
   юли 2, 2015

   dude – мнението е като задника – всички си го имаме. дали ти харесва или не (нали, очевидно – не) е въпрос на лична преценка. няколко уточнения искам да направя, щото някак все едно си ми стъпил вкъщи като ми коментираш в блога: винаги съм честна и споделям личното си мнение, както и тествам и описвам продукти – както съм казвала и преди – които принципно бих тествала и при равни други условия: ако нямах блог, не им правех публични ревюта и т.н. ако нещо не ме кефи принципно – не приемам да тествам/пробвам.
   Не знам как може едновременно да съм честна + да съм натъпкала ПР-щина в комбинация с дребнаво подлизурство.
   и изобщо това с подлизурщината не ми е присъщо, сорЕ. Както казах: бях супер-скептична, но любопитна в началото – след това останах приятно изненадана. Не знам на кого се подлизурквам, ама карай.
   Очевидно – не мога да пиша добри ревюта, съдейки по коментара ти – ще съм благодарна ако ми дадеш насока с примери. Би било повече от чудесно, ако са твои собствени.

 • CHILIEV
  юли 2, 2015

  Въобще, ПР кампанията им е отчайваща. Просто всеки, чийто мироглед за купуване на техника е малко по-широк от техно/маркет/полис, няма да си купи такава машина на тази цена от България. Виждам, че и на вас са дали модел, идентичен с тези от преди 5 години.

  Преди 2 години си купих Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® Creativa+ KP2600 от небезизвестен румънски сайт, който доставя безплатно в България. Можеш да си запаметяваш рецепти, знае за коя капсула колко и каква вода да ти пусне и най-важното, което беше за мен – таймера. Знам, че като се събудя сутринта кафето ми ще е току що направено. По това време НА СЪЩАТА цена се продаваше подобен, като от ревюто бързовар с казанче, на който можеш да му казваш пусни ми топла вода, пусни ми студена вода. Гледам 2 години по-късно същите бързовари са на пазара и са си на същата цена.

  За да съм по темата – очарован съм от машината и от вкуса на кафето. Просто ме дразни, че не пускат новите модели. А, модела, който са ви дали е на почти двойна цена в момента сравнено с цената, която платих за моята преди 2 години.

  • Ана
   юли 2, 2015

   meh, сега леко завидях. мрън!
   нищо – като за офисна и тази става

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *