Speakeasy…

Под афекта на вчерашната ми вечер днес реших да си припомня някои рецепти на класически италиански коктейли, така попаднах на серия ретро италиански реклами, които използвам сега тук за илюстрация, за да ви разкажа за бара, в който бях снощи.

След натоварена и леко объркана програма: Александър си празнува рождения ден вкъщи с приятели (постарах се да играя ролята на добрата домакиня – до колкото съм способна на това, като приведох къщата във вид и приготвих храна за 15-тина души), после отскочих до 5L Speakeasy Bar за един коктейл в компанията на фантастични дами, върнах вкъщи малко след 11 за финала на празненството. Имах и опция да ходя на танци, но в 1.30 с Александър решихме да гледаме филм, на който естествено заспахме.

Сега акцентът не бива да е върху моята съботна програма, а върху коктейлите. В този ред на мисли 5L Speakeasy Bar е поредното приятно място за такива в София. Спазени са всички основни характеристики на модерните speakeasy барове: акцентът са напитките и коктейлите, алкохолът е качествен и разнообразен, барманите са професионалисти, а не просто хора, които сипват алкохол в чаши, доакто станат директори на водопади, персоналът те посреща и изпраща с лично отношение. За сега мястото е почти потайно и ненатрапчиво, интериорът е ретро-минималистичен и се опитва да напомни за онези автентични speakeasy барове, родили се в Щатите по време на сухия режим, когато производството, търговията и дори транспорта на алкохол са строго забранени.

Идеята на днешните speakeasy барове е да предлагат нещо извън mainstream баровете, различно от консумеризма и туристическите атракциони. Мястото за най-яки speakeasy барове е Ню Йорк, където се репликира онази изключителност на нелегалните барове отпреди 100-тина години: разгара на ерата на джаза, апогея на пищния нощен живот малко преди голямата депресия. Щеше да е добре да си водя бележки за всички места, които посещавам, когато пътувам, защото сега посмъртно не мога да се сетя за името на бара, в който ме заведоха преди няколко години в Ню Йорк, но беше феноменално място: драперии, кадифе, огледала, свещници, стъклени масички и кристални чаши и бармани със засукани мустаци, тиранти, папийонки и sleeve garters, което на български може би се казва жартиери за ръкави (ако някой знае точната дума – моля да помага!). Коктейлите бяха феноменални, атмосферата – неповторима!

Сега обратно тук и сега: тази година модерното очевидно е нов прочит на добре забравеното старо, дори в ретрограден град като София. Лошо няма – трябва да има разнообразие и по нещо за всеки.

снимки: Pinterest

1 Comment
  • Драгомир
    февруари 12, 2017

    Ще го посетя, задължително. Благодаря за инфото.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *