H&M Conscious Exclusive – 2016

От понеделник, 4 април 2016 0 Няма етикети Връзка 0

Колекцията H&M Conscious Exclusive ще бъде в избрани магазини по света и в този на H&M  на бул. Витоша от 7-ми април, а до тогава: ето малко снимки от фотосесията ми с Мира. Да описвам дрехите и кое как съм облякла и как сме решили да се снимам тематично пролетно с цветя – ми се струва силно излишно. За това ще обърна само внимание, че съм на един специален фон, който Мира има във фото-студиото си, казва се virtual background – и практически виртуално прожектира зад теб каквото си пожелаеш! (в този ред на мисли не знам как не се сетих да сложим един Мадс Микелсен за фон, примерно – но никога не е късно за бис!)

DSC_2770

И понеже за мен наистина тази колекция е важна и смислена, не само защото обикновено включва по-интересни модели и дрехите са изработени от висококачествени материи, а защото естествените материи са органични, а синтетичните – рециклирани. Ето тук малко пояснения накратко:

Органичен памук & органичен лен: отглеждат се без пестициди и химически торове и не са ГМО, т.е. отглеждането им не замърсява околната среда и не гони бубите, които искат да се разхождат по истински живи и по възможност не-токсични растения!

Органичен коноп: освен горните бонуси – конопът изисква много по-малко грижи за отглеждане, отколкото памукът и от 1 квадратен метър се произвежда значително повече суровина, отколкото памукът дава.

Органична коприна: чисто и просто – черничевите дървета, на които растат копринените буби не се торят с изкуствени торове и не се използват пестициди.

Рециклиран памук: обикновено се произвежда, като се рециклират памучни дрехи (на принципа на рециклираната хартия), като по този начин се пестят ресурси, суровини, вода, земя за отглеждане на памук; същевременно изхвърлените дрехи не отиват на сметищата и не допринасят за колосалното разрастване на боклуците.

Рециклирани полиестер и пластмаса: използват се по-малко суровини (т.е. нефт) и по-малко боклук отива на сметищата – това са 2 от бонусите на рециклираните суровини, като допълнение – за производство на каквото и да е от рециклирани полиестер/пластмаса – се използват и по-малко суровини като вода, ток, други химикали и т.н.

Лиосел: се произвежда от целулоза на определен вид дървета, които растат изключително бързо, изискват малко вода и минимално количество препарати, което прави леоселът по-устойчив дори и от органичния памук. H&M използват 2 вида лиосел за производство на някои от много елегантните дрехи от колекцията Conscious и Conscious Exclusive: TENCEL, който се произвежда от сертифициран евкалипт, а готовата материя е подходяща за блузи, плетива и други текстилни продукти и MONOCEL, който се произвежда от сертифициран бамбук.

DSC_2970-Recovered

И сега, преди 7-ми април ми остава само да си направя бюджетната сметка какво мога да си купя, защото (с известна доза съжаление) няма да мога да се сдобия с всичко, което ми харесва от тазгодишната Conscious Exclusive колекция.

Всички снимки: Мирослава Дерменджиева

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *