Good housekeeper или защо е полезно да ходиш на професионални ХоРеКа изложения/събития

Ако тези дни, до 10 ноември, влезнете в Интер Експо Център със затворени очи, по миризмата можете спокойно да усетите, че влизате в най-мащабната ресторантска кухня на планетата. Всъщност от вчера до събота тече СИХРЕ – международно изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване, в рамките на което се провежда и GastronomiX – единственият у нас професионален форум за висша кулинария (в зала 6).

От три години, откакто се GastronomiX, организиран от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), Интер Експо и Конгресен Център и Gourmet Publishing, се каня да го посетя, но въпросът „Какво място, по дяволите, имаш сред професионалистите?“ ме спираше.

До вчера, когато всъщност бях там по работа. Не, не готвих, подреждах маса! По покана на ReSol – Restaurant Solutions, направих няколко практически демонстрации на тема „Етикет при хранене и основи на винения етикет“. Да, знам, всички казвате, че знаете къде седи вилицата, как се държи ножа, как се подреждат чиниите и чашите… докато не ви се наложи да ги използвате и се оказва, че знаете твърде малко. Всъщност основната полезност на тези практически демонстрации е, че се онагледява не само кое как се прави и се поставя, но и се показват различни прибори, съдове и човек лесно може да черпи идеи как да комбинира и жонглира вкъщи.

Във Facebook страницата на ReSol има три видеа с полезни (надявам се!) съвети на 3 най-общи теми: как подреждаме официална маса, как подреждаме маса за специално ястие, как подреждаме маса за десерт.

Можете да сложите един лайк на страницата, защото предстоят още няколко видеа, в които обяснявам неща като кои са основните видове чаши и какво е добре да притежаваме вкъщи, защо да изберем професионална ресторантска посуда за дома и как се отваря бутилка пенливо и как се сипва в чаша.

Използвах времето си вчера не само да опипам всяка една чиния на ReSol, като в момента се двоумя между Moyra или ето тази комбинация, която познавам от Nikolas и ще се върже с тревистите и землисти цветове вкъщи, но и обиколих почти цялото изложение:

 

Знам, First World Problems!

Какво открих? Има много фирми – производители и вносители, които предлагат стоки, които освен за професионалната кухня, ще са супер-подходящи и за домашната, а на някои щандове има отстъпки валидни за покупки по време на изложението.

С риск да изглеждам умерено ексцентрична, но последните години съм станала особено практична в покупките си и освен на естетиката държа особено много и на високото качество. А всичко, създадено за професионалната кухня е предназначено за ИНТЕНЗИВНА употреба и чести е в пъти по-издръжливо от нещата за дома, които са масовата шир-потреба. Да, някои неща може да са по-скъпи, но предпочитам да дам веднъж 100 за нещо, вместо 10 пъти по 10 – образно казано.

И така – ако имате време тези дни, насърчавам ви да се занесете до Интер Експо Център!

p.s. отскоро Ади се запали да пече сладкиши и на щанда на Змееборец, където шеф Таньо Шишков използва една чиния на ReSol, която аз му препоръчах (особено съм горда със себе си:) )  видях чудесни неща, които днес възнамерявам да намина и за й закупя, като това ще бъде подаръкът й от мен за Коледа! Ето и десерта на Таньо:

p.s. на p.s. има мега яки неща, които стават за коледни подаръци, така че наминете, набележете и най-малкото вземете контакти на магазините!

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *