Gastronome

Известно време се чудех как да започна този пост: дали да ви разкажа първо за Мария или да разкажа за магазина й – Gastronome.

Все още се двоумя, но се оказа, че имам повече снимки на магазина – но все пак няма как да не ви запозная (освен ако вече не я познавате) виртуално с Мария. Тя има прекрасен блог – LaMartinia. Когато започнах да го чета ми се струваше нереално ведро, свежо и позитивно място – постовете й винаги са изпълнени с много настроение и често ме карат да се усмихвам. Запознах се с Мария миналата година – на 10 годишнината на Беса Валей. На живо тя е още по-прекрасна и спокойно мога да кажа, че рядко съм срещала толкова мил и усмихнат човек.

Когато Мария съобщи, че ще отваря магазин започнах да си представям как ли ще изглежда – знам, че тя харесва добрата и вкусна храна, виното, кулинарните изненади и е много внимателна към детайлите и има слабост към ръчно изработените неща. Пропуснах откриването и много ме беше яд, но после наваксвах – спокойно посещение в Gastronome преди обед в делничен ден.

Gastonome се намира на малките пет кьошета и първото ми впечатление, когато влязох беше, че ухае на керкери със сирена и билки. Да поясня – аз обожавам миризливите сирена, а ако ми ги поднесете в комбинация с крекери и вино ме печелите до живот!

В магазина можете да намерите много френски храни, които не се намират в други магазини. Според моите наблюдения цените са по-изгодни отколкото в други подобни магазини за средиземноморски храни и деликатеси, от които съм пазарувала. За любителите на сирената е малък рай – освен няколко вида бри и камамбер (стандартните и познати тук) могат да се открият и Munster, Chaource, Boursin, Coullomiers, Brillat Savarin, Petit Breton, Reblochon, Chevre, St. Marcellin и други. Не, не ги познавам всички и не им знам имената наизуст – обаче си водя записки и отмятам тези, които съм пробвала – хитро, нали?

Освен сирената и виното, с които традиционно в България свързваме Франция, има и най-различни други неща: горчица, сладкиши, разни малки изненади като паста от кестени например, дори натурална козметика – Ma Provence (част от продуктите й био), Petit Olivier (био) и Home Institute. Аз си купих сапуни на Ma Provence и съм много доволна. Набелязала съм си и няколко крема – ще разказвам по-нататък.

Продават се и други продукти – колбаси, масло, бира, минерална вода, сол, захар, брашно, варива, терини, мусове, пастети, оцети, зехтини… като хубавото е, че всичко е пакетирано и не се налага да се чудиш колко време е минало, откакто е отворено – както ми се е случвало в други магазини. Всичко е произведено във Франция и се внася директно от Мария и партньора й.

Освен вкусната и качествена храна, напитки и козметика, Мария е успяла да превърне магазина е в едно уютно квартално убежище за гурмани и хора, които обичат приятната страна на живота, което те кара да се чувстваш сякаш винаги си пазарувал точно там, сякаш познаваш Мария от винаги и ти се приисква да има една маса с няколко стола около нея, за да може да отвориш и опиташ веднага вкусотиите, които си купил. Това желание се засилва и от факта, че често се организират различни мероприятия – дегустации и презентации, които те карат да искаш да прекарваш повече време в този магазин.

Бях права в предположението си – Мария наистина е обърнала изключително внимание на детайлите – от лампите облечени в пуловери изплетени от майка й (моите най-искрени адмирации за сръчността и прекрасното изпълнение!), до малките детайли като рафта с буркани облечени в дантели, свещи и красиви бели предмети.
Тази година за рождения си ден планирам да купя деликатеси именно от Gastronome и да се отдам на един ден приятен хедонизъм, вместо да прекарам 5 часа в кухнята, както направих миналата година.

LaMartinia е и във Facebook
Gastronome също е и във Facebook

0 Comments

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *