Dress to depress

От понеделник, 4 юли 2016 1 Няма етикети Връзка 0

Няма начин, все някога, да не си попадал на гръмкото dress to impress (което е доволно кухо, тъпо и малоумно само по себе си и кофти интерпретация на dress to express) като слоган из социалките или дори като заглавие. В крайна сметка най-логичната употреба на дрехи, аксесоари и изобщо събирателно на мода е като израз на себе си – това което си, това което не си, това с което се занимаваш, това с което никога не би искал да се занимаваш… В определени случаи и заявка на социален статус, богатство, предпочитане а определени марки пред други, а в други, далеч по-рядко уви, израз на добри маниери, възпитание и финес – все неща, които в днешно време хората или не държат да заявят публично, или изобщо не разбират и не притежават.

Това, което ме покърти преди няколко дни беше гръмкото dress to depress – препратено ми беше заглавие за мнение и коментар. След като преодолях първоначалния шок и успях да сглобя няколко изречения коментирах, че това на пръв поглед е израз на няколко неща: липса на възпитание и каквото и да е чувство за такт и очевидно арогантно заявяване на превъзходство присъщо за елементарните, по-простовати и дълбоко в себе си несигурни и комплексирани хора.

Било модерно сега, поясняват ми така, както се пояснява на леко ретрограден, може би дори застаряващ момент, че сега това било хайпа на нещата и хипа в сошъл медиите. Младите и красивите се хаштагвали така, за да се отличат от тълпата момичета, които използват социалките – особено Instagram с надеждата да пробият в модните среди, киното, модното блогърстване и да привлекат клиенти. Клиенти го разбирайте както решите за добре – аз го разбирам твърде физически. С #dresstodepress в момента откривам 2 431 поста в Instagram – има ги всякакви: от полуголи мацки, до момчета с неясна сексуална принадлежност и manbun, които очевидно имат его от типа – ударих си гъза в тавана.

Едно на ръка, че със сложни теми като body shaming и онлайн тормоз някак автоматично това цялото „виж ме колко съм як/а и наконтен/а и облечен/а – и страдай!“ ми е като трън в очите. ОК, бъди як/а и наконтен/а и облечен/а ако щеш бъди и секси и съблечен/а и уау и безсмъртен – но не претендирай да си нещо повече от поредното парче месо в интернет, защото утре ще дойде новото поколение на як/а и наконтен/а и облечен/а и секси и съблечен/а и тогава в депресия ще си ти, защото всичко материално – най-вече телата ни, с твърде тленни, за да са тук във супер форма завинаги.

И за финал: вместо да искаш да депресираш останалите, не е ли по-яко да ги мотивираш, да бъдеш весел/а, приветлив/а, усмихнат/а и възпитан/а? или искам прекалено много?

1 Comment
  • Йоанна
    юли 4, 2016

    Хубаво е, че има кой да изрази и такъв тип мнение. А ако се случваше и малко по-често, щеше да е страхотно ..

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *