Островът в Кан

В спора има или няма българско кино и добри или лоши са българските филми, режисьори, актриси и актьори нямам никакво намерение да взимам участие.
Български филми има – факт. И да, според мен и сериалите са филми. Защото накараха много хора да предпочетат българските пред латиноамериканските, турските или американски такива. И накараха много хора да отидат на театър, за да видят на сцената любимите си актьори от малкия екран.

Но не сериалите са темата днес, а киното. Филми разказвам много лошо, а опитите ми за рецензия биха отказали и най-търпеливия читател. Но пък за това обожавам да гледам филми.

Кино фестивалът в Кан започна вчера и до 22 май ще четем, слушаме и гледаме новини за киното, филмовите звезди и някои от нас ще си водят записки какво да гледат през лятото. В Кан пък ще гледат български филм – Островът, пак на Камен Калев.

The Island – Trailer from Quinzaine / Directors' Fortnight on Vimeo.

През 2009 в Кан гледаха и Източни пиеси, който аз гледах едва преди няколко дни и ми хареса. Хареса ми не защото има много награди или някой с патос ми е превъзнасял филма, а защото има една такава болезнена брутална искреност и реалност, като тази, която тук си носим като мръсното под ноктите на нашия полуостров.

Между другото в youtube има целия филм Източни пиеси нацепен на по 10-тина минутни клипове, което не знам дали е добре или не за киноиндустрията, но прави гледането лесно и в домашни условия.

0 Comments

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *