Barbour

Barbour е от онези емблематични британски марки, които стават любими на поколения и е носена от юпита до хипита, от гъзари до пънкари. Освен, че разбира се и кралицата носи такива именно якета. Бранда е почти на годините на Третата Българска държава и да имаш яке Barbour е признак за добър вкус, стил и изисканост. А допреди не особено дълго беше и признак за принадлежност към определена социална прослойка.

Якето Barbour не се купува за един сезон, то е класика. Това е един от онези семейни брандове, които не следват сляпо модните тенденции и нямат нищо общо с днешната култура на масово потребление и бързо-оборотна мода. Не си купуваш яке с идеята, че следващия сезон ще си купиш ново. Напротив – купуваш си яке с идеята, че ще го носиш поне 10 години!

Имам слабост към точно тази марка, защото имам ярък детски спомен как баща ми си носеше якето за нашите неделни разходки край Тибър, промазаната материя, която странно ставаше все по-мека и едновременно по-грозна, но пък приветлива с годините и неизменно миришеше на татко: одеколон и пури.

Barbour имат и дамска линия – класическа, качествена и от родните фешънисти вероятно би била класифицирана като за баба ти. Да, ако баба ти носеше перли (истински), ходеше всяка седмица на фризьор, шаловете й са Chanel или Hermès през лятото и само 100% кашмир през зимата…  Използвах само снимки с мъже, за да изплакна малко окото – на фона на анцузите и в най-добрия случай скиорските якета по улиците е наложително да погледнеш и нещо по-симпатично.

Вероятно за това когато видя мъж с яке Barbour отмятам още една графа от дългия ми списък качества, които всеки по-добър от останалите мъж трябва да притежава. Barbour не е типичното яке на първенюто, по-скоро е якето на префинения гъзар или на гъзар-моторист, защото внукът на Джон Барбур създава през 70-те бранда Barbour International, за да създава именно якето за мотористи.

И сега, за да има и доза полезност в този пост: напоследък намирам чисто нови (явно от по-стари колекции/преоценени) артикули Barbour в remix.bg – в момента има 3 шала, като единия е на смешната цена от 29 лв.

Последните седмици се сдобих със зелена вълнена жилетка и едно фантастично капитонирано яке без ръкави, което стои много добре под жилетки и сака от туид. Така че ако ми дойде музата, когато се стопли още малко, може да спретна един OOD на тема интерпретация на туида и капитонираното яке в забързаното ежедневие.

Снимки: Barbour 

1 Comment
  • Чичко
    януари 28, 2017

    Бива

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *