Ana’s Restaurant Guide

Случва ли ви се понякога да четете препоръка, описание или ревю на ресторант и в главата ви да изскачат много въпроси, на които не намирате отговори в дадения текст? На мен да – прекалено често! Ако ме следите и из социалните мрежи, вероятно вече сте забелязали, че интересът ми към храната и виното нараства правопропорционално с възрастта ми и се старя непрестанно да научавам нови и нови неща свързани с винения и гурме световете (или вселени, зависи от гледната точка и дълбочината на джоба, нали!).

Преди известно време ме поканиха на вечеря в един ресторант и се замислих: как да подходя, ако се наложи да пиша ревю? Да бъда 100% искрена или 100% дипломатична? После в течение на последните месеци из feed-овете ми в социалките изскачаха снимки и ревюта, покани и описания на различни ресторанти, вечери с гост-готвачи, спонсорирани постове на обедни менюта и какво ли още не, което приех като знак на съдбата да започна да пиша по-систематизирано за храна. Така набъбна, цъфна и върза идеята да спретна собствен гид за оценяване на ресторанти, който да не се уповава само на „вкусничко, сладичко, страшна манджа, добре плейтнато“, а да имам check-list с който да боравя и да отмятам обективно определени критерии. Посъветвах се с едни специални за мен хора: дългогодишна авторка в Conde Nast, която е писала именно ревюта на туристически дестинации, хотели и ресторанти и бивш шеф-готвач от мега-гъзарски нюйоркски ресторант, който в момента работи като личен готвач.

Ето и категориите в моя check-list:

Външен вид на ресторанта – тук влиза всичко от място за паркиране до това колко добре е почистена тоалетната и има ли трохи от предишни клиенти по масата

Персонал – това е категорията, в която ще бъде отбелязано качеството на обслужване, до колко сервитьорите познават менюто и могат да окажат съдействие, до каква степен боравят с етикета при поднасяне на храна и напитки

Храна – качеството на храната, подготовката на ястията, използваните продукти и дори собствено производство или специален внос – всичко това ще се помести в тази графа

Напитки – това е секцията за коментар по винения лист, както и другите напитки и коктейли, от цената на напитката до вида и начина на поднасяне, та дори до чашите за вино

Друго – всичко останало, което може да се случи по време на престоя в даден ресторант

Рейтинговата ми система работи с точки – като 10 е максимален брой, а оценките са както следва (с известна доза хумор):

1 точка – Непоносимо – никога няма да се върна пак, по-добре да карам на сухари! Задължително ще си пусна пълни изследвания, защото имам опасения, че може да съм хванала нещо!

2 точки – Компромисно – надали ще се върна пак, по-добре да карам на сухари!

3 точки – Поносимо – става за случаите, в които умирам от глад и нямам друга опция.

4 точки – Приемливо – ОК за случаите, в които умирам от глад и искам лесна, непретенциозна и икономична вечеря.

5 точки – Добро – добро меню, прилично обслужване, ОК винен лист, икономично и става за похапване без претенции в делници в семеен или тесен приятелски кръг.

6 точки – Почти много добро – място с добра атмосфера и храна, добро обслужване и без излишни претенции, което става за ежедневно посещение със семейство и приятели и дори за непретенциозни празнични поводи. Бих се постарала да облека нещо различно от дънки и тениска.

7 точки – Много добро – място с много добри атмосфера, обслужване и храна, което бих посещавала често и бих препоръчала на приятели. Много добро съотношение качество – цена. Става дори за по-напудрени поводи, бих сложила един наниз перли.

8 точки – Отлично – прекрасно място с висок клас обслужване, храна и напитки и чудесна атмосфера, което бих посещавала често, препоръчала горещо на всеки и идеално за празнуване на юбилей. Освен перлите, бих добавила и някоя копринена рокля. Сметката предполага известно време лишаване от закуски (за средностатистическия представител от средната класа).

9 точки – Идеално – място от висок клас, с особена грижа към детайла, обслужването, храната и напитките, което препоръчвам горещо. Идеално, ако искаш да предложиш брак, но разпредели правилно финансите си, за да не се окаже, че стойността на сметката е по-висока от тази на годежния пръстен! Освен перлите и копринената рокля, бих отишла и на фризьор и ще покажа crème de la crème от обноските си по време на хранене, както и бих беседвала със сомелиера около час-два.

10 точки – 10 cum laude или Magna cum laude – това е място от висок клас, създадено и поддържано с грижа, внимание и старание и специално отношение не само към детайла, но и към нуждите на всеки отделен клиент, независимо от неговото социално положение или направената поръчка! Кара ме да съжалявам, че не се сдобих с добре платена корпоративна кариера или поне с много заможен съпруг!

Отелих няколко месеца в четене, проучване и консултации, за да създам тази своя собствена рейтингова система, като нямам претенции за последна инстанция, но имах нужда от структурирана яснота и дефинирани критерии. Посветих се съвсем сериозно на разучаването на специфична терминология и жаргон, както и на научаването на колкото си може повече за различните кулинарни стилове, жанрове, техники, боравене с храна, оформяне на чинии, игра с текстури и т.н. И въпреки това имам още ужасно много неща за учене, но уви не разполагам с достатъчно време, защото трябва и да се работи (някой трябва да слага хляба на масата, като не успях да капитализирам нито едно от хобитата си – е така!), така че това ще бъде проект в развитие – дано ми стигнат силите и да успея умело да спестя от закуски, за да реализирам това си смело начинание!

 

5 Comments
 • Андрей
  май 4, 2018

  Ще те цитирам когато пишем за едни и същи ресторанти 🙂

  • Ана
   май 4, 2018

   О, добре звучи! Може да организираме и групови посещения – тъкмо да видим как се справят с деца от различни възрастови гурпи 🙂

 • Андрей
  май 4, 2018

  Ами на мен идеята ми допада 🙂 и без туй пишем в различни насочености, няма да се повтаряме 🙂

 • Весислава Антонова
  май 4, 2018

  Много добре структурирана идея за рубрика. Оценявайте и интериора 🙂 и той има значение. Всъщност вероятно е включен в първа точка – външен вид. На българския пазар липсват добри ревюта за ресторанти. А вие обещавате да подходите сериозно. Успех!

  • Ана
   май 4, 2018

   О, да, да – идеята е да има подточки, дори и за тоалетните, входа, до колко са чисти дръжките на входната врата, прозорците (примерно) и т.н.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *