Теория на красотата

Красотата, стареенето, как се променяме, стандартите, митовете и легендите, общоприетото и наложеното от модната и козметичната индустрия за КРАСОТА са теми, по които съм писала и преди. А сега, със съдействието на H&S ви представям едно интервю с един изключителен човек и забележителна дама: д-р Вивиан Дилър.

Д-р Дилър е клиничен психолог и психосоциален изследовател от Ню Йорк.  Преди да получи докторска степен танцува професионално с Балета на Синсинати, но тежка травма прекратява балетната й кариера и тя става модел в агенция Wilhelmina models. Завършва бакалавърска степен в университета на Ню Йорк  City University и получава докторска степен от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“.  Повече от двадесет години д-р Дилър изследва психологията на красотата и стареенето в съвременната култура. Нейната книга „Face It: What Women Really Feel as Their Looks Change“ изследва темата подробно. Тя е автор на „Huffington Post “ и „Psychology Today“ и редовно участва като експерт в телевизионни и радио предавания, списания и блогове. В допълнение Д-р Дилър е консултант на модни и козметични компании, за повече информация може да проверите сайта на д-р Дилър www.VivianDiller.com

Понякога хората лъжат за възрастта си – не е ли по-добре да говорят свободно за нея? Можете ли да ни дадете някакви съвети за това как да остаряваме правилно?

Най-добре е да мислим за остаряването като за процес, който започва от нашето раждане и продължава до смъртта ни. Така няма да ни се налага да лъжем за нея или да я признаваме. Вместо да остаряваме „правилно“, е по-добре да осъзнаем какви сме и как изглеждаме във всеки етап от живота ни.

Според Вас, дали хората в днешно време не се опитват да компенсират липсващото в живота си с начина, по който изглеждат?

В днешно време хората се фокусират върху външния си вид, защото желанието да изглеждаме добре е естествен импулс. Външността ни е част от нашата идентичност. Прекаленото внимание, което отделяме на начина, по който изглеждаме, може и да ни разсее от мисълта за липсващото в живота ни, но все пак, от стотици хиляди години главната роля на жената е била да привлича мъжете и да създава семейство. Каквото и да кажем, стремежът да изглеждаме добре няма да изчезне.

Защо хората днес са толкова повърхностни и суетни?

Не мисля, че всички хора са повърхностни и суетни. Някои от тях са толкова вглъбени във външния си вид, защото не отделят внимание на други аспекти от живота си и затова могат да разчитат само на външността си, за да си повдигнат самочувствието.

Суетата не винаги е лошо нещо – някои я смятат за положително качество – защото, благодарение на нея, можем да видим какви сме и какво да променим в себе си – дори не е задължително това да е външният ни вид, могат да са маниери, поведение и др.?

Думата „суета“ винаги предизвиква негативни асоциации. Вместо нея аз предпочитам да използвам „поддържане на външния вид“ и „грижа за себе си“. Ако успеем да балансираме грижата за външния ни вид с грижата за останалите аспекти от живота ни, вече можем да възприемем „суетата“ като положително нещо.

Има ли група, която е по-податлива на влиянието на обществото – например тийнейджъри, момичета, жени?

Да, тийнейджърите и жените са по-чувствителни към стандартите за красота, които се налагат от околните.

Защо се фокусираме толкова много върху това КАК изглеждаме, а не върху това КАКВИ сме в действителност?

Кои са проблемите, за които хората днес се тревожат: формата на тялото, килограмите, кожата, лицето, косата?

Живеем в общество, което е издигнало младостта и красотата на пиедестал. Това отчасти се дължи и на медиите и тяхната способност да създават икони, отговарящи на тези стандарти. Когато младите момичета растат с образите на тези компютърно обработени снимки на филмови звезди и модели, те желаят да приличат на нереалистичните им образи. Днес, младостта е от изключително значение за хората – а тя включва гладка и мека кожа и слаби и добре оформени тела.

Защо красотата днес се възприема като „супер-сила“?

Красотата е силно оръжие още от древността, но днес медийната култура е наложила младостта и красотата като мощно средство, благодарение на което можем да постигнем професионален и личен успех.

Кой е най-добрият съвет за красота и самочувствие, който някога са Ви давали?

Единственото постоянно нещо в живота е промяната. Ако се грижите за здравето си и давате най-доброто от себе си, променяйки се, ще имате самочувствие. А самочувствието е ключът към начина, по който изглеждаме – и се чувстваме – без значение от възрастта.

Има ли някакви тайни или съвети, които да следваме, за да отговорим на нереалистичните идеали на обществото и на самите нас – как трябва да изглеждаме?

Можем да се борим с възрастта, но не можем да спрем биологичния часовник. Не съществува магия, с която да спрем остаряването. По-скоро трябва да променим дефиницията за красота през различните етапи от възрастта и да използваме различни стандарти за красотата, докато годините минават.

DR VIVIAN DILLER ALTERNATE HEADSHOT

Д-р Дилър е автор на доклад за H&S, който разглежда неудобството причинено от пърхота и придружаващия го сърбеж, като един от факторите, които влияят отрицателно на самочувствието на хората.

Проучването прави интересни разкрития като: 1) Косата играе важна роля във външния вид на по-голямата част от мъжете (72%)  и жените; 2) Когато косата изглежда добре, голяма част от хората (77%) смятат, че това  силно допринася за тяхната увереност; 3) В някакъв момент от живота си около три четвърти (78%) от всички анкетирани са страдали от пърхот, а две трети (65%) от сърбящ скалп; 4) Около половината (46%) от анкетираните смятат, че сърбящият скалп ги кара да се чувстват  по-малко привлекателни; 5) Около две трети (65%) признават, че  биха прибягнали до крайност, за да намалят този негативен ефект; 6) Над три четвърти (77%) признават, че се страхуват от сърбящия скалп в социални ситуации; 7) Двама от пет (38%) са убедени, че на тях ще гледат негативно, ако ги забележат да се чешат.

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *