Смокинг

Tuxedo

Когато написах набързо поста за ревайвъла на смокинга получих няколко въпроса как и кога се носи. Все не ми оставаше време за подробно описание, но тази седмица за разнообразие реших да посветя именно на мъжкото облекло, както и на мъжките дрехи в дамския (в частност моя) гардероб.

Смокинг се носи на официални поводи: сватби, гала вечери, гала концерти или приеми и то на събития, които се провеждат след 6 часа вечерта. Не е проява на добър вкус в 10 сутринта да се появите в смокинг. По правило при покана за събитие на самата покана трябва да бъде обозначено и облеклото (дрес кодът), а когато мъжете трябва да носят смокинг се обозначава най-често с black tie. Да не се бърка с white tie, което означава фрак.

Класическият смокинг е черен, носи се с бяла копринена риза с пречупена яка и черна папийонка с черни чорапи и черни обувки. Смокингът обикновено се изработва от фин вълнен плат, като студената вълна е идеална, защото може да се носи по всяко време от годината.

Tuxedo

Панталона на смокинга е прав, често с една или две малки басти, без задни джобове, джобовете са шлицове (или италиански джоб) а основната му характеристика са сатенените ленти отстрани на крачолите.

Сакото на смокинга задължително има сатенен ревер, който може да бъде шал-яка или стандартен ревер. Ако на ревера има илик може да се носи бутониера (малко специално изработено букетче за ревер) или едно свежо отрязано живо цвете. Ако се носи един стрък, например бяла роза, то дръжката се промушва през илика и се закрепя дискретно (така че да не си личи иглата) на задната страна на ревера. Ако се носи бутониера, то често те имат специално прикачени малки безопасни игли тип брошка. Обикновено господата носят бутониери на много специални и официални поводи, като например на сватби и тогава бутониерата винаги е в комплект и в тон с букета или корсажа (специален букет, който се прикрепя за китката) на дамата.

Ако сакото има горен джоб може да се носи копринена кърпа, която обикновено е бяла, понякога може да има малка дантела или бродерия с герб или инициали. Най-елегантно е когато бродерията е също бяла с копринени конци.

Сакото на смокинга може да бъде едноредно с 1, 2, 3 или 4 копчета или пък да бъде двуредно. Малко уточнение: едноредните сака с 3 или 4 копчета стоят добре само на особено високи и снажни мъже. Според кройката и модела, съобразени най-вече с фигурата на собственика си саката на смокингите могат да бъдат с един заден шлиц, с два странични или изобщо да нямат такива. Капаците на джобовете и копчетата също са облечени в сатен подобно на ревера.

Често смокингите са от три части: сако, панталон и елече задължително ушити от един и същи плат. Елечето може да бъде със или без ревери, които задължително са облечени в сатен. Сатенени са и копчета подобно на сакото.

Традиционно смокингът се носи с бяла копринена риза с прегъната якичка и плисирана предна част. Ризата може да бъде и памучна, но цветът традиционно остава бял. Ризата за смокинг е добре да бъде с двоен маншет и илици за ръкавели.

Tuxedo

Ръкавелите е за предпочитане на бъдат класически, изчистени и изработени от метал.

Смокингът се носи с черна сатенена папийонка, която да пасва на сатенените ревери. Понякога при по-неформални случаи или като проява на собствен стил смокингът може да се носи с папийонка и копринена кърпичка в горния джоб на сакото в различен цвят, но винаги в тон.

Смокингът се носи винаги с черни кожени обувки с връзки без орнаменти, лачени обувки или мокасини тип пантофки – кожени или кадифени. Кадифените пантофки обикновено са с бродерия – ако са изработени по поръчка с монограмите на собственика си.

Чорапите са винаги и единствено черни, по възможност копринени или от много фин памук. Чорапът трябва да бъде толкова дълъг, че при сядане и повдигане на крачолите да не се вижда кожата на краката.

Започнах отгоре надолу и минах през дрехите, а сега и за прическата и аксесоарите. Елегантното облекло винаги изисква спретнат външен вид, добре поддържана прическа и мустаци/брада по подразбиране се задължителни. При липса на мустаци или брада гладкото избръсване върши идеална работа!

Tuxedo

Аксесоарите се свеждат до минимум: ръчен или джобен часовник, венчална халка на безименния пръст. Пръстен с монограм на безименен пръстен или кутре също е допустимо, стига да бъде елегантен и дискретен.

В общи линии това са основните правила за носене на смокинг на официални събития. За такива като мен добрата новина е, че еманципацията ми позволява и аз да притежавам такъв. А сакото от смокинг може да се съчетае превъзходно с дънки и бяла риза, елегантна кожена чана и високи обувки или с малка черна рокля.

Да знам, има много по-важни и полезни неща, които със сигурност в ежедневието вършат повече работа от това да знаеш как се носи смокинг. Освен това вече хората не държат толкова стриктно на протокола и правилата за обличане и дънки и тениска/риза можеш да отидеш вече навсякъде: от пазар в кварталния магазин до опера или сватба. Но по случайно стечение на обстоятелствата и най-вече като плод на моето любопитство и страст към дрехите аз знам как се носи смокинг и притежавам такъв, както и всичко нужно, за да бъде целият ансамбъл пълен! И да, знам, не е никак практично, но пък задоволява напълно хедонизма ми!

2 Comments
 • Веска Динева
  февруари 5, 2013

  Благодаря за подробната статия. След като изрично не споменавате пояс разбирам, че не е задължителен.Така ли е…

  • Ана
   февруари 5, 2013

   Поясът не е задължителен, въпрос на избор е. А и не съм убедена, че подхожда на смокинга. По-скоро пояс би пасвал на фрак. Но пък фракът се носи с бяло елече и има опасност талията на стане прекомерно напластена и издута. Черен кожен колан с елегантна катарама при нужда от допълнително придържане мисля, че е най-добрият вариант.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *