Книга за подрастващи дами: Как да бъдеш популярна: ретро мъдрост за съвременни чудаци

От събота, 15 август 2015 0 Няма етикети Връзка 0

Когато почти 10-годишната ти дъщеря дойде и ми каза колко различна се чувства, колко изключена от отбора на популярните и самоопределилите се като най-красивите момичета в класа, много бързо превъртях 20-25 години на зад и си спомних аз как се чувствах.

Върнах се няколко десетилетия назад и когато започнах да чета книгата на Мая ван Уейгънън: „Как да бъдеш популярна: ретро мъдрост за съвременни чудаци“ и си спомних агонията на моето израстване, смяната на училища, приятелства, наместване и напасване и ужасяващата трансформация, която претърпя тялото ми.

Мен ме спасиха пънка, разпраните дънки, немските войнишки обувки и четенето на Кафка, Ницше, Бъруз, Милър, Пърсиг, Ортега и Гасет…

Няма право да разказвам за нещата, които Ади Б. ми споделя, но когато моята приятелка Елица ми подари книгата на Мая ван Уейгънън открих готовите отговори, които знаех, че ще помогнат на Ади да не се чувства толкова самотна и неразбрана в света.

И така – аз зачетох от любопитство, а Ади от интерес. И двете открихме по нещо за себе си – при все, че имаме 30-тина години разлика във възрастта. „Как да бъдеш популярна“ не е наръчник с готови рецепти и slef-help, а е личен дневник на едно момиче, което с помощта на една книга от края на 50-те години е открило в себе си това, което всъщност иска да развива като качества и нещата, които наистина има смисъл да сподели със света.

Забележителен е начинът, по който това 15-тина годишно момиче пише, както впрочем и факта, че към момента е най-младата не-актриса, която има договор с голямо холивудско студио.

Няма да ви развалям удоволствието, като ви разкажа книгата, нито ще ви кажа аз какво мисля за нея, защото а) не съм професионален критик и б) намирам работата на критиците като цяло за една от най-безсмислените професии на света! ще ви споделя само това, казано то Мая:

„I learned a lot about the person I was and wanted to be, and I made friends for the first time in my life. I learned that the kind of popularity based on the hierarchy our school created wasn’t real. Reaching out to others and having the courage to stand up for yourself and for other people—that’s the kind of popularity that’s important. It could change the world.“

И така, сега надявам се, че Ади Б. ще преразгледа приятелствата и изобщо връзките си с деца, които се крепят на коментари за маркови дрехи и обиколка на ханша, примерно.

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *