Цвят на годината 2018 – кадифена роза

За трета поредна година Оргахим АД, със съдействието на Асоциацията на интериорните дизайнери и Националната платформа за интериорен и продуктов дизайн „ДИБЛА“ определиха цвят на годината. Цветовете за 2016-та и 2017-та можете да видите ТУК.

Тази година цветът е кадифена роза – цвят, който съчетава качествата и на топъл, и на студен цвят, което го прави лесен за съчетаване. Според официалната информация по избор на цвета (моето мнение по-долу):

„Кадифена роза“ е цвят, по каталог на Оргахим, който съчетава в себе си няколко нюанса: розово-виолетово, кафяво и сиво. Цветът е успокояващ, комфортен, натурален, деликатен и мек. В същото време предлага самоувереност, и се възприема като луксозен, изискан и елегантен. „Кадифена роза“ е творчески цвят, който предизвиква и позволява да се съчетава с десетки нюанси и материали в интериора. Той изразява локалните тенденции, но е зареден с богато глобално приложение. На пръв поглед парадоксално – „Кадифена роза“ е цвят, който грабва вниманието с това, че е непретенциозен. Завладява с приятната си мекота и дълбочина. Той е нежен, съблазнителен нюанс, който ни потапя във всеобхватна земна топлина и в същото време с различните нюанси, които съдържа ни отпраща към безкрайното нощно небе.

 

 

Тази година бях поканена да се включа в инициативата, в ролята си на автор и лайфтсйл блогър, а официалните ми думички за събитието са това: „Цветът на годината изразява непреходността на красотата, значението на изисканите елементи, пред тренда на деня, изместването на логоманията от деликатните форми, ръчната изработка, отношението към детайла. Цветът е едновременно лесен за съчетаване защото не се откроява контрастно. Подчертава естествената красота на тъкани и материали: кашмир, кадифе, коприна, сатен, велур, скъпоценни и полу-скъпоценни камъни. Внася разнообразие и свежест, като същевременно не се натрапва с яркост или рязък контраст.“

 

Докато подбирах снимки, с които да онагледя слайдовете си, открих изключителни нюанси в палитри сенки за очи, бижута, вечерни романтични рокли, сандали и чанти в тази тоналност и леко се размечтах, всъщност имам няколко копринени рокли, в които ако не точно кадифената роза, то поне близък цвят присъства и предвид атмосферни условия навън – рязко ми се прииска лятото да дойде възможно най-скоро!

А пък Иван, който направи проекта на работния ми кът вкъщи, като част от инициативата Spirit Трансформации, има да каже за цвета ето това:

„Кадифена роза“ е изключително подходящ, както за спалнята, така и за хола. Нюансът представлява микс на топъл и студен цвят, което позволява комбинации с разнородни материи и материали в интериора. За мен перфектното допълнение към „Кадифена роза“ би било изчистеното бяло, съчетано с топли дървесни мотиви. Така ще се засили идеята за пресъздаване на спокойна и релаксираща среда и в същото време стените ще предразполагат към творчески мисли. – каза Иван Стефанов, интериорен дизайнер.

И сега – за трета поредна година – face off с цвета за годината на Pantone:

(pic credit: Pantone)

Ако трябва да определя двата цвята с по една дума, то за Ultra Violet мога да кажа само kitsch, доакто за Кадифена роза – posh. Толкова!

Всъщност последният цвят за годината на Pantone, който ми допадна беше Marsala ot 2015-та, което разбира се е въпрос на личен вкус и индивидуалните ми предпочитания.

В интерес на истината, планирах тази година да пребоядиша антрето в някакъв блед пудрен или пепел-от-рози нюанс, а сега се замислям дали да не стане точно този цвят – кадифена роза. Защото ще пасне чудесно на белите врати и библиотека, както и на бъдещите ми плочки/гранитогрес.

2 Comments
 • Ангелина Присадашка
  януари 30, 2018

  Определено това не е моят цвят. Навява ми тъга.
  Напомня ми на земя зажадняла за дъжд. Може би, защото не харесвам нищо от кафявата гама.
  Хареса ми презентацията и направените асоциации. Поздравления.
  Но, за сега, клоня към виолетовото. Непредсказуемо.

  • AD
   януари 31, 2018

   Последните няколко години изненадах себе си, откривайки, че харесвам такива цветове – както бяха определени кафеникакви или бозавеникакви. Също и зеленикаво-сивкави, цвят на мухъл и мъх. Успокояват ме. Пък и пасват на всичкото черно, сиво и бяло, което имам и нося.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *