Танцът и Милена

От неделя, 6 февруари 2011 0 Няма етикети Връзка 0

Може и да съм пристрастна, когато говоря за Милена, защото сме заедно от 30 години. Как звучи само, 30 години. Запознахме се в детската градина, после бяхме в един и същи клас в началното училище, учихме в различни гимназии, следвахме коренно различни специалности – тя арабистика, аз – политология. Започнахме да работим, да имаме по-сериозни връзки и накрая да имаме семейства, аз бях кума на нейната сватба, ако някой ден се реша да се омъжа, тя ще бъде кума на моята.

Животите ни са много различни. Милена е арабист и танцьор, хореограф и преподавател по ориенталски танци. Аз до скоро работех години наред в корпоративния свят, носех костюми ежедневно и прекарвах поне по осем часа на ден на бюро. Всъщност тази кратка предистория не вълнува никого, освен нас двете. Ние сме най-добри приятелки и освен, че винаги сме се подкрепяли винаги сме се вълнували от нещата, които правим.

А нещата, с които се занимава Милена са толкова вълнуващи, че не мога да не ги споделя. Милена има собствена школа по ориенталски танци – Алима и последните няколко години преподава на групи, подготвя танцуващи звезди за телевизионни предавания и поставя спектакли – Гилгамеш, Вълшебната лампа, Живот и след една седмица предстои най-новият: Любов, обичам те! – тематично на 14 февруари. Аз ще съм там и ако ми е позволено да снимам после ще споделя и снимков материал.

Но да се върнем на танца. Милена танцува откакто се помня, отпреди да можем да пишем – Милена танцува, всякакви танци, но последните десетина години най-вече ориенталски. И когато казвам ориенталски танц, нямам предвид кючеците, които се вихрят по чалгаджийниците, защото между двете има значителна разлика. Когато Милена преподава използва автентична арабска музика, като арабист може и да обясни за какво точно се пее във всяка песен, както и подбира песните, така че да подхождат на танца. Освен това владее и преподава различните видове и стилове ориенталски танц, защото този вид танци е доста стар и всъщност имат богата история и не състоят само друсане на дупе, както доста хора все още мислят.

Освен великолепна танцьорка и много добра преподавателка, Милена е и един от най-лъчезарните и позитивни хора, които познавам. Казах, че съм пристрастна, но ако я видите ще ме разберете. Та да се върна на танца. Когато Милена танцува имам чувството, че всичко е възможно, нищо че аз не мога и една трета от нейните движения повторя. Но тя прави всичко с лекота, толкова естествено, красиво и плавно. Сега спирам с думите и обясненията. Скоро и видео.

0 Comments

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *