Публични събития и как да извлечем полза от тях, като не забравяме да бъдем възпитани и любезни

От четвъртък, 11 август 2016 0 Няма етикети Връзка 0

Августовски подхванах подреждане на бюрото и така попаднах на поредица баджове и програми от събития от началото на годината, сред които тези на Webit Festival. Преглеждайки програмата на двудневната международна конференция се сетих, че имаше много странни хора, както и такива, които се държаха безобразно невъзпитано.

Предвид страстта ми към поучаване и насърчаване към използването на добрите обноски и съживяване на бизнес етикета, реших да подготвя един кратък наръчник как да бъдем възможно най-възпитани, докато извличаме максималната полза от всяко събитие, на което присъстваме. Има разбира се и няколко чисто практични съвета, изпитани в годините.

Предварителна подготовка: разгледайте събитието, лекторите, участниците – може да има хора които могат да ви бъдат интересни и/или полезни – проучете с какво се занимават и се подгответе за запознанства, въпроси и размяна на координати.

На време: пристигайте не само на време, а дори малко по-рано – така имате възможност да огледате локацията, да си изберете по-добро място, да си оставите връхната дреха на гардероб, да пиете на спокойствие едно кафе и за се потопите в атмосферата на събитието.

Гледайте и слушайте лекторите: обикновено по време на лекции, конференции и т.н. хората се разсейват и забравят защо всъщност са там. Да гледате човекът, който говори пред вас е минималната проява на добро възпитание, която подобен роди събития изискват. Не пренебрегвайте презентациите/лекциите с „аз това го знам“ или „този вече съм го слушал“ – никога не знаете какво ново можете да чуете.

Водете си записки: водете си записки на важните неща, защото колкото и добра памет да имате – след 5-тия лектор едва ли ще можете да си спомните дословно това, което ви е впечатлило. По време на събития, слушайки лекции/презентации ми хрумнат разни идеи, които записвам и след това се оказват доста полезни.

Пазете тишина: това означава да изключите звуците на мобилния си телефон, на лаптоп/таблет, ако носите такъв, за да водите записки/отразявате събитието/работите, както и да не говорите със съседите си по маса/стол – за тази цел са кафе-паузите и почивките.

Използвайте кафе-паузите и обедните почивки за запознанства: носете си достатъчно визитни картички, за да не изпаднете в ситуация, в която да нямате налични точно когато най-много ви трябват. Тук е добър момент да обърна внимание, че визитните картички се носят във визитник, а не пуснати свободно в джоба и е добре да са чисти и в никакъв случай измачкани, внимавайте как ги подавате – не ги подхвърляйте и не ги тикайте в ръцете на събеседниците си. Когато приемате визитна картичка я задръжте в ръка или я приберете във визитника си – никога не я пускайте свободно в джоб или чанта – освен, че е израз на изключително лошо възпитание, няма да ви помогне за намирането й после. На гърба на визитките картички можете да си водите кратки бележки от проведения разговори, като: да изпратя оферта, да изпратя представяне на фирмата, да се видим на работен обяд…

Храна и напитки: обикновено на подобни събития има винаги достатъчно храна и напитки, така че носенето на домашно приготвен сандвич едва ли е наложително и определено е въпрос на личен избор. Това, което аз правя е да си нося винаги малка бутилка вода и едно или две малки пакетирани закуски (барчета се казват, така е модерно!), като RooBar. По този начин избягвам опашките за храна/вода по време на кафе-паузите, а понякога пропускам дори и обедните почивки и използвам времето да говоря с хора, които не съм виждала отдавна или да се запознавам с нови.

Алкохолни напитки: не забравяйте, че поводът да сте на това конкретно събитие не е безплатния бар и изобилието на коктейли. Включително с виното.

Тютюнопушене: тук важи същото правило, както и за алкохолните напитки – не пушенето на терасата, на прозореца или в градината е приоритет. Също така – ако сте в компания с непушачи внимавайте как пушите, на къде ви отива дима от цигарата и най-вече: не издишайте дима си в лицата им! Ужасно е!

Свеж дъх: често прекарването на цял ден на конференция е уморително, а пиенето на достатъчно вода и използването често на тоалетната не винаги е леснопостижимо. Носете си дъвки или бонбони, които да освежават дъха ви. Бонбоните са за предпочитане пред дъвките, защото дъвченето по време на лекции/представяния или докато говорите с някого е доста неприятно и невъзпитано.

Удобни дрехи и обувки: след 12 часа на 12 сантиметра и най-грациозната дама започва да ходи като спънато конче, вместо да се носи като елегантна газела. Заложете на удобни обувки и дрехи, съобразени с дрес-кода на събитието, местоположението и климатичните условия. Не забравяйте да пробвате до къде стигат роклите и полите ви, когато седнете – твърде често рокли/поли до коляно (особено ако са прекалено тесни) при сядане се вдигат драстично и остават на показ голяма част от бедрото. В зависимост от позицията, която човек заема и бизнеса се съобразява и облеклото, т.е. не е присъщо на CEO да се появи на конференция с тениска и кецове (с изключение на Марк Зукърбърг, може би), както е и малко странно, когато 24 годишно момче, което никога не се облича елегантно, да се появи с вечерни обувки за елегантен смокинг и костюм от 3 части (историята помни безумни изпълнения!).

Конференции, публични лекции и изобщо всякакъв вид публични събития разглеждаме като работни ангажименти – т.е. обличаме се така, както се обличаме за работния си ден.

Използване на социални мрежи и #: много често ми се е случвало – поствайки в Twitter от определено събитие и следейки официалния # да попадам на чужди интересни коментари и освен да си говоря виртуално с някого впоследствие да се запознаем по време на кафе-пауза.

В този ред на мисли, цитирането на ключови фрази, елементи от лекции/презентации, които ви впечатляват и дори споделянето на снимки – служи също за записки – само че виртуални и споделени с всички, които ви следват.

Резервна батерия/зарядно: не забравяйте зарядно за лаптоп/таблет или каквото ползвате – особено, ако ви се налага да работите/пишете/отразявате през целия ден. Носете си резервни батерии и карти за апарат – ако ще снимате и си носете зарядно/външна батерия за телефон, ако знаете, че ще го използвате често (винаги всички си цъкат НОНСТОП на телефоните на подобни събития, всъщност).

Представяйте се кратко: когато се запознавате с някого или ви представят на някого се представяйте кратко и ясно с име/име и фамилия (според степента на формалност), длъжност, компания и евентуално още нещо, което ви характеризира или е причина да сте на конкретното събитие. Най-лесно ми беше да се представям, докато бях наемник в корпоративния свят: Ана Динкова, Началник отдел ПР, на Х, после когато започнах собствен бизнес стана малко по-объркано, защото освен с ПР се занимавах и с един куп неща, за това преди няколко месеца се замислих сериозно върху каква е най-добрата кратка  формулировка с какво се занимавам? В крайна сметка сега се представям така: консултант корпоративни комуникации и личен имидж, поддържам личен лайф-стайл блог (обикновено казвах: списавам маргинанел кифленски блог, но ми се скараха, че това звучало ужасно – жалко, според мен беше забавно!).

Представяте хората с уводни думи: когато представяте/запознавате хора и знаете, че имат общи интереси – лични или бизнес – вмъкнете по едно въвеждащо изречение. Например: Мария, бих искала да те запозная с Иван. Иван, това е Мария – тя се е редактор Мода на списание Х. Иван пък е завършил моден дизайн в Милано и сега работи като помощник-дизайнер в компания У.

Странни ситуации: ако попаднете на хора, с които не желаете да общувате по една или друга причина можете само да поздравите, а ако те започнат да ви заливат с хиляди думи, можете да се измъкнете елегантно с: извини ме, но се налага да свърша нещо спешно. Извинението, че трябва да се посети тоалетна е тъпо, така че го избягвайте. Ако пък дадете твърде много информация от типа имам нужда от вода или искам да поговоря с Иван, рискувате да ви последват.

След събитието: не забравяйте да изпратите информацията, която сте обещали да изпратите или да се обадите на хората, на които сте обещали, че ще се обадите. В общи линии тук съветът е: спазвайте поетите ангажименти и обещания, иначе думите ви олекват, а заедно с тях – и репутацията ви!

Мога и да продължа още, но като за начало – мисля, че това са основните посоки.

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *