Смокинг-time

От петък, 4 януари 2013 7 Няма етикети Връзка 0

Този празничен сезон кой ли не носеше смокинги: от Джеймс Бонд до съседа. За съжаление често се случва точно съседите да носят целогодишно ужасяващи долнища на анцузи, но определено е повече от успокоителен факта, че все повече мъже, които познавам прибягнаха до смокинга или поне до папийонката за празничното си облекло.

Определено харесвам елегантни мъже, като мъж в смокинг често може да въздейства толкова, колкото жена в елегантна вечерна рокля. И ако мислиш, че смокинга е прекалено официална дреха и начина ти на живот (лайфстайла ти, казано с други думи) – опитай се тази година да се сдобиеш поне с добре ушит и елегантен костюм. Защото елегантността е новото черно!

7 Comments
 • Марин
  януари 5, 2013

  Притежаването на смокинг според мен е екологично престъпление – заради 2-3 събития годишно да си купиш неудобна и отживяла времето си дреха. При неотложна нужда просто можеш да вземеш по-наем от националната филмотека. Едно по-спортно сако с дънки не върши ли същата работа?

  • Ана
   януари 5, 2013

   Жесток човек 🙂 Всъщност всяка дреха може да бъде отживяла – зависи от плата: десен, материя, състав, зависи от кройката и контекста в който се носи. Според мен смокингът е класика – може би фракът е морално отживял, но не и смокингът. А относно коя дреха е екологично престъпление – можем да спорим от тук до Луната. Аз приемам класическите, добре ушити дрехи като вечни и никога не бих се отказала от смокинга в гардероба ми заради чифт дънки и спортно сако, които имат своя чар но са съвсем различен жанр.

 • Марин
  януари 5, 2013

  Разликата между жената и мъжа се проявява доста отчетливо при облеклото. Една жена е склонна да има дреха, която облича много рядко. Един мъж разсъждава по-прагматично за дрехите си – мисли дали ще му се налага да я облича рядко или често, дали няма да изглежда странно в нея. В този смисъл смокингът е „женска“ дреха – т.е. дреха харесвана и приемана от жените. Не познавам мъж, който би си купил смокинг, а и не съм виждал такъв на официално събиране, може би обкръжението ми е прекалено технократско.
  Последните години на официални събирания дори се забелзяват мъже облечени твърде неофициално, не знам дали не е под влияние на ББ.

  • Ана
   януари 6, 2013

   Съгласна съм с теб, но да ти кажа – зависи и от жените. На мен може би ми е генно заложено да харесвам и ценя дрехоте, особено по-сложно ушитите такива, защото и двете ми баби и майка ми шиеха. Имам страст към определени неща и си ги пазя изключително много. Иначе напоследък хората и на опера ходят с дънки, така че вече нещата са много омазани по отношение коя дреха за какъв посвод е.
   А ако ББ влияе по подобен начин – то много жалко, даже драматично. По него може да се напише учебник по етикет – как не бива да изглеждаме, да се държим и говорим на публично място. Уви явно по-лесно се сваля, отколкото вдига летвата.

 • Веска Динева
  януари 14, 2013

  Как се носи смокоинг – с пояс, с папийонка и други подробности. Моля за информация.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *