Сексуалното насилие

rapist_visualization_03

Лято е, горещо е, хората се опитват да се разхлаждат и често ходят полу-голи. По този повод наскоро водих спор (с мъж) по повод провокативността на жените през топлите месеци. Той изрази убеждението си, че жените не се интересуват толкова от разхлаждане, мода и т.н., ами (цитирам по памет): „показват се коя какво има, за да ни дразнят (мъжете), а после мрънкат, че им налитаме“.

Така стигнахме до темата за сексуалното насилие – в частност над жени и се оказа, че събеседникът ми е от онези хора, които дълбоко вярват, че жертвите на изнасилвания си „го търсят сами“, „сами са си виновни“ или „обвиняват невинни момчета без причина“. По този повод разгледайте графиката по-горе. Снимката е от The Enliven Project.

Не мисля, че отново някога ще разговарям с този човек, не и доброволно. Не мисля и че той ще иска дори да ме види, защото разговорът ни завърши в момента, в който аз го помолих да си представи как го награбва някой по-силен, по-едър, гневен, ядосан, луд, агресивен, неспособен да разсъждава и да чува мъж, който го сграбчва, пребива и изнасилва брутално до кръв. Странно е как реагират някои мъже – в случаите, когато се говори за изнасилване на жени и когато ги поставиш в роля на жертва на сексуално насилие.

3 Comments
 • Ангелина Присадашка
  август 2, 2013

  Браво. Да се надяваме да му държи „топло“ дълго време. А и неговото мислене е провокирано от насаденото, още от христянското средновековие, в мозъците на хората вярване, че каквото и да се случи на една жена, то тя си е го е заслужила, защото е по-нисша твар.

 • Darina Marinova (@gapuha)
  август 24, 2013

  Не е само заради християнското, а защото така си възпитават мъжете. У над мъж трудно може да лежи над 10 (ако може и толкова) години за изнасилване. Какво говори това за начина, по който държавата/ съдът оценява това деяние?

 • Nadq
  август 24, 2013

  Не, че не съм съгласна със вас… Повечето жени, жертви на сексуално насилие са невинни (поне предполагам или се надявам), но мисля че в много случай проблемът може да се проследи много назад преди случката и при това двустранно. Според мен в тези случай, момичето не е възпитано в елементарни дрескод норми, а момчето в това да сдържа хормоните си и да мисли с главата си. За това смятам, че събеседника е бил до някъде прав. Когато облеклото ти крещи „чукай ме“, все се намира кой да ти го ****ка дори и без позволение. Не случайно във Великобритания вече има прецеденти на оневинени момчета. Просто за всяко нещо има норми. Разбира се говоря за част от инцидентите, а не за общото, нещо което съветвам и вие да споменете, иначе няма да сте по различни от въпросните мъже. Света не е черно-бял… има зелено, сиво оранжево и т.н. Никои от нас не е универсално добър или лош, възпитанието е комплексен процес, когато липсва, тогава има проблеми. И това е двустранно.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *