Сан Франциско: ден 1 или 49 Mile Scenic Drive

Кратък разказ и основен маршрут на първия ден в Сан Франциско.

Две от най-мъдрите ни решения бяха взимане на кола под наем за целия ни престой и избор на хотели извън центъра на Сан Франциско и големите градове, изобщо. Хотелите в периферията на градовете се оказаха със значително по-големи и удобни паркинг, а притежаването на лична кола за целия период ни помогна да сме по-гъвкави с плановете, както и да можем да обикаляме, дори когато от небето се изливаха проливни дъждове!

San Francisco, 49 Mile Scenic Drive

Първият ни ден в Сан Франциско беше определен за минаването по обиколен туристически маршрут, който ти позволява да видиш основните забележителности, да спираш за оглед на това, което те вълнува и ти допада особено много и за набелязване на следващи по-обстойни обиколки. 49 Mile Scenic Drive е супер начин да разгледаш града и да придобиеш по-ясна представа за кварталите на града, къде какво има и изобщо за ритъма на живот.

Ето ви Google Map на 49 Mile Scenic Drive, а ето тук има и подробно описание на 49 интересни места и неща, които можете да видите по време на обиколката. Покрай някои от забележителностите само минавахме, за други спирахме, обикаляхме и разглеждахме – всеки има различни интереси и предпочитания, за това няма никога да си позволя да кажа, че сме видели най-интересното или най-важното, но като цяло определено препоръчвам да разгледате добре този маршрут и да си набележите предварително местата, които искате да разгледате.

San Francisco, California

Забележка: ние бяхме подценили 2 факта: първият, че всяка сутрин ни се налагаше да работим и често не можехме да излезем в 9, както планирахме, а по-скоро между 11 или 12 и вторият, че липсата на свободни парко-места ще ни коства допълнително време в обиколки из улички и квартали, вместо да прекараме това време в разглеждане, обиколки на музеи и галерии, та дори ядене. Следователно част от разходките ни бяха буквално препускане.

San Francisco, California

В този смисъл – ако планирате да обикаляте Сан Франциско с кола, то е добре да знаете къде се намират зоните с различни режими на паркиране, платените паркинги и да направите добър план къде да спирате, за колко време и какво да правите. Първите два дни, особено първият, ни бяха доста хаотични именно заради лутане къде и как да паркираме.

Financial District, San Francisco – силно се впечатлих от лежерността, с която хората се движат, както и тоталното излизане от клишетата

Няма да изброявам всичко, което видяхме по време на обиколката по 49 Mile Scenic Drive, ще покажа някои от местата, които много ми харесаха и съжалявам, че нямахме повече време, за да се върна отново или да се помотая безцелно из North Beach, например. Но – животът е кратък, а времето на туриста – ограничено и в крайна сметка избираш: или да минеш по-дълъг маршрут, за да видиш повече неща или да висиш по-дълго на едно и също място, за да си създаваш илюзията, че се потапяш в атмосферата и усещаш живота на местните хора. За да не се впускам в излишно дълги описания (иначе този пост ще стане мини-ферман) – поати всички споменати места, които видяхме/обиколихме или пък по една или друга причина не видяхме и не обиколихме – са с хиперлинкове, за да ровите и четете допълнително.

AT&T Park | San Francisco Giants

И така – след като влезнахме в Сан Франсиско, подминахме AT&T Stadium, а докато минавахме по Embarcadero Адриана установи, че пейзажа има твърде много общо с този в GTA и накрая заключи, че вероятно Liberty City е направен по модел на Сан Франциско (мда, точно така е, всъщност).

Financial District, San Francisco

Financial District, San Francisco

Financial District, San Francisco

Минахме през финансовия център и няколко главни улици, които не ни впечатлиха особено, защото съвременните търговски улици повече или по-малко си приличат, това е един от тъжните резултати от глобализацията. После се гмурнахме из Japantown и Chinatown и когато минавахме през Dragon’s Gate Александър и Адриана в хор скандираха – „тази врата я има в GTA!!!”

Dragon’s Gate, Chinatown, San Francisco

Chinatown, San Francisco

Първата по-продължителна спирка беше в North Beach, подножието на Telegraph Hill и първата отметната забележителност беше Coit Tower.

Telegraph Hill, San Francisco

Telegraph Hill, San Francisco

Coit Tower, Telegraph Hill, San Francisco

Alcatraz – viewed from Coit Tower

Golden Gate Bridge – viewed from Coit Tower

Coit Tower, Telegraph Hill, San Francisco

Най-много се впечатлих от фреските в приземния етаж на кулата:

Coit Tower

Coit Tower

Coit Tower

Наближаваше обяд и решихме да се разходим из квартала, за да намерим място, от което да грабнем по сандвич. Тук имахме малко сблъсък на интересите: аз бях готова да ям сладкиш или сладолед (все пак бяхме в Little Italy), Александър искаше да яде сандвич/пица, в крачка, а Адриана искаше да изяде всичко, което й попаднеше пред очите.

North Beach, San Francisco

North Beach, San Francisco

В крайна сметка краката ми сами ме отведоха до кръстовището на Columbus Avenue и Vallejo Str. И видях Caffe’ Trieste – от тук нататък положението беше няма не искам, няма не знам – трябваше да се яде тук! Голямата ни грешка беше, че си поръчахме по нещо от витрината, вместо да седнем на маса и да хапнем салата или друго приготвено в кухнята, както и да пием по едно кафе – все пак това място е именно известно с кафето си. Това с кафето, когато те чакат дълги часове ходене и обикаляне на непознато място е малък проблем, защото когато ти се допишка нямаш идея къде и кога ще можеш да свършиш тази работа. Както и да е – аз се държах като фанатик в храма на любимото си божество, а повечето хора, които явно бяха редовни клиенти, ме гледаха с нужното снизхождение, с което се гледа възторжен турист!

North Beach, San Francisco

Caffe’Trieste, North Beach, San Francisco

Caffe’Trieste, North Beach, San Francisco

Caffe’Trieste, North Beach, San Francisco

Caffe’Trieste, North Beach, San Francisco

Caffe’Trieste, North Beach, San Francisco

Продължихме с много кратка обиколка из квартала, защото трябваше да си приберем колата (някои от зоните за свободно паркиране позволяват до 2 часа престой). Аз имах лична вътрешна борба дали след като вдишах въздуха в Caffe’ Treste искам да мина и по Jack Kerouac Alley, но в последствие се отказах, защото реших, че е туристическа атракция, която има толкова общо с този човек, колкото аз с военната духова музика. Отказах и да се доближа до музея на битниците – защото имам странното пълно убеждение, че нието един от онези хора, не би искал да бъде изложен в музей!

North Beach, San Francisco

В крайна сметка минахме с колата по Columbus Avenue отново и мярнах малка част от уличката, точно зад фасадата на City Lights Bookstore. Костваше ми нечовешки усилия да не изскоча от колата, да се метна в книжарницата и да се появя на тротоара 3 часа по-късно с 1 куфар с книги. Послушах остатъците от здрав разум, които ми напяваха: не забравяй, че можеш да си купуваш книги и онлайн, както до сега, от уюта на дома ти в задръстената и леко смотана София…

North Beach, San Francisco

Продължихме обиколката с кола и минахме покрай Fisherman’s Wharf – тук не спряхме, защото започна да вали и решихме да продължим напред. Аз съм страшен фен на морската храна и практически можех да преживея на пържени скариди и lobster rolls, уви – не ме оставиха само на тази диета.

Fisherman’s Wharf, San Francisco

После последва кратка обиколка на марината и разходка + малко снимки на фона на Golden Gate Bridge и обиколка на Palace of Fine Arts и прилежащия малък парк.

Marina District, San Francisco

Marina District, San Francisco

Marina District, San Francisco

По време на разходката ни в градината на Palace of Fine Arts дочух една двойка да коментира архитектурата, историята и повода за създаване на този монумент изобщо, а накрая жената обобщи: it’s very… European, I guess…

Palace of Fine Arts, Marina District, San Francisco,

Palace of Fine Arts, Marina District, San Francisco,

Palace of Fine Arts, Marina District, San Francisco,

Palace of Fine Arts, Marina District, San Francisco

Миналата година в Токио пропуснахме цъфтежа на сакурите, но пък за това тази година наваксахме – в Сан Франциско!

Обиколката последва с авто-обиколка из Presidio of San Francisco, спирка в подножието на Golden Gate Bridge до Fort Point и съзерцание на луди сърфисти и разбиващи се вълни, както и на бегачи, които правеха high-five с макета на ръцете на Хопър, а ето и историята зад Hopper’s Hands.

опит за семейно селфи

този сърфист много търпеливо изчака момент, в който вълните му дадоха около 4-5 секунди да мине между скалите и да се метне в океана

Hopper’s Hands – Fort Point, Golden Gate Bridge, San Francisco

Hopper’s Hands – Fort Point, Golden Gate Bridge, San Francisco

Fort Point, Golden Gate Bridge, San Francisco

Точно тук усетихме колко бързо се променя времето и защо Сан Франциско се нарича The Fog City – защото времето се обърна буквално за минути, ето как – нагледно в следващите 2 снимки:

Fort Point, Golden Gate Bridge, San Francisco

Golden Gate National Recreation Area, Presidio of San Francisco

домочадието ме построи да се снимам – за блога, а аз послушах 🙂

Продължихме по туристическия маршрут, но след като започна да се изсипва колосален дъжд следващата нарочена спирка – Legion of Honor видяхме през прозорците на колата. Продължихме към Seal Rocks и малко след това обиколния път, който минаваше близо до океана беше затворен заради наводнение и трябваше да свием към вътрешността на града. Така минахме през Golden Gate Park като най-важното, което направихме беше да набележим къде ще паркираме следващия ден, за да посетим California Academy of Science.

След това дъждът утихна, помотахме се малко из парка и решихме, че ще търсим симпатично място за вечеря. И тук настана едно мотаене и лутане, защото решихме, че ще разчитаме на късмета на начинаещия и лесно ще намерим местенце, в което да седнем, както и паркомясто. Голяма грешка! Изводът от тази обиколка беше: не се и опитвай да намериш паркомясто  в жилищните квартали във времето, когато хората са се прибрали от работа и няма къде и карфица да хвърлиш.

тук все още имаме надежда, че а) ще намерим къде да паркираме и б) скоро ще вечеряме!

В крайна сметка паднахме жертва на умората и часовата разлика, отправихме се към хотела, забърсахме някакви не особено сполучливи бургери и салати по път, вечеряхме набързо и припаднахме!

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *