Пловдив

От сряда, 18 април 2012 5 Връзка 0

Супер импровизирано вчера с Крис ходихме до Пловдив. Последните години само съм минавала покрай или през и то все набързо, но не съм се разхождала там от поне 7-8 години.

Като изключим, че има много сгради, които плачат за поддръжка и реновиране (типично за всеки български град, впрочем!) Пловдив е един прекрасен град, много по-хубав отколкото си ги спомням. Много по-чист от София при всички положения. Харесах си няколко стари изоставен къщи, които ако се стегнат и ремонтират стават идеални за: кафене + книжарница на долния етаж, офис на втория и лофт за живеене на третия. С Крис направихме план за ремонт на поне едно 20-тина къщи и сгради.

Старата централна част е вълшебна! Напомня ми по някакъв начин – с пешеходната Глава и прилежащите улички с малки къщи на един квартал в Солун – пълен само със заведения и ресторанти.

Някак нямаше как да не се запитам – ами ако Пловдив беше станал столица на България вместо София?

Съжалявам, че не носих апарат и снимах (до колкото можах) с телефона.


гара Подуяне. Този надпис „вход“ по някакъв начин ми приличаше на изход. Изход в смисъл – всичко свършва и край!


Центърът на Пловдив – копчетата. Водата във фонтана е синя и в нея не плуват мръсотии, а на площада наоколо е чисто и хората се разхождат спокойно или седят на малките столчета (копчетата) и оживено нещо си обсъждат.


в София вече няма Детмаг. На неговото място има магазин на Cartier. А между следващите няколко магазини някой твърде ентусиазиран човек е сложил надпис Via Montenapoleone (твърде високопарно и неподходящо за софийската действителност)


кафенето на перона на централната гара в Пловдив


една кутия бисквити Анелия пътува с мен до Пловдив и назад. Закуската ми днес. Винаги съм се чудила, защо се казват Анелия – а на самата бисквита има моряче с надпис Бургас?

5 Comments
 • Дени
  април 18, 2012

  бисквитите се казват „Анелия“, защото са кръстени на Анелия Раленкова – гимнастичката. Бургас си е там, защото там се произвеждат 🙂 http://www.peter.and.bilyana.net/2010/05/25/biskviti-lakomstva-aneliq/

  • Ана
   април 18, 2012

   Изобщо и не знаех, че са кръстени на Анелия Раленкова 🙂 За мен си остават „бисквитите с морячето“ към които изпитвам особено влечение 🙂

 • почивка в тайланд
  април 20, 2012

  Знам ги тези бисквити, много са хубави без значение на кой са кръстени.

 • Frickys
  май 11, 2012

  А така и да не кажеш, че идваш… изпуснала си insider trip :Р Следващият път – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

  • Ана
   май 11, 2012

   Този път беше съвсем импровизирано – следващият път обезателно ще пиша предварително, че идвам 🙂

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *