Пловдив

Събота се върнах в ученическите и студентските си години: организирано пътешествие за блогъри до Пловдив за разходка из историческите забележителности и посещение на Фестивала „Дефиле на младото вино“.

Пловдив - Дефиле на младото вино

Преди да продължа искам да отворя една скоба: последните няколко години се уверявам, че всеки блогър е една идея по-любопитен от който и да е друг човек. За това независимо от различните ни интереси и опит съботната ни компания се оказа особено задружна относно най-важното: искахме да обикаляме възможно най-много, да видим най-много и да пробваме най-много!

За снимки на бандата – моля постете чисто новия блог на Томи – има чудесни снимки! (даже сега мен малко ме е срам да си покажа моите).

Програмата ни в Пловдив включваше:

Разглеждане на малката Базилика, която е възстановена очарователно и е едно красиво, ведро и светло място, което едновременно ти дава усещането, че си в храм и музей, но в същото време е изчистена и светла както си представям, че трябва да бъде един храм в 21-ви век.

След това пихме греяно вино на площада пред Общината, разгледахме коледния базар и заедно със Стефан Стоянов (Заместник-кмет “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” на Пловдив) направихме обиколка на центъра и всъщност беше много яко, че точно той ни беше личния туристически гид!

Следва бързо надничане в джамията и пак не можах да преглътна малкото място отделено на жените, в дъното на храма.

След това обядвахме в Амстердам в Капана и поехме към Стария град и Дефилето на младото вино. Още август, когато с Ади Б. бяхме на концерт на Васко Василев ми направи впечатление колко приятни заведения има в Пловдив, колко е добро обслужването и как нито веднъж не попаднахме на лоша или посредствено приготвена храна! Така че определено планирам завръщане с акцент върху 2 бр. К-та: култура и кулинария!

30

И сега да се върнем към основната причина да сме в Пловдив: Дефилето на младото вино. Това е едно от събитията, които никога повече няма да пропусна! Освен, че както се подразбира има вино – т.е. изби от региона показват младите си (пък и не само) вина за дегустация, действието се развива в дворовете на старите възрожденски къщи в Стария град и почти навсякъде в това време има изложби, експозиции, концерти, улични певци и храна! Изобщо има всичко за всеки и атмосферата не може да се сравни с нищо, което до сега съм преживявала на винени дегустации!

Има още един важен фактор, човешкият – хората бяха страхотни навсякъде и вместо да срещам коментари защо ги снимам (както често ми се случва в София по винени дегустации) се обръщаха с усмивка, позираха и веднага почваха да разпитват кои сме и от къде сме (една част от мен сериозно обмисля да се изнесе да поживее известно време в Пловдив!).

43

И за да бъде пълно усещането за ученическа екскурзия: за пътя обратно към София си взехме една бутилка розе на една нова за мен изба: Шато Асена – прекрасно вино!


37

 

38

39

Благодаря на Алекс & Михаела от Publicis Consultants за поканата и организацията и на Стефан и Лили от Община Пловдив за отделеното време.

55

За допълнителни гледни точки и още снимки не пропускайте да посетите блоговете на Ади (която спечели в категория блог на BG Site тази година!) и е професионален пътешественик, така че си струва да я следите! Петя, с която напоследък обикаляме всякакви събития в комплект, Томи, който не мога да повярвам, че чак сега направи блог и Евгени, който малко по-рано тази година е писал за Пловдив, скоро пак (и с когото се оказа, че сме учили в едно училище, т.е. НУКК възпитаниците сме навсякъде!)

53

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *