Мъжката елегантност – внимание, отношение и грижа

Започвам този първи пост от поредица посветена на мъжете, нищо, че до сега този блог беше безкрайно женски.

И така започвам с основните неща: внимание, отношение и грижа. Тези три простички неща всъщност могат да се отнасят до всяка една сфера от живота, не само за елегантността. И да поясня: под елегантност недейте да разбирате лачени обувки, бяла риза и черен костюм с папийонка. Ако интерпретираме значението на думата в ежедневието – изисканост, изящество и финес, то да предположим, че да бъдеш елегантен означава да дадеш малко повече красота и стил на обикновените неща. Или поне естетическа издържаност.

Едно кратко пояснение: според мен стил определян като „спортно-елегантен“ няма и това всъщност е оксиморон. Или си облечен спортно или си облечен елегантно. Дънки/джинси и тениска/риза + гуменки = небрежно, неглиже или casual.

Сега да се върнем към вниманието, отношението и грижата – тези неща се отнасят не само за мъжете, а и за жените – всъщност са общочовешки. За тези три неща не е нужно да се следи модата, а да изградиш собствен стил, отношение към детайлите и грижа към себе си.

Не мисля, че е липса на мъжественост, когато мъж се грижи добре за себе си, напротив. Да държиш брадата си чиста, косата си сресана и подстригана, да нямаш черно под ноктите или напукани пети е въпрос на първо място на себеуважение и лична хигиена. Последните години леснодостъпните козметичните компании като Nivea и L’Óreal например напипаха нишата за достъпна мъжка козметика и сега изобщо нямате извинение. А говорейки за козметика – мъжката кожа е много по-различна от женската и ползването тайно на крема за бръчки на жена ти не ти помага. Всъщност това е отделна тема, на която мисля да обърна по-подробно внимание.

В днешно време всичко, или поне много неща и най-вече информация, могат да бъдат лесно открити в интернет: от нови продукти за грижа за кожата, до последните модни колекции или до това как да си връзваш папийонката или обувките и да си подстригваш брадата.

И за това започвам от внимание, отношение и грижа.

Грижа за себе си, за дрехите и аксесоарите и дори ако искате за здравето. Може би трябваше да сложа грижата на първо място, защото е най-важна. Няма значение на колко години е един човек, важното е да се грижи за себе си – да изглежда добре и да се чувства така. Което изисква дисциплина и добри навици, но пък се отплаща стократно. Няма значение колко е голям нечий гардероб – ако човек се грижи за дрехите, обувките и аксесоарите си – те ще издържат много по-дълго.

Отношението може да се разбира по различен начин: може да е отношение към модата, може да е само отношение към детайлите и към нещата, които притежаваме. Отношението е и начин на поведение, което пък е определящо за това как ни възприемат околните. Ако се държиш като пълен простак, дори да си облякъл ушит по мярка италиански костюм, никой няма да те възприеме като елегантен мъж. Ще те видят такъв, какъвто се представяш на света: простак със скъп костюм. Добрите маниери и липсата им в съвременното общество не нещо, което ме побърква. Може би и за тях трябва да започна поредица.

Едно от нещата, които според мен липса на съвременния мъж (или поне на повечето) е внимание към детайлите и от там липса на стил. Според мен стилът е основната разлика, между жените и мъжете – жените залитат по модата, а мъжете изграждат (или не успяват) стил.

Да имаш стил и да бъдеш елегантен не изисква много, основното нужно е внимание и щипка любопитство. За да се обличаш добре (противно от наложеното от рекламите и консуматорското общество, в което живеем) не изисква и голям ресурс – нужно е да знаеш само какво искаш, да познаваш добре тялото си и да знаеш как искаш да изглеждаш.

Снимка: Pinterest

1 Comment
  • Ангелина Присадашка
    септември 5, 2013

    Моят дядо притежаваше тази „мъжка елегантност – внимание, отношение и грижа“. Когато се сетя за него винаги усещам свежия аромант на прясно избръснат мъж и лавандула. И никога не съм го виждала със занемарени обувки. Дори и носени, те, винаги бяха лъснати.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *