Колекцията

Драматичен сюжет, разгръщащ се в следвоенен Париж, проследяващ съдбата на една модна къща, ръководена от двама братя – амбициозен и практичен бизнесмен и гениален романтик с измъчена душа (и тяло). Малко new look, малко скелети изостанали от Втората световна война по дрешниците, драматични семейни отношения, шивашки умения и съвършена елегантност.

Това е Колекцията, продукция на Amazon Prime, която върви всяка неделна вечер по Epic Drama и която загледах първоначално заради темата – мода, после заради каста – Мами Гъмър (дъщеря на Мерил Стрийп), Франсис де ла Тур и т.н. и възнамерявам да продължа да следя заради цялостния сюжет.

Ако харесвате жанра periodic drama с класическа актьорска игра, ретро естетика и ненатрапващи се исторически препратки – сериалът ще ви допадне.

Всичко се върти около семейния моден бизнес – ателие Sabine, което макар с измислено име изключително наподобява начина по който Кристиян Диор и неговата колекция от 1947 година налага The New Look и възвръща женствеността на кройките и пищността на дрехите, които Втората световна война отнема от дамите. Въпреки, че не намерих никъде потвърждение, че Диор е първообразът на Пол Сабин, попаднах на този кадър, който потвърждава предположението ми:

Една млада жена от заможно парижко семейство е нападната и красивата й рокля Dior е разкъсана на улицата от гневна тълпа, която я обвинява в разточителство и излишна показност на фона на масовата бедност и недоимък в следвоенните години.

Създателите на сериала са почерпили цялостно вдъхновение не само от работата на великите парижки haute couturières и естетиката на втората половина на 40-те, но и и от флирта между дизайнери и нацистки офицери, сред които се нареждат Коко Шанел, която остава да обитава апартамента си в Ritz в Париж и се е говорило, че твърде бързо се е сприятелила с немците и дори е успяла да стане любовница на висш Schutzstaffel офицер разквартируван в Париж.

Костюмите в сериала са особено впечатляващи – не само роклите на заможните героини, но и дрехите на обикновените шивачки в ателието на Sabine са абсолютно достоверни, като така си направих труда да проверя кой ги е сътворил. Ето резултатите от краткия ми desktop research – Chattoune & Fab създават колекция от 30 приказни ръчно изработени рокли, след което се заемат с останалите 1200 облекла за всички персонажи, като внимателно съобразяват дрехите с образа на героите, социалния им статус и най-вече кройките и модата от периода. Интересен факт е, че всички дрехи, особено роклите на модния салон Sabine са ушити по оригинален дизайн, спазвайки отново шивашката традиция на конкретния период, но няма реплики на емблематични дизайнерски облекла от периода.

Пишейки този текст и припомняйки си определени сцени, си давам сметка, че понякога вниманието ми е фокусирано върху декора и костюмите, ако не повече, то поне наравно с вниманието, което обръщам на актьорската игра и разгръщането на сюжета. След като вече почти няма филм или сериал без сцени на зелен екран и главозамайващи ефекти, ми доставя все по-голямо удоволствие да гледам продукции, в които сцените стават пълнокръвни благодарение на декор и всички малки детайли, които ни подсказват къде се намира и как живее, работи или каквото и там друго да прави героят ни.

Харесвам красиви продукции за отминали епохи, както и сюжетни линии водещи в различни посоки. Обичайно следвоенна Европа е представяне в крайности: драматизъм, мизерия и опортюнизъм, пораждащи нови стремежи или пък съсипващи напълно героя  или консервативен аристократизъм и опит за завоюване на старите позиции. В Колекцията има от всичко по малко, като Париж е красива сцена на човешките страхове, смеения, колебания, стремежи и копнежи.

 

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *