Запознай се с Федерика Пекорари – част 1

От петък, 16 февруари 2018 0 Няма етикети Връзка 1

Днес имам удоволствието да ви представя виртуално Федерика Пекорари, лектор на майсторския клас Youth & Maturity Of Friuli’s Wines, от семейната винарска изба Lis Neris, която се намира на хълмовете на Сан Лоренцо Изонтино, на брега на река Изонцо, в източната част на италианската област Фриули Венеция Джулия.

Ето първата част от интервюто ми с Федерика Пекорари:

Бих искала да започна с някои стандартни въпроса, за да може читателите да Ви опознаят. От колко време работите във винарската индустрия и каква е “винената“ Ви история?

Аз съм пето поколение във винопроизводството на моето семейство, което означава, че всъщност съм роден и израснала сред него. Моята „винена“ история би била, че виното и производството му винаги са били нормален аспект от нашия живот и като малко дете неща като прибиране на реколтата или бутилиране разглеждах почти като игра.

Винената промишленост беше ли вашият първи избор? Дали това е призвание или повече въпрос на наследяване на работата?

Това определено беше наследствена работа за мен. Както казах, започнах почти като развлечение между училище и домашна работа и малко по малко стана истинската ми работа. Винаги казвам, че когато работите в семеен бизнес като нас, отнема много малко време, за да се разбере дали това е нещото, което наистина желаете да правите. За себе си мога да твърдя, че това е моето нещо, което чувствам свое признание, тъй като сега работя сериозно на „пълен работен ден“ повече от 10 години, в Lis Neris!

В малко патриархалното италианско общество – колко лесно (или никак не е лесно) изобщо е жена да работи във винарската индустрия?

Трябва да кажа, че отначало се чувствах малко уплашена от индустрията, тъй като съм жена и много млада, но в сегашното винопроизводство има голяма промяна. Жените стават все повече и повече, а когато става дума за семеен бизнес, трябва да кажа, че има много момичета сред новото ни поколение.

Италия, за повечето българи, е синоним на качество, вкус, красота, невероятна храна и великолепни вина. Кои са най-интересните италиански вина, които бихте препоръчали на чужденец, който иска да открие нещо ново?

За да откриете най-добрите бели, трябва да се насочите към Североизточниа Италия и Адриатическото крайбрежие, където се произвеждат както международни, така и локални, местни сортове. Що се отнася до червените, всички знаем за Тоскана, Пиемонте или Венето, но нашите острови и южната част на Италия като цяло генерират много добри червени, особено от местни сортове грозде.

Все още няма коментари

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *